CROPIX
NISU PREVLADALI PRITISAK

Ovo su neki od razloga zašto je Varaždin ispao u drugu ligu, Kastelova sudbina pod velikim upitnikom

‘Ništa drugo nego čekati klupski poziv. Do tada imam ugovor s klubom...‘
Piše: Ivica HercegObjavljeno: 26. svibanj 2021. 19:45

Šok izazvan napuštanjem Prve HNL, potpuno razumljivo, odrazio se na sve sastavnice u NK Varaždin. Ipak, nije trebalo puno vremena za povratak u svakidašnjicu, pa se već na početku tjedna neformalno okupilo najuže vodstvo kluba. Predsjednik Dražen Vitez, koji je na ovu dužnost stigao prije kratkog vremena, zajedno sa svojim suradnicima, našao se pred velikom zadaćom vraćanja Varaždina na prvoligašku kartu. Kada će i kako krenuti u toj misiji - pitali smo prvog čovjeka kluba iz Zagrebačke ulice...

- Čim prije, jer pred nama je ljeto s puno posla. Uskoro ću sazvati sjednicu Izvršnog odbora na kojoj će polazište biti analiza protekle natjecateljske godine. I, naravno, teme koje direktno zadiru u budućnost našeg kluba. Trebamo donijeti odluke i rješenja o trenerima, zatim razmotriti financiranje kluba, te naravno o rekonstrukciji momčadi s kojom ćemo krenuti u Drugu HNL. Sve to moramo jasno definirati kako bismo do 1. srpnja imali čvrsto polazište za novo prvenstvo.

Kresanje kadra

Pođimo od ovog posljednjeg jer u Drugoj HNL vrijede neka druga pravila oko igrača, od broja stranaca do obveze igranja mlađih igrača.

- Pod ugovorom imamo 20 igrača, od toga osam stranaca od kojih pravo igranja imaju trojica na utakmici. Dakle, neminovno će doći do kresanja sadašnjeg igračkog kadra. Sigurno odlaze igrači na posudbi (Đurasek, Horkaš), tu su i igrači u godinama kao Benko, Boban, Stolnik, Glavina. Oni sigurno nisu zainteresirani za drugoligašku konkurenciju. Na žalost, bilo je tu puno peha. Recimo, Boban se pogotkom najavio kao izuzetno pojačanje, da bi ga potom spriječile ozljede. S druge strane, okrenut ćemo se mladim igračima iz vlastitog pogona. Neki misle da ih nema, ja tvrdim da možemo računati na naših 5-6 juniora i one koji su na posudbi u drugim klubovima. Svima treba dati priliku, pa neka je iskoriste. I ne treba se zavaravati da je Druga HNL laka, ali mi moramo oslonac momčadi potražiti u vlastitim igračima.

Tijekom prvenstva bilo je jasno da organiziranost kluba traži viši razinu.

- Objektivno, teško je pratiti u svim segmentima ostale prvoligaše, od kojih većina ima i po tri ili više puta veći proračun. U dobrom dijelu mi smo više funkcionirali na voluntarizmu i to je tema koja također treba biti razmotrena u sklopu viđenja naše budućnosti.

Dakako, od povratka iz Koprivnice i okončanja natjecateljske godine, momčad Varaždina više ne trenira, a igrači su otišli na predah do okupljanja uoči sljedećeg prvenstva. Zajedno s njima i stručni stožer na čelu s trenerom Zoranom Kastelom. Htjeli smo čuti kako ocjenjuje presudnu utakmicu u kojoj na kraju nije ispunjen jedini cilj - pozitivan rezultat protiv Slavena Belupa.

- Ni sam ne znam što reći nakon svega. Mi smo znali da čitava sezona ovisi o toj utakmici, a posebno se u prvom poluvremenu vidjelo da smo pod određenim pritiskom. U nastavku, mnogo je toga ostala nejasno za mene. Poput razloga poništenog pogotka Pece. Da ne govorim o posljednjim minutama sudačke naknade, u kojoj nije suđen prekršaj na Seniću. Protiv nas su u pravilu takvi dueli kvalificirani kao kazneni udarci. Sada je Bebek samo rekao: “Pa, ne mogu vam za ovo suditi kazneni udarac”.

I što sada dalje, računajući i vaš status?

- Ništa drugo nego čekati klupski poziv. Do tada imam ugovor s klubom, znam da su sve opcije moguće. I ostanak i raskid i povratak u klupsku akademiju. Mogu jedino na kraju reći da igračima nemam što zamjeriti, bili smo pod pritiskom kojeg nismo uspjeli prevladati - kaže Zoran Kastel.

NEKI OD RAZLOGA ZAŠTO SU ISPALI

1. NOVAC
Prije svega još se jednom pokazalo da je materijalni status granični čimbenik za ostvareni rezultat. Sigurno ne i jedini, ali na kraju je tablica bodova oslikala otprilike visinu klupskih proračuna, pri čemu je Varaždin dosta uvjerljivo iza svih hrvatskih prvoligaša. Iza materijalne podloge mogu se nazrijeti definitivno nedorečeno organizacijsko ustrojstvo, posebno pomanjkanje logistike u odnosu na konkurentske klubove.
2. KADAR
Još na ulazu u prvenstvenu 2020./2021. godinu znalo se da će druga prvoligaška godina biti zahtijevnija od premijerne. A to je došlo do izražaja odlaskom većeg broja standardnih prvotimaca. Poslije uspješnog prošlog ljeta iz Zagrebačke ulice otišli su Nevistić, Rodin, Mamić, Teklić i pred drugi dio sezone prvi strijelac Drožđek. Očito njihove zamjene nisu bile na istoj kvalitetnoj razini, bilo zbog mladosti ili neiskustva, odnosno, velikog broja ozljeda.
3. COVID I SUCI
Varaždin je bio najveća žrtva COVID-godine na sportskom planu. Čitavo prvenstvo bez publike, klubu koji je imao snažnu potporu, izostanak navijača najviše je manjkao u nekim presudnim utakmicama. Mnogi će dodati da su svoj prilični danak donijele i brojne sudačke prosudbe u pravilu na štetu varaždinskog kluba. Sve do posljednjih minuta netom završenog prvenstva. Iako je Seniću u prilici za pogodak otkrhnut zub i rasječena usnica, za Bebeka niti to nije bilo dovoljno za procjenu o kaznenom udarcu.

image
CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 18:36