GETTY IMAGES
BIJEG S DNA

Prva HNL se s 9 milijuna eura godišnje odvaja od europskog začelja, ali ugovor ipak ima jednu manu...

Hrvatska ipak izlazi iz mizerije. Jedna Danska primjerice ima 52 milijuna eura godišnje...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. kolovoz 2020. 09:58

Hrvatska s novim televizijskim ugovorom avanzira među zemlje u kojima se u medijskoj nogometnoj industriji vrti nešto ozbiljniji novac iako i dalje za mnoge ostaje u bijedi, a kroz nekoliko godina trebat će razmišljati o dodatnom iskoraku. Bude li nogometni business rastao, jer danas ništa nije sigurno...

Jedina mana ugovora koji je HNS potpisao s tvrtkom Endorphin Magine (9 milijuna eura godišnje za Prvu HNL) trajanje je na 10 godina, premda će Damir Mišković reći:

“A kako pridobiti ljude, nego dati im vremena da se naplate...”
To je bilo najbolje što je stajalo na stolu. Mogli su čekati godinu dana, no hoće li sljedećeg ljeta biti više novca za nogomet? Tko to danas zna... Nije isključeno da bude i gore.

U usporedbi s bogatijim, a ne pretjerano velikim državama, Hrvatska ipak izlazi iz mizerije. Teško je ‘povijesni jaz’ prevladati odjednom. Primjerice, Austrija ima godišnje 21 milijun eura, Švedska 23, Švicarska 27,5, Poljska 31, Norveška 38, Danska čak 52 milijuna, i to po starom ugovoru, a od 2021. na snagu stupa novi još bolji, Grčka 55,5, Belgija 66,5...

O najjačim ligama da i ne pišemo. Tamo mnogi klubovi od TV prava ostvarajuju 30-50 posto budžeta, što se kod nas rješava prodajom igrača. Srećom, imamo taj talent za nogomet... Po novom, možda će i Varaždin, Istra 1961, Šibenik, Slaven Belupo... biti u tim gabaritima.

Drugačije je na najsiromašnijem dijelu Balkana. U Srbiji je na snazi ugovor po kojem Arenasport daje godišnje dva milijuna eura, pritom je pitanje koliko točno ide klubovima. U Rumunjskoj su lani potpisali novi ugovor na pet godina za 28 milijuna eura, što znači 5,6 milijuna eura po sezoni. Tamo utakmice najvišeg ranga prenose čak tri televizije. Što ni kod nas ubuduće nije isključeno jer Endorphin Magine će odlučiti kojim će televizijama preprodati cijeli ili dio paketa. Zato je zanimanje za određene utakmice neslužbeno već pokazao i HTV. No, daleko je od odluke...

U Sloveniji je vlasnik TV prava Telekom Slovenije, a utakmice se prenose na dvije televizije. Klubovi godišnje dobiju 650.000 eura. Raspodijele ih tako da im pripada od 50.000 do 80.000 eura. Dodatne zarade imaju od nastupa u europskim natjecanjima... Kao i drugi.

Kako će Prva HNL od ljeta 2022., a eventualno i godinu ranije, imati 9 milijuna eura, lako ju je pozicionirati na toj karti Europe. Odvojili smo se od začelja.

103
milijuna eura vrijedan je ugovor HNS-a i Endorphina na rok od deset godina
90
posto novca od ugovora s Endorphinom ide klubovima Prve HNL svake sezone
1,5
milijuna eura po aktualnom ugovoru imaju klubovi Prve HNL koji vrijedi do 2022.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 11:13