Marko Livaja

 VOJKO BASIC Cropix
ŠTO NAS ČEKA U 2022.?

Nikad napetije proljeće u Prvoj HNL, raritetno Svjetsko prvenstvo, super važni ždrjebovi...

Nogometna 2022. godina bit će puna uzbuđenja, na klupskoj i reprezentativnoj razini
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 01. siječanj 2022. 13:18

Napravila je FIFA svoj međunarodni kalendar za 2022. godinu, koju će otvoriti reprezentacije na Afričkom kupu nacija. Hrvatski reprezentativci, kao ni ostale europske družine, u siječnju i veljači se neće okupljati, Zlatko Dalić će svoje Vatrene prvi put zajedno vidjeti u ožujku. Tada su, od 21. do 29. ožujka, reprezentacijama otvorena dva termina za utakmice (tri ima tek društvo iz CONCACAF zone). Izbornik Dalić već ima plan za treći mjesec sljedeće godine. Hrvatska želi tamo gdje 2020. godine nije otišla zbog pojave koronavirusa, a otići će tamo svakako i krajem 2022.

- Najvjerojatnije idemo u Dohu u ožujku, odradit ćemo dvije utakmice, samo još ne znam tko će nam biti suparnici - otkrio je nedavno Dalić.

Ždrijeb skupina

Katar u ožujku kao svojevrsna priprema za SP ne čini se kao loša opcija, a nekoliko dana nakon što napuste tu državu na Arapskom poluotoku, oči Vatrenih će opet biti uperene prema Dohi. U tom je gradu, naime, za 1. travnja zakazan ždrijeb skupina SP-a. Neće imena svih sudionika biti poznata već tada, jer kvalifikacije završavaju tek u lipnju. Takva su vremena...

U travnju i svibnju hrvatski nogometaši bit će fokusirani isključivo na utakmice svojih klubova, a oni najbolji u lipnju će pod Dalićevim vodstvom imati priliku odigrati čak četiri utakmice. Kreće treće izdanje Lige nacija, natjecanje u kojem će Hrvatska u šestom mjesecu 2022. odraditi utakmice Austrijom i Francuskom, 3. i 6. lipnja kod kuće, pa 10. i 13. lipnja u gostima kod Danske i Francuske. Natjecanje se nastavlja tri mjeseca kasnije, 22. rujna Hrvatska dočekuje Dansku, a 25. rujna gost je Austrije. Završi li Hrvatska prva u toj skupini, zaigrat će na finalnom turniru Lige nacija koji je na rasporedu od 14. do 18. lipnja 2023. godine.

Kratke pripreme

Neće Hrvatska, kao ni ostale svjetske reprezentacije, igrati u listopadu 2022., ali i tada je za nju jedan važan događaj. U Festhalleu u Frankfurtu, 9. listopada održat će se ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj. Te će kvalifikacije biti na rasporedu od ožujka do studenog 2023., dok će play-off dvoboji biti odrađeni u ožujku 2024.

Kraj 2022. rezerviran je za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Klubovi moraju svoje igrače pustiti 14. studenoga i tada kreću kratke hrvatske pripreme za najveću svjetsku pozornicu. SP će trajati od 21. studenog do 18. prosinca, kad je na rasporedu finale.

Za hrvatske klubove, pak, akcija počinje već u siječnju, utakmicom Istra 1961 - Gorica, 28. siječnja, nastavlja se 21. kolom prvenstvo, koje će trajati do vikenda oko 21. svibnja, kada je zakazano 36. kolo. Nije to kraj klupske sezone u Hrvatskoj, jer će se 26. svibnja na splitskom Poljudu igrati finale Kupa.

Dinamo još uvijek brani boje Hrvatske u Europi i prve sljedeće nastupe imat će u veljači, 17. gostuje u Sevilli, a 24. je dočekuje u play-off rundi Europske lige. U ožujku je osmina finala, u travnju četvrtfinale, krajem travnja i početkom svibnja polufinale, a finale je 18. svibnja. Domaćin finala je stadion Ramon Sanchez Pizjuan, dom sljedećeg Dinamovog suparnika Seville...

Prvak Hrvatske sljedeće sezone opet ide u 1. kvalifikacijsko kolo Lige prvaka u kojem se utakmice igraju 5./6. te 12./13. srpnja 2022. godine, a zbog SP-a, natjecanje po skupinama LP počinje ranije, već 6. rujna. Preostala tri hrvatska europska predstavnika avanturu počinju u 2. kvalifikacijskom kolu Konferencijske lige. Ti su dvoboji na rasporedu 21. i 28. srpnja.

Nova imena

Sljedeća godina u povijest će ući i kao prva u kojoj će najviši razredi promijeniti imena, a neki i sustav natjecanja. Prva HNL postaje Elitna liga, Druga HNL postaje Prva HNL i imat će 12 klubova, dosadašnjih pet trećih liga pretočit će se u samo jednu sa 16 klubova pod imenom Druga HNL, dok će u četvrtom stupnju natjecanja biti pet liga pod imenom Treća HNL (Osijek, Varaždin, Zagreb, Rijeka, Split). Ta Elitna liga trebala bi početi oko 16. srpnja 2022. i prvi dio prvenstva završava s pauzom za SP. Stanka traje do vikenda oko 21. siječnja 2023. i prvenstvo će se igrati do 3. ili 4. lipnja.

Pet izdvojenih događaja u 2022.

SVJETSKO PRVENSTVO

Daleko najvažniji događaj nogometne 2022. godine održat će se od 21. studenog do 18. prosinca i na njemu će sudjelovati 32 svjetske države. Reprezentacija Hrvatske će po šesti put zaigrati na najvećoj svjetskoj smotri, u Kataru će sljedeće jeseni braniti srebro iz Rusije 2018. godine.

LIGA NACIJA

Hrvatska će prve četiri utakmice odigrati u ožujku 2022. godine, a preostale dvije u rujnu. Suparnici su Francuska, Danska i Austrija, a pobjednik skupine otići će na završni turnir Lige nacija koji je na rasporedu u lipnju 2023. godine. Bude li posljednja u skupini, Hrvatska ide u nižu ligu.

ŽDRJEBOVI

Dva su važna ždrijeba za hrvatsku reprezentaciju u 2022. godini. Prvi je 1. travnja kad će Zlatko Dalić i njegovi momci doznati suparnike u skupini na Svjetskom prvenstvu u Kataru. U listopadu je, pak, ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Europsko prvenstvo 2024.

EUROPA

Dinamo je jedina hrvatska momčad koja je provela cijelu jesen u Europi, a u veljači će nastaviti europski put dvobojima s domaćinom finala Europske lige Sevillom u play-off rundi natjecanja. Nova europska sezona za četiri hrvatska predstavnika i u 2022. godini počet će u srpnju.

HRVATSKA

Neće dugo trajati stanka za prvoligaške klubove u Hrvatskoj, već krajem siječnja nastavlja se prvenstvo. Početkom ožujka trebali bi se odraditi polufinalni dvoboji Kupa, čije je finale zakazano za 26. svibnja, a vikend prije toga je posljednje kolo Prve HNL, koja bi opet trebala početi oko 16. srpnja. (dd)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 00:04