CROPIX
VELIKO SRCE

On je nesvakidašnji nogometaš! Romantik iz Zmijavaca: ‘U svemu što radim nastojim biti kreativan‘

Nesvakidašnji nogometaš koji oduševljava svojim potezima na travnjaku kao i humanitarnim radom
Piše: Ante UjevićObjavljeno: 08. veljača 2021. 21:05

Nakon uspješne premijerne sezone i osvojenog drugog mjesta, Croatia je u novoj, puno turbulentnijoj uspjela s četiri pobjede u nizu skočiti na visoko 5. mjesto. Puno se toga događalo protekle jeseni, ali izdvojit ćemo jednog nesvakidašnjeg nogometaša, koji je obilježio polusezonu svojim van nogometnim aktivnostima, ali i potezom u 12. kolu protiv Cibalije.

Tada je, naime, Tomislav Mrkonjić pokazao svoju nogometnu inteligenciju. Dosuđen je kazneni udarac za Croatiju, prilično dvojben, ali to sada nije presudno za ovu priču. Mrkonjić je uzeo loptu i namjestio ju je na bijelu točku, no nije se udaljio od nje, nego je čekao znak suca. Čim je čuo zvižduk odmah je gurnuo loptu pored skamenjenog vratara gostiju.

Zmijavački Messi, kako mu tepaju navijači Croatije, vjerojatno je mogao napraviti i veću karijeru, ali neke stvari se nisu poklopile. Pokušat ćemo predstaviti jednog od posljednjeg romantičara na hrvatskim travnjacima.

Najljepše stranice

Tko je Tomislav Mrkonjić, kako se počeo baviti nogometom i zašto je baš izabrao taj sport?
- Najteže je opisati sebe i to je pitanje za druge, ali rekao bih - zanimljiv lik s kojim nikad nije dosadno. Za nogomet sam praktički rođenjem bio određen jer je to bila jedina sportska aktivnost u selu.

image
CROPIX

Počeci karijere i odlazak u veće klubove, odnosno dječačke avanture u Dinamu i Hajduku).
- Teško su mi padali odlasci od kuće i prijatelja, ali kad ste dijete onda sve tako bitne odluke nisu individualne, nego ih donosi obitelj kojoj vjerujete. Iskustva koja vas izgrade na poseban način i ostave lijepe uspomene.

Croatia, puno puta ste se vraćali i ostavljali srce za svoju Croatiju.
- To je vrsta ljubavi koja se ne može stavit u neki kalup, niti bih je pokušao opisati riječima. Kad sam krenuo igrati seniorski nogomet imao sam 16 godina i Croatia je tada igrala 4. HNL. Od tada pa sve do danas pišemo najljepše stranice klupske povijesti. Bilo je tu svega, od naslova prvaka, individualnih nagrada, osvajanja kupova te raznih turnira i zato ne bih izdvojio ništa, nego bih zaključio da me cijelo to desetljeće čini sretnim i ponosim.

Imali ste jednokratna avanturu u Rudešu?
- Dokazivanje na prvoligaškoj razini kojeg ću se uvijek rado sjećati.
Najdraži suigrač, trener, te učitelj u nogometu...
- Nogomet je raznolika platforma znanja u kojoj svačija definicija može biti točna i zato mislim da najbolji učitelj možete biti samo sami sebi, pogotovo u početku dok još niste definirali neki smjer i ideju koju želite slijediti, ali svakako bih kao trenere naveo Mislava Karoglana i Sinišu Oreščanina s kojima sam imao priliku raditi i koje smatram najpotentnijim trenerima u Hrvatskoj. Nekog suigrača je stvarno teško izdvojiti jer upoznate divne ljude i prijatelje za cijeli život i zato je nogomet veliki blagoslov, ali jednostavno moram spomenuti Antu Ćapina, trenutnog kapetana Croatije koji je istinska nogometna legenda i ljudska veličina.

image
CROPIX

Popularnost nije sreća

Kazneni udarac protiv Cibalije obišao je svijet, Guardian, Marca, SKY Sport su pisali o vama, kako ste se odlučili na taj potez u 97. minuti i jeste li bili sretni što ste postali popularni diljem svijeta?
- Nastojim u svemu što radim biti kreativan, pokušati nešto novo, tako će biti i u budućnosti. Navijači Croatije imali su priliku vidjeti taj penal i ranije. Uspješno sam ga izveo na turniru protiv Solina. Živimo u vremenu kad je sve dostupno i puno toga postaje popularno tako da ne vidim u toj popularnosti nikakvu sreću, niti sam to doživio na taj način.

Zmijavački Messi, zašto nadimak, kako se s time nosite?
- Rodio se negdje na trećeligaškom travnjaku novinarskog zapisa zbog lijeve noge, frizure i pokojeg gola. Tako stoji i danas, ali samo u medijima. Vjerujte da se lako nositi s onim što znate da niste.

Zdrava sredina

Otac je sportski direktor kluba, jeste li se ikada osjećali da morate igrati i dobivali od navijača negativne komentare i prihvaćate li kritike na svoj račun.
- Zmijavci su malo mjesto u kojem ljudi kao jedna velika obitelj žive za klub. Dokle god možemo služiti klubu, a on u isto vrijeme rasti u pozitivnom smjeru siguran sam da ćemo i dalje davati najbolje od sebe i biti na raspolaganju. Kritike su sastavni dio svakog posla i uvijek će ih biti kako god da taj posao dobro radili, poanta je kako ih tumačiti.

Gdje u budućnosti vidite Croatiju, koga smatrate favoritom druge lige i gdje sebe vidite?
- Croatia je zdrava sredina koja gaji odličnu nogometnu ideju i uz ovogodišnji kadar nas smatram najvećim favoritom lige. Da ima financijske mogućnosti sigurno po svemu pripada prvoligaškom društvu i bila bi na veselje svim ljubiteljima HNL-a ali možda već sutra zbog hrvatske sportske realnosti budu dio nekog niželigaskog natjecanja.

Da niste nogometaš što biste bili i tko je vaš najveći životni uzor, podrška u svemu?
- Po završetku gimnazije želio sam upisati studij psihologije i razvijati se u tom smjeru, ali ipak sam se odlučio za nogomet tako da sam trenutno dok igram i polaznik HNS akademije za trenere i u budućnosti se vidim u tom poslu. Volim ljude koji stvaraju svoju priču i žive svoju ideju, nemam posebne uzore, niti slijedim nečije korake, ali recimo priče poput obitelji Kostelić u sportskom smislu su sigurno inspiracija i putokaz. Podršku nalazim u obitelji i vjeri i taj dio me najviše ispunjava kao čovjeka - zaključio je Tomislav Mrkonjić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 02:33