10 HNL otrkića

 CROPIX, SN ILUSTRACIJA
10 ODABRANIH

Ovo su otkrića hrvatskog nogometa: Njihova je vrijednost bila neupitna, a sad su dokazali klasu

Ima tu zanimljivog nogometnog materijala, privukli su pozornost i izvan granica Hrvatske
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. lipanj 2023. 14:32

Izabrali smo desetoricu igrača koji su u nedavno završenoj 32. sezoni Hrvatske nogometne lige privukli pozornost na sebe svojim izvedbama na travnjacima. Nekima je to bila premijerna sezona u najvišem hrvatskom nogometnom razredu, neki su potvrdili vrijednost koju su ranije naznačili, ali još je bila pod upitnikom, no svi su za svoje igre zaslužili pozitivnu ocjenu.

Desetorku nismo poredali po vrijednosti ili učinku, njihov je redoslijed nasumičan...

Rokas Pukštas (Hajduk, 18)

Otkad je ušao u sustav prve momčadi splitskog kluba, rastao je u učinku, a onda pod Lekom prerastao u standardnog člana postave. Box to box vezni, naglašenih fizičkih potencijala i vrlo čvrste mentalne pripreme bez obzira na mladost. Upisao 21 HNL nastup ove sezone, zabio četiri pogotka uz tri asistencije.

image

Rokas Pukštas

VOJKO BASIC Cropix

Tonio Teklić (Varaždin, 23)

Nešto iskusniji igrač, koji se “tražio”, a onda u ovoj sezoni potvrdio sve potencijale tipičnog ofenzivnog veznog. Fizički snažan, tehnički potkovan, u Varaždinu je stekao ogromno samopouzdanje i dogodio se iskorak u njegovoj igri. Ključni pokretač akcija Varaždinaca za koje je u sezoni 2022./23. u prvenstvu odigrao 33 utakmice (8 golova, 2 asistencije).

image

Tonio Teklić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Matija Frigan (Rijeka, 20)

Lanjsko proljeće je skrenuo pozornost na sebe u Hrvatskom dragovoljcu, a onda se na najbolji način potvrdio kao prvotimac Rijeke, pogotovo pod Jakirovićem. Još je poletarac, ali upravo zato i jest njegov učinak vrlo dojmljiv. Drugi strijelac prvenstva s 14 postignutih pogodaka u 27 odigranih dvoboja.

image

Matija Frigan

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Domagoj Bukvić (Osijek, 19)

Od Rijeke 2. travnja do Rijeke 27. svibnja skupilo se 10 utakmica, pod dva trenera (Borimir Perković i Stjepan Tomas), koji su jasno ukazali veliki potencijal ovog tehnički kvalitetnog i taktički polivalentnog igrača, koji će s iskustvom biti iznimno zanimljiv.

image

Domagoj Bukvić

VLADO KOS Cropix

Veldin Hodža (Rijeka, 20)

S Friganom pripravnički dio odradio u HD-u protekle sezone, a onda je u Rijeci ove sezone potvrdio nadarenost kao “prava” šestica. Igrao 37 utakmica u brojnim trenerskim mijenama i kod svakog ispunio očekivanja za aktualni status.

image

Veldin Hodža

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Nail Omerović (Osijek, 20)

Još jedan od Osijekovih većih potencijala. Ovo je proljeće napravio iskorak u prvoj postavi i s 20 godina daje naslutiti značajne domete kao desni bočni. Nedostaje iskustva, ali to je sada stvar vremena, premijernu sezonu odradio dobro.

image

Nail Omerović

VLADO KOS Cropix

Ante Crnac (S. Belupo, 19)

U pravu su oni koji ukazuju da nije dobio dužnu pažnju s obzirom na prikazane igre. Kod zahtjevnog trenera Zekića odradio je 35 utakmica, uz 6 pogodaka i 2 asistencije. Moćan i prodoran u kontekstu dobi i neiskustva. Uzlazna putanja momka koji će tek 17. prosinca proslaviti svoj 20. rođendan.

image

Ante Crnac

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Monsef Bakrar (Istra 1961, 22)

Nakon što se prilagodio HNL-u, bitno drugačijem nogometu u odnosu na alžirski, do izražaja je došla fizička moć napadača kojeg uz brzinu krasi i visoka razina agresivnosti i solidna tehnička potkovanost. Dinamov poziv na kraju prvenstvene sezone sve potvrđuje.

image

Bakrar Mounsef

GORAN SEBELIC Cropix

Luka Stojković (Lokomotiva, 19)

”Stažirao” je lani, s 18 godina, igrajući prosječno 28,5 minuta u 26 nastupa za klub s Kajzerice. Ove sezone je potvrdio napredak u statusu, sa 70 minuta igre u 30 nastupa. Ofenzivni vezni Lokomotive dojmljivog tehničkog potencijala.

image

Luka Stojković

RANKO SUVAR Cropix

Nikola Čavlina (Lokomotiva, 20)

Golmani u toj dobi su još “zeleni”, ali ovaj igrač maksimalno je, nakon Dinama, iskoristio povjerenje u Lokomotivi. Vidi se da je izrazito talentiran, i ima jaku osobnost s obzirom na dob. Greške su dio golmanskog odrastanja.

image

Nikola Čavlina

DAMIR KRAJAC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 01:06