www.tottenhamhotspur.com
PLETE PONOVO U RUSIJI

'Presudilo je to što ću tu biti prvi vratar. Hajduk? O tome jednom drugom zgodom'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 06. kolovoz 2011. 17:52

U 8 godina provedenih u inozemstvu Stipe Pletikosa najbolju eru imao je u ruskoj Premier ligi. U dresu moskovskog Spartaka proglašen je najboljim vratarom lige. U tom ozračju Pletikosa je u četvrtak prelomio odluku da, nakon Šahtara iz Donjecka, Spartaka i Tottenhama, a nakon neuspješnog pokušaja u Celticu, potpiše za Rostov, iz istoimenog grada na rijeci Doni, sa milijun stanovnika…

- Nisam htio riskirati do kraja kolovoza i prijelaznog roka. Čelnici Rostova su uistinu bili uporni, svaki su dan pritiskali Naletilića, čak i onda dok sam bio u Glasgowu. Konkretno su mi pokazali da me doista žele za prvog vratara i naposljetku sam potpisao dvogodišnji ugovor – kazao nam je Pletikosa u četvrtak navečer nakon prvih sati provedenih u novom okruženju.

- Dočekali su me doista lijepo i trudili su se pokazati mi koliko im je drago što sam došao. Sad je na meni uzvratiti igrama i doprinosom opstanku.

To neće biti nimalo lako. Momčad u kojoj ima igrača iz Rusije, Nigerije, Bugarske, Rumunjske, Srbije, Estonije, Tunisa, Litve, Brazila, Argentine i Hrvatske, skupila je u 18 kola tek 13 boda i nalazi se na 15. mjestu lige 16. Imaju najgoru obranu lige (33 gola), tek dvije pobjede…

- Razgovarao sam sa Blatnjakom, koji ovdje igra. Kaže da je momčad kvalitetnija od položaja na tablici ali je spletom okolnosti upala u krizu rezultata. Sada je sputava psihološki pritisak. Nadam se da ćemo okrenuti tu situaciju. Imamo još 12 kola regularnog dijela, potom playoff. Rusi od iduće godine prelaze na euro sustav jesen-proljeće, otuda i doigravanje.

Dugo ste se lomili ovog ljeta?

- Bilo je ponuda iz Portugala, Italije, Grčke, Škotske. Najkonkretniji su bili iz renomiranog Sportinga Lisabon, ali procijenio sam da bih opet imao problematičan status. To mi u godini koja vodi prema Euru 2012’ nije trebalo. Želim braniti u kontinuitetu te tako lakše vratiti reprezentativnu formu i startnu poziciju pred EP. Rostov mi to omogućuje te smo brzo pronašli zajednički interes.“

Novac je bio sekundaran, ali je u konačnici odlično prošao. Godišnja gaža od 650 tisuća dolara, plus bonusi i premije, što mu je dogovorio Marko Naletilić, vrhunski je ugovor za vratara od 32 godine i dvije sezone bez branjenja. A Hajduk?

- Ah, Hajduk, čudna priča o čemu ćemo drugom zgodom. Sada sam koncentriran na subotu i prvi nastup protiv Volge. Potom dolazim u Dublin, nadam se, sa pozitivnim rezultatom…, kazao je Pletikosa.

Linker
28. travanj 2024 05:49