Mijo Caktaš i Nino Galović
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
VELIKI SUDAR

‘Očekujem moćnu Rijeku na Poljudu, ali napravit ćemo sve za prekid statistike! Hajduk mora biti u vrhu!‘

Boro Primorac uoči sutrašnjeg jadranskog derbija protiv momčadi s Rujevice
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. prosinac 2020. 13:16

Danas rođendan, sutra utakmica. Boro Primorac većem slavlju ipak se nada u nedjelju. Na utakmici s Rijekom sav je njegov fokus jer dobro zna kako stoji tradicija zadnjih godina.
- Rijeka je posljednjih sezona imala bolje rezultate, a mi ćemo napraviti sve da zaustavimo tu statistiku, da promijenimo taj odnos - poručio je Primorac.

Momčad raste

Rijeka na Poljud dolazi ohrabrena bodom iz San Sebastiana, a Primorac je pažljivo pogledao taj susret. I ne samo taj, detaljno je analizirao što je Rijeka pokazala u recentnim utakmicama protiv Napolija i Osijeka. Pritom umor od većeg broja jakih utakmica u posljednje vrijeme ne smatra hendikepom Riječana pred jadranski derbi.
- Uvijek očekujem najboljeg protivnika. Rijeka je dobro igrala s Napolijem, odlično protiv Osijeka s deset igrača i na kraju je uzela bod u San Sebastianu. Zato očekujem jaku Rijeku i ne bavim se nikakvim kalkulacijama. Ljudi moji, pa svatko je motiviran igrati protiv Hajduka na Poljudu.

Previše je iskustva u Bore Primorca da ne bi s oprezom čekao snažnog suparnika.
- Rijeka ima puno utakmica u kratkom vremenu, ali znam kako momčad raste kada igra protiv jačih protivnika. U Split stiže Rijeka puna samopouzdanja, jer utakmice s Napolijem i Realom Sociedadom momčadi daju dodatnu dozu povjerenja u vlastite mogućnosti.

Još je Primorac dodao kako je sretan zbog uspjeha hrvatskih klubova u Europi. No, ima i jedan očekivani “ali”...
- Sretan sam zbog prolaza Dinama i remija Rijeke jer su hrvatski klubovi pokazali da se mogu nositi s europskim momčadima. Ali, s druge strane, volio bih vidjeti i Hajduka da se natječe protiv Španjolaca, Talijana..., protiv jakih momčadi. Toga sam željan. Da, bit će i tih utakmica, zato moramo iz tjedna u tjedan napredovati. Ali, Dinamo i Rijeka su nam pokazali primjer, pokazali su nam da se može i kroz Europu.

Imali i sreće

Što je još pokazala utakmica Rijeke na Anoeti, stadionu Sociedada? Je li Hajduk spreman na prekide Rijeke s kojima je Rožmanova momčad došla do dva pogotka?
- Španjolci su najbolji tehničari na svijetu, ali su ipak niži od nas. Nešto niži, ako mogu tako reći, i nisu baš za prekide. Igra kod njih Monreal kojeg sam imao u Arsenalu, sve znam. Pripremit ćemo se mi na prekide Rijeke, ali možemo i mi zabiti gol glavom. Istina, radili smo na obrani iz prekida, znamo kako Rijeka igra. Međutim, mora se priznati da su Riječani imali i sreće u Španjolskoj da zabiju dva zgoditka iz tri udarca. Ne događa se to svaki dan. Ali, na kraju se samo rezultat piše, a remi s prvoplasiranom ekipom Primere uvijek dobro odjekne.

Rijeka s bodom iz Španjolske, a Hajduk ohrabren s dvije pobjede u prvenstvu. S pobjedama rastu i apetiti navijača, u svakoj sljedećoj očekuje se pobjeda. Osjećate li taj pritisak?
- Hajduk uvijek mora biti u vrhu, ne opterećujem se nekim serijama, najvažnija mi je utakmica Rijekom. Moj jedini zadatak je pobijediti ekipu koja je puna samopouzdanja, odigrati dobro s ekipom koja je puna samopouzdanja.
Rijeka je u HNL-u 10:10. Koliko će važno biti naći balans između defenzivnog opreza i kreativnog napada?
- Kada nemamo loptu, moramo je što prije oduzeti da bismo mogli igrati. To je cijela filozofija nogometa. Nekoliko smo utakmica imali problem golova, u zadnje dvije smo zabijali po dva pogotka. Međutim, ne možemo očekivati vatromet golova, ali zgoditak-dva možemo i Rijeci postići.

Možemo trčati

Imali ste 10-ak dana za pripremu utakmice, nedostaje vam jedino Teklić. Možemo li sutra očekivati još bolji Hajduk ?
- Nadam se, jer radimo da bi zajedno kao momčad napredovali. Sutra imamo Rijeku koja je zadnja dva europska gostovanja odigrala sa dubokom obranom. Ne znam hoće li takvi biti i protiv Hajduka.


Koliko ste zadovoljni s tjelesnom spremom svoje momčadi i kakvu ste Rijeku u tom segmentu vidjeli u San Sebastianu?
- Rijeka je izgledala umorno u zadnjih 20 minuta, ali protiv najboljih tehničara na svijetu, što Španjolci svakako jesu, moraš se natrčati. Moja momčad? Ima karakter i može trčati. Spremni su, imaju svježinu. Baš sam zadovoljan kako izgledaju i pokušat ćemo ući u utakmicu s jakim ritmom. Probat ćemo pružiti maksimum jer ovo je utakmica u kojoj ćemo trebati 13-14 igrača.
Najavljuje se olujno jugo za nedjelju. Smetnja za nogomet?
- Adaptirat ćemo se, što prije to bolje. Planirali smo više trenirati na glavnom stadionu, ali trenirali smo samo jednom. Nije bitno, idemo dalje. Uzeti loptu i igrati do pobjede.

PRIMORAC DANAS SLAVI 66. ROĐENDAN Ma koji rođendan, to me samo košta...

Boro Primorac u rano subotnje poslijepodne na Poljudu gasi svjećice na torti, trener Bijelih slavi danas 66. rođendan. Tako je to kada ste trener Hajduka, do ovog prosinca rijetki su znali kada Primorac slavi rođendan, ali promjenom dužnosti na Poljudu, i nadasve pozitivnim rezultatima na terenu, postao je Primorac zanimljiv široj javnosti.

Navijači Hajduka pamte ga još s kraja 70-ih. Iz Veleža je došao 1978., a godinu i pol kasnije odigrao je najupečatljiviju utakmicu u životu, protiv HSV-a je zabio pogodak, promašio jedanaesterac.
- Nikada neću prežaliti tu utakmicu - pričao nam je u ožujku ove godine, na obljetnici dvoboja s HSV-om Ivana Buljana i Kevina Keegana.

Kapetan Hajduka bio je tri sezone, u ljeto 1983. napustio je Bijele odigravši 283 utakmice i postigavši 53 zgoditka. Nastavio je u Lilleu i Cannesu gdje je s 36 završio karijeru. Tijekom boravka u Cannesu dogodio se ključni trenutak karijere - upoznao je Arsena Wengera. Nakon kraja igranja, otisnuo se u trenere. Radio je u Francuskoj (Cannes, Valenciennes), pokušao šest mjeseci i kao izbornik Gvineje da bi sve promijenio jedan poziv. Arsene Wenger je u Primorcu prepoznao odanog, ali nadasve kvalitetnog suradnika. Znalca prije svega i Primorac je postao asistent.

Dvije sezone u japanskoj Nagoyi i potom čak 21 godinu u Arsenalu. Suradnik od najvećeg povjerenja trenera koji je obilježio povijest Arsenala, to je Boro Primorac. U smiraju karijere, sa 64 godine, vratio se u Split, vratio se u grad iz kojeg je otišao 36 godina ranije. Dobio je mjesto voditelja Akademije, a kako ga je davno prepoznao Wenger, tako je njegovo nogometno znanje istim žarom počeo upijati i novi predsjednik Hajduka, Lukša Jakobušić. To je Primorac, znalac od najvećeg povjerenja. Kako u Arsenalu, tako i u Hajduku.
Primorac danas slavi 66. rođendan, u zadnjih 10 godina najstariji je trener Bijelih nakon Špace Poklepovića, koji je sa 77 kratko vodio Hajduk u proljeće 2015. Ali, iskustvo i mirnoća trebaju Hajduku ove jeseni. Iskustvo i mirnoća slavljenika Bore Primorca.

Novinari su mu čestitali rođendan, poželjeli da ustrajno izgasi sve svoje svjećice na torti, a Primorac se zahvalio uz poruku:
- Ma koji rođendan, to me samo košta...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 18:22