Robbie Burton
 Naomi Baker/Getty Images / Naomi Baker Getty Images
ŽALI ZA PRILIKOM

NOVI DINAMOVAC VEĆ JE DVAPUT GLEDAO SVOJE SUIGRAČE, LEGENDA MU JE OBEĆALA PRILIKU, ALI... 'Trebao sam tada zaigrati, bio sam jako razočaran!'

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. veljača 2020. 18:00

Arsenal se tekstom od 174 riječi od svojeg sada već bivšeg igrača Robbieja Burtona oprostio na svojoj službenoj stranici.

"Pridružio se klubu kad je imao samo šest godina, prošao je sve kategorije, prvi profesionalni ugovor potpisao 2018. i od tada za U-23 momčad upisao 25 nastupa i zabio pet pogodaka. Ove je sezone osam puta bio kapetan. Njegov je rad prepoznat prošlog ljeta kad je s prvom momčadi bio na turneji po SAD-u, odigrao 90 minuta protiv Colorado Rapidsa i ušao s klupe protiv Bayerna. Bio je u kadru prve momčadi i u rujnu u Liga kupu u rujnu prošle godine protiv Nottingham Foresta. Svi u klubu Robbieju žele puno sreće u budućnosti", piše u tekstu.

U srpnju prošle godine, za vrijeme priprema u SAD-u nakon utakmice s Bayernom, o Burtonu je pričao i tadašnji menadžer Topnika Unai Emery.

- Nisam znao za Robbieja, ali Freddie Ljungberg mi je rekao da se radi o dobrom igraču s kapacitetom da igra kao "šestica" ili kao "osmica". Pomogao nam je na način na koji nam je bilo potrebno - kazivao je španjolski trener.

No priliku Burton nije dobio, osim već spomenutog dvoboja s Forestom kad je utakmicu odgledao s klupe, ni u jednoj drugoj utakmici nije bio ni na klupi prve momčadi. Očekivalo se da bi mogao dobiti priliku nakon što je Emery smijenjen, a na njegovo je mjesto krajem studenog ustoličen Ljungberg, ali nije se puno toga promijenilo. Burton je ostao član druge momčadi kluba s Emiratesa. Vodio ga je Šveđanin u U-23 momčadi, priključio i treninzima prvog sastava kad je preuzeo menadžersku ulogu, no priliku mu na najvišoj razini nije dao.

- Mislim da sam oduvijek pokazivao kvalitete lidera. Arsenal je oduvijek moj klub, tako da je za mene dobra stvar što mogu biti kapetan momčadi - pričao je Burton u studenom prošle godine.

Zagreb, 180220. 
Stadion Maksimir.
GNK Dinamo media day, druzenje sa igracima Dinama koji su produzili i potpisali nove ugovore.
Na fotografiji: Robbie Burton. 
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

Prema nekim izvorima Burton je u Arsenalu imao plaću od čak 500.000 funti (oko 600.000 eura) godišnje, ali pitanje je koliko je ta informacija točna. Engleski mediji posebno hvale točnost njegovih dodavanja, a kao glavnu manu vide činjenicu da fizički nije previše snažan. Kao izdanak Arsenalove Hale End Akademije bio je konstanta u U-23 momčadi, no onaj ključni korak u londonskom klubu nije uspio napraviti.

- Bio sam razočaran što nisam zaigrao protiv Foresta, ali dobro je što sam bio u kadru. Menadžer mi je nakon priprema rekao da nastavim s napornim radom i vidjet ćemo što će se dogoditi. Nadam se da su nastupi za prvu momčad moj sljedeći korak - u studenom je pričao Burton, ali mu se želja nije ispunila.

Burton je iz Gravesenda, drevnog grada na jugoistoku Engleske, gdje je odrastao s bakom i djedom. Upravo je djed, pokojni Peter Evans, presudio da igra za reprezentaciju Walesa, jer je Evans bio Velšanin koji je u Englesku došao iz Aberystwytha. Burton je igrao za velške vrste U-17 i U-19, a sada je član U-21 reprezentacije.

Prije četiri godine u kvalifikacijama za Euro U-17 s klupe je u Rovinju odgledao 2:0 pobjedu Walesa protiv Hrvatske za koju su igrali njegovi novi suigrači Marko Đira, Sandro Kulenović i Mario Ćuže, a na klupi je bio i prije dvije godine kad je u kvalifikacijskom U-21 sudaru BiH s Amerom Gojakom slavila s 1:0. U aktualnim kvalifikacijama za U-21 Europsko prvenstvo 2021. odradio je sve četiri utakmice (pobjede protiv Belgije i BiH, porazi od Njemačke i Moldavije) u udarnih 11 Walesa s brojem osam na leđima.

Inače, na svom se Twitter profilu Burton oprostio od Arsenala:

- Hvala svima u Arsenalu koji su mi pomogli da postanem igrač kakav sam danas. Napustiti klub koji mi toliko znači je jako teško, ali to je dobra odluka za mene. Klubu u budućnosti želim sve najbolje - poručio je novi igrač Dinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. lipanj 2024 00:48