Marin Ljubičić - nula minuta u Varaždinu
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
(NE)SHVATLJIV IZBOR

Novih 1:0 by Tramezzani: Umut, Diamantakos i Jairo ono su što Talijan želi, Ljubičić to očito nije!

Bijeli nastavili europski san s prepoznatljivim proljetnim pristupom. Skromno, bez puno prigoda...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. svibanj 2021. 22:51

Hajduk nastavlja živjeti europski san. Pobjedom u Varaždinu Bijeli ispunjavaju svoj zadatak, ali pritom i dalje ovise o mogućim posrtajima konkurenata, prije svih Rijeke, a tek u nekoj teoretskoj šansi i Gorice. No, već smo nekoliko puta naglasili, konkurencijom se Bijeli mogu baviti tek ako upišu sve pobjede do kraja sezone.

U Varaždinu su se provukli preko zasluženog kaznenog udarca, kako je kazao kapetan Lovre Kalinić “da i nas jednom sreća pomazi”. Istina, sreća je bila na strani Hajduka, nesmotrenost vratara Horkaša pomogla je Bijelima u ostvarenju cilja, ali što nam je Hajduk ponudio u Varaždinu? Još jednu klasičnu, prepoznatljivu utakmicu “by Tramezzani”, sedmu proljetnu pobjedu s 1:0 i novu potvrdu da Talijan najviše vjeruje iskusnim igračima. Idemo redom.

Livajini bljeskovi

Igrom se Hajduk vratio korak natrag, nakon kvalitetnih izdanja s Rijekom i Dinamom na Poljudu, u Varaždinu smo ponovno gledali Hajduk kakav smo vidjeli u većini proljetnih izdanja. Skroman, s malo prigoda. Ugasili su se Bijeli u drugom dijelu, kao da su ostali “bez goriva”. I to ne samo u drugom djelu, već nakon 20 minuta prvog poluvremena počeo je padati intenzitet igre. Poslije nekoliko izglednih prilika na startu dvoboja slijedilo je dugo razdoblje bez šansi.

Razdoblje “mrvljenja igre” kako to vole kazati stručnjaci. Kao i u mnogim susretima ovog proljeća, Hajduk je kvalitetno odradio defenzivu, ali u igri prema naprijed nisu Bijeli imali snage ozbiljnije pritisnuti domaćina. Srećom po hajdukovce, pogriješio je Horkaš napravivši prekršaj nad Biukom u nepotrebnom istrčavanju na vrh kaznenog prostora i Livaja je sigurno realizirao kaznen udarac. Osim tog detalja, gotovo ništa vrijedno nismo vidjeli u drugom dijelu.

image
Dimitros Diamantakos, nula golova u osam utakmica
ANTE CIZMIC/CROPIX

Varaždin će se pamtiti po zgoditku Livaje i sjajnom proigravanju Biuka za Čolinu u sudačkoj nadoknadi. Njegova “rabona” bio je bljesak vrhunskog talenta 18-godišnjaka, koji je četvrtu utakmicu zaredom odigrao u startnoj postavi. Biuk je dobio čvrstu poziciju u startnoj postavi, standardni je prvotimac, za razliku od Marina Ljubičića koji nije izbjegao Tramezzanijevo “toplo-hladno” u kreiranju početnog sastava.

Jer, nakon izmjene u poljudskom derbiju s Dinamom, Ljubičić je kompletni varaždinski susret odgledao s klupe. Tramezzani je ovog puta prednost od početka pružio Umutu, potom je iz pričuve na travnjak poslao Diamantakosa, da bi na kraju šansu dobio i Jairo. Zaista je čudno da je Ljubičić odjednom izgubio i ulogu pričuve, jer Umutu na kraju sezone ističe posudba, a za sada nema naznaka da će Hajduk platiti 400.000 eura odštete.

Promocija mladih?

Diamantakos je dugo bio ozlijeđen, propustio je dva mjeseca proljeća, a posljednji je pogodak 27-godišnji Grk postigao još u prosincu. Kada je Jairo zadnji put zatresao protivničku mrežu ne treba više ni spominjati, ali podsjetit ćemo da je to bilo u kolovozu prošle godine u osječkom Gradskom vrtu. Ne bi čak ni spomenute statistike bile toliko važne da su Grk i Brazilac svojom igrom unijeli živost u napadačku liniju Bijelih. Niti je Umut imao svoj dan, niti su internacionalne pričuve osvježile igru Hajduka, a barem dvojica iz navedenog terceta upitni su za sljedeću sezonu.

Za razliku od Ljubičića koji je procijenjen kao igrač budućnosti i logično je da dobiva minutažu na prvoligaškim utakmicama. Uostalom, ako može igrati protiv Rijeke i Dinama, nema razloga da ne dobije pola sata i protiv Varaždina, momčadi koja se grčevito bori za opstanak. Ali, Tramezzani primarno “ganja” rezultat, a stvaranje momčadi za budućnost u drugom je planu.

Ostanak Ljubičića na klupi u Varaždinu postao je još zanimljiviji nakon Tramezzanijeve izjave posvećene juniorskom naslovu prvaka: - Ovaj klub s pravom računa na promociju mladih igrača - kazao je Tramezzani.

image
Paolo Tramezzani - sedam pobjeda s 1:0
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Logično bi bilo da trener nakon takve poruke posegne za domaćim mlađim snagama u prvenstvenoj utakmici, ali Tramezzani preferira iskusne. Kako je Jairo dvaput zaredom dobivao prigodu u Koprivnici i Zagrebu krajem travnja, tako je talijanski trener postupio i u dvoboju s Varaždinom. Srećom, Biuka nije vadio iz postave i to mu se na kraju isplatilo u nastojanju da se domogne važnih bodova.

Na kraju se bodovi jedini pišu i pamte, a uz to nova je utakmica već pred vratima. Brišu se recentne uspomene, dolazi novi izazov. U srijedu na Poljud stiže Gorica, a Hajduk ponovno imperativno traži pobjedu za nastavak europskog sna.

Hajdukove 1:0 pobjede ove sezone:

17. kolo: Šibenik - Hajduk 0:1
19. kolo: Hajduk - Istra 1961 1:0
5. kolo: Rijeka - Hajduk 0:1
23. kolo: Rijeka - Hajduk 0:1
26. kolo: Hajduk - Šibenik 1:0
28. kolo: Istra 1961 - Hajduk 0:1
33. kolo: Varaždin - Hajduk 0:1

Koliko dugo nisu zabili gol u HNL-u:

Jairo da Silva 20 utakmica, 1296 minuta
Dimitrios Diamantakos 8 utakmica, 345 minuta
Umut Nayir 5 utakmica, 347 minuta

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 15:51