Andrija Lučić/CROPIX
ŠPIJUN VATRENIH

Santini analizira Belgijce: 'Wilmots radi izvrstan posao, ali dobit će Hrvatska'

Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 10. listopad 2013. 18:47

Ivan Santini, zadarski napadač u Kortrijku, čovjek koji je dao osam golova (“Dva glavom, četiri desnom, dva lijevom nogom, sve iz kaznenog prostora.”) u belgijskom prvenstvu u 10 kola i u vrhu je ljestvice strijelaca, tijekom prvenstvene stanke neće napuštati Belgiju.

- Ne, ovdje sam jer u klubu imamo malo slobodnih dana. Valja nam raditi. Htjeli bismo u Jupiler ligi biti u top 6 pa se u još 10 utakmica boriti za Europu.

Prije nekoliko dana njegov je Kortrijk prvi put u povijesti pobijedio Anderlecht.

- Piše nam se ta povijesna pobjeda, tim draža što je ostvarena na Anderlechtovu terenu. Gol? Ha, došao je u pravom trenutku, nakon izvrsnog centaršuta suigrača De Smeta. Bila je to točka na “i” u toj akciji, a u drugom smo poluvremenu izdržali pritisak i na koncu odnijeli tri boda.

Klupska zbivanja sad će malo biti u drugom planu...

- Mi smo tu, radit ćemo, a koliko sam doznao u našem će klubu biti organizirano praćenje televizijskoga prijenosa iz Zagreba s utakmice Hrvatska - Belgija. Doći će i navijači, bit ćemo skupa.

Kako će se Ivan osjećati u tom uskomešanom društvu?

- Zna se za koga moje srce kuca. Moji suigrači i naši navijači, vjerujem, žestoko će navijati za Belgiju.

Kakvo je raspoloženje u Belgiji uoči te utakmice? Računaju li Belgijanci na pobjedu, na jedan bod...

- Iz razgovora sa suigračima spoznao sam da su baš svi u njihovoj reprezentaciji utakmicu shvatili veoma ozbiljno. Tako su prišli i pripremama za nju, tako se svi i ponašaju. Većina vjeruje da će Belgija na kraju biti prva u skupini što nas navodi na zaključak da u Zagrebu računaju najmanje na jedan bod.

Sjajne igre i rezultati tijekom kvalifikacija učinili su Belgiju veoma ponosnom nacijom.

- Da, ovdje ljudi veoma cijene sve rezultate i igre u kvalifikacijskoj skupini i svi su ponosni. U ovo malo vremena provedenog u Belgiji spoznao sam da njihov mentalitet ne dopušta stavljanje bilo kakvog pritiska na reprezentaciju i na njezino vodstvo. To je drugačiji mentalitet nego naš.

Je li ovaj naraštaj belgijske reprezentacije najbolji svih vremena?

- Nije to jednostavno prosuditi, no nedvojbeno je da je ovaj naraštaj sjajan. U njemu ima puno mladih igrača, a praktički su svi reprezentativci među najbitnijim ljudima u velikim klubovima u kojima igraju. Kad je riječ o njihovim godinama, valja imati na umu da je pred mnogima tek najbolji dio karijere pa nije nerealno zaključiti da bi Belgija u bliskoj budućnosti mogla biti još i bolja.

Marc Wilmots?

- On radi svoj posao izvrsno.

Po vašem mišljenju, koji bi belgijski igrači u petak našoj reprezentaciji mogli stvarati najveće probleme?

- Mislim da je vezni red njihovo najopasnije oružje. Tu je predvodnik Hazard, vjerojatno će igrati i Fellaini, tu je De Bruyne. Javnost zna i da je u sjajnoj sportskoj formi njihov napadač Lukaku tako da moramo biti veoma oprezni.

Hrvatska?

- Mi smo puno iskusnija reprezentacija i vjerujem da ćemo pobijediti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. svibanj 2024 04:32