SRDJAN VRANCIC/CROPIX
NASTAVAK SEZONE

Rožman je u Maksimiru u 180 minuta dobio čak sedam komada, no Rijeka je Dinamu još ‘dužna‘

U Maksimiru silno ‘našpanani‘ čekaju preksutrašnji dvoboj s Riječanima
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. siječanj 2021. 13:05

Malo-pomalo sprema se Maksimir za nastavak sezone, u utorak od 18.05 Dinamo igra s Rijekom u onoj odgođenoj utakmici šestog kola. Iščekuju u Dinamu taj sraz, Rijeka je uvijek motivirajući rival, dvoboj protiv dečki s Rujevice ujedno je i start paklenog HNL- ritma Mamićeve momčadi.

Rijeka, ukupno gledajući, u zadnje vrijeme Modrima baš i ne leži, u zadnje četiri utakmice dečki s Rujevice dvaput su slavili, jednom remizirali, jedna od tih pobjeda bila je i ona u Kupu, kad su Riječani izbacili Dinamo iz natjecanja. Druga je, pak, presudila Igoru Jovićeviću, nakon tih 2:0 za Rožmanovu momčad, Bjeličin nasljednik dobio je otkaz.
Iz svega toga može se zaključiti da su Riječani Dinamu”’dužnici”, da zato u svlačionici pod maksimirskim Jugom i čekaju taj dvoboj posebno “našpanani”. Tri boda su u igri, naravno, važna tri boda, ali i taj međusobni naboj protiv Rijeke dodatan je motiv.

Uvjerljivo i izvjesno

No, ono što je neupitno na Dinamovoj strani jest statistika u derbijima u Maksimiru. U zadnja tri gostovanja kod Dinama, gol-razlika je 10:1 za Modre! Uvjerljivo i izvjesno.

Prvo je Igor Bišćan izgubio 3:1, a onda je i Simon Rožman nastavio u tom tonu. Dvaput je doveo svoju momčad u Maksimir i loše se proveo, bilo je 3:0, pa zatim i 4:0 za momčad koju je tada vodio Nenad Bjelica. Promijenile su se momčadi otad, na klupi Dinama promijenili su se i treneri, iza obje momčadi su i nastupi u Europskoj ligi, a uza sve to teško je “vagati” tko je trenutno, na startu proljeća, u boljoj formi. No, Dinamov uvjerljiv niz je činjenica, Rožmanova Rijeka još nije uspjela zabiti niti pogodak u Maksimiru.

A taj će se derbi igrati i uz onu “paralelnu utakmicu” koju Dinamo i Rijeka vode iza kulisa. Još uvijek traju pregovori oko dolaska Daniela Štefulja i Ivana Nevistića u Dinamo, dva kluba su i dalje uvjerena kako će dogovora biti, ali zasad još nisu pronašli konačan modalitet.

Ali, ono što je jasno, nema nikakve prepreke da njih dvojica, kao i Luka Menalo i Sandro Kulenović, koji su u Rijeci još uvijek na posudbi, istrče u utorak u Maksimiru. Dinamo nikad nije ograničavao svojim igračima na posudbi u drugim klubovima da igraju protiv njega, što su neki i u HNL-u znali raditi, a nerijetko su baš Dinamovi igrači bili važne karike suparnika u tim dvobojima. Primjerice, Luka Menalo zabio je na Rujevici za 2:1 u zadnjem srazu (2:2). Dva potencijalno buduća igrača, nekoliko bivših i dva potencijalno bivša, mogli bi tako za dva dana stajati na drugoj strani, svaki sa svojim ambicijama.

Spomenimo i da je u subotu, nakon slobodnog petka, Dinamo odradio trening, zasad nema govora da bi netko zbog ozljeda mogao propustiti utakmicu s Rijekom. Doduše, na manjoj je poštedi Joško Gvardiol, koji je u utakmici s MOL-om dobio neugodan udarac, ali u ovom se trenutku radi samo o preventivi, ne boje se u Dinamu da neće biti na raspolaganju za Rijeku. U svakom slučaju, nije riječ o nekoj dugotrajnijoj ozljedi, nečemu ozbiljnom, čak da ga Zoran Mamić odluči poštedjeti u utorak, već protiv Gorice bi bio u pogonu. No, zasad nitko ne razmišlja da neće igrati protiv Rijeke.

ZADNJIH PET HNL-OGLEDA DINAMA I RIJEKE U MAKSIMIRU

SEZONA 2017. - 2018.
(32. kolo)
Dinamo - Rijeka 0:1
SEZONA 2018. - 2019.
(6. kolo)
Dinamo - Rijeka 1:1
(24. kolo)
Dinamo - Rijeka 3:1
SEZONA 2019. - 2020.
(6. kolo)
Dinamo - Rijeka 3:0
(24. kolo)
Dinamo - Rijeka 4:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 22:34