ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
RESTART I NA TRIBINAMA

Sjajne vijesti za nogomet u Hrvatskoj: Evo kada se očekuje povratak Torcide, BBB-a, Armade...

Do kraja kalendarske godine naši će prvoligaši igrati u zgusnutom ritmu, pandemija je sve poremetila
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 03. lipanj 2020. 17:32

Iako je još uvijek na snazi odredba Stožera civilne zaštite da se utakmice igraju bez gledatelja, u HNS-u se nadaju da bi već za tri tjedna gledatelji mogli biti nazočni utakmicama! Sve, dakako, ovisi o odluci Stožera, zasad se striktno provode mjere zaštite.

Nema ni uobičajenih konferencija za novinare i tako će potrajati do daljnjega, neće biti presica čak ni kad će gledatelji biti pušteni na stadione. Na većini naših stadiona, naime, nema potrebnih uvjeta za održavanje konferencija za novinare u situaciji kad se moramo pridržavati zaštitnih mjera,

A budući da se ne mogu raditi izdvojeni propisi za svaki stadion posebno, a na nekim se stadionima ne mogu zadovoljiti ni minimalni epidemiološki uvjeti za održavanje konferencija za novinare, ne bi bilo u redu da se presice održavaju samo na stadionima na kojima je to moguće izvesti. Pa je odlučeno da za sve vrijede jednaka pravila, treneri i igrači davat će izjave nakon utakmice samo za TV postaje i klupskim glasnogovornicima, koji će to onda prenositi ostalim medijima.

Za usporedbu, u Njemačkoj su, koja ima 20-ak identičnih stadiona, napravili jedan jedini nacrt o pridržavanju mjera zaštite prilikom organizacije utakmice. A kod nas je za svaki stadion posebno morao biti napravljen poseban nacrt ulaska na stadion momčadi, službenih osoba, tehničkog osoblja...

Do kraja kalendarske godine naši će prvoligaši igrati u zgusnutom ritmu, pandemija koronavirusa sve je poremetila, no najvažnije je da je lopta ipak krenula s centra. Ovo bi prvenstvo trebalo završiti 25. srpnja, potom slijedi finalni kup-dvoboj Lokomotive i Rijeke (1. kolovoza), a sezonu će okončati kvalifikacije za popunu Prve HNL, dvije utakmice koje su na rasporedu 2. i 5. kolovoza. I onda bi uslijedila kratka stanka, pa bi novo natjecanje u Prvoj HNL trebalo početi 14. kolovoza. Dakle, 20-ak dana kasnije nego što je bilo predviđeno ranijim kalendarom natjecanja, sastavljenom za normalne okolnosti.

Ali, pandemija je sve to porušila, pa će tako većina naših prvoligaša do kraja ove kalendarske godine odigrati oko 30 utakmica. Preostalo je, naime, još deset prvenstvenih kola ove sezone, a u novoj bi se sezoni, do 19. prosinca, odigralo još 16 kola. Lokomotiva i Rijeka imaju još i finale Kupa, a na jesen će biti odigrane i utakmice novoga Kupa, zaključno s četvrtfinalima. Budući da se prvoligaši uključuju tek od 16-ine finala, čekaju ih još najviše tri utakmice do Nove godine.

K tome, treba ukalkulirati i utakmice naših predstavnika u europskim pretkolima, netko će imati samo dvije (onaj tko odmah ispadne), a netko, nadajmo se, osjetno više...

Treba svakako istaknuti da je to zasad samo nacrt službenog kalendara, budući da se čeka sastanak Izvršnog odbora UEFA-e sredinom lipnja, na kojem bi krovno tijelo europskoga nogometa definitivno trebalo usvojiti svoj kalendar završnice ove sezone, kao i kalendar natjecanja za dolazeću, 2020./21. sezonu. A tek kad UEFA usvoji svoj kalendar, šalje ga nacionalnim savezima, koji onda svoja domaća natjecanja prilagođavaju kalendaru UEFA-e.

Ove će jeseni, eto, biti odigrano manje prvenstvenih kola nego što je uobičajeno. Dosad se, naime, na jesen odradilo 18 ili 19 kola, a sad će biti odigrano 16 rundi. Jednostavno nema termina, ni jedna se srijeda neće koristiti, jer se u HNS-u nadaju, kao što je bilo uobičajeno i ranijih sezona, da će barem neki naš klub ući u neku od skupina europskih klupskih natjecanja. Stoga će će se na proljeće odigrati nekoliko kola više, tada će biti korištene i srijede, a i zimska će stanka biti kraća, trajat će samo nešto više od mjesec dana - jesen će završiti 19. prosinca, a proljetni će dio početi već 23. siječnja!

Zbog Eura, koji je prebačen na sljedeću godinu, prvenstvo će morati ranije završiti, najkasnije do 15. svibnja. Ranijim je kalendarom bilo predviđeno da sezona 2020./21. počne 25. srpnja, ali tog će datuma tek biti okončana ova sezona! Pa će uslijediti kratka stanka, koju će klubovi iskoristiti praktički za mali predah, nakon kojeg će startati u novu, nešto naporniju sezonu od dosadašnjih, sezonu u kojoj će pola naše Prve lige igrati u europskim pretkolima.

1.
kolovoza finalnom utakmicom Kupa trebala bi završiti aktualna sezona
14.
kolovoza planirani je datum početka novog hrvatskog državnog prvenstva
30
utakmica do kraja bi kalendarske godine trebao imati svaki hrvatski prvoligaš

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 16:19