Za vikend nas opet čeka Jadranski derbi na Poljudu
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
TEŠKI UMOR

Potpuni kaos u europskom nogometu odražava se i na HNL: Riječani će na Jadranski derbi doći - osakaćeni

Momčad Simona Rožmana odigrat će četiri utakmice u 11 dana, a Hajduk tek dvije utakmice u 13 dana.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 01. prosinac 2020. 11:19

Prije četiri tjedna, između utakmica 2. i 3. kola po skupinama europskih natjecanja, analizirali smo učinak euroligaških klubova u domaćim natjecanjima preko vikenda. Članovi Europske lige bili su vrlo uspješni, od njih 35 koji su bili u akciji u nedjelju (nekima su utakmice bile odgođene, neki su igrali u ponedjeljak) čak ih je 25 upisalo pobjede, uz pet remija i pet poraza, što je učinak od 71 posto pobjeda. Mjesec dana kasnije situacija se dosta promijenila, očito je i naporni ritam odigravanja utakmica uzeo danak.

Nakon četvrtka u Euroligi, 39 klubova opet je u akciji bilo u nedjelju. Od tih 39 momčadi do pobjede je uspjelo doći tek njih 18, što je samo 46 posto pobjeda. Budući da se uglavnom radi o klubovima koji u svojim ligama imaju ozbiljnu ulogu, postotak je uistinu vrlo nizak. U ponedjeljak su utakmice igrali Leicester, Sivasspor, Antwerp, Hapoel BS, Lech, Benfica i Omonia, dok su utakmice zagrebačkog Dinama i Slovana iz Libereca odgođene. Neki euroligaški klubovi u nedjelju nisu igrali prvenstvene već kup-utakmice, pa je tako irski Dundalk dignuo postotak pobjeda 11:0 trijumfom kod posljednjeg drugoligaša Athlonea, a škotski Rangers 4:0 slavljem kod trećeligaša Falkirka. Ukupno 32 kluba u Ligi prvaka prošlog su vikenda bili teško uspješniji. U svoje 32 utakmice upisali su 17 pobjeda, trijumfalno su svoje utakmice završili u 53 % pokušaja.

Nije lako ni najjačim europskim klubovima poput Liverpoola, Real Madrida, Paris SG-a, Juventusa ili Borussije Dortmund, pa nije ništa neobično da nije u tom ritmu lako igrati ni Rijeci. Njena paklena serija nastavlja se u četvrtak u San Sebastianu, a potom će u nedjelju momčad Simona Rožmana odigrati četvrtu utakmicu u samo 11 dana. Nakon Napolija 26. studenoga, Osijeka 29. studenoga i Real Sociedada 3. prosinca, slijedi Hajduk 6. prosinca. Hajduk je, pak, svoju posljednju utakmicu odigrao još 24. studenoga, dva dana prije nego što je krenula riječka serija, pa je jasno koliko će svježiji biti igrači Bore Primorca u sljedećem jadranskom derbiju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 03:33