Sudac Tihomir Pejin

 RONALD GORSIC/CROPIX
VRAĆA SE I ‘MR. RESPECT‘

Skrivena poruka ili samo slučajnost? Nezabilježen slučaj u HNL-u, ovog puta neće biti niti jednog Dalmatinca

Kojim smjerom ide sudačka tematika u Savezu? Tko sad vuče konce? Nameću se pitanja...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. ožujak 2024. 15:21

Velike promjene dogodile su se listi delegiranih sudaca za 28. kolo HNL-a u odnosu na dosadašnju praksu. Tihomir Pejin vratio se i bit će glavni djelitelj pravde na utakmici Rudeš - Rijeka, a što je nevjerojatno – među 24 delegiranih sudaca, pomoćnih sudaca, četvrtih sudaca, VAR-a i AVAR-a, nema niti jednoga iz Dalmacije. Nije to lako ni postići...

Što se događa? Šalje li to netko poruku, tko i kakvu? Ili je riječ o tek pukoj slučajnosti?

- Ne mogu vam dati komentar na to jer na utakmici sam u Varaždinu i nisam u mogućnosti govoriti - kazao nam je povjerenik Ivan Novak kad smo ga nazvali s ta dva pitanja. On je delegirao suce.

image

Tihomir Pejin

RONALD GORSIC Cropix

Bruno Marić je otišao, podnio je ostavku nakon pritisaka i prijetnji, više nije predsjednik Komisije nogometnih sudaca i jasno su vidljivi novi vjetrovi ali čudni. Odakle pušu i kamo vode? Tihomir Pejin nije sudio HNL utakmicu, dakle u najvišem rangu, od 19. veljače 2023. godine i susreta Hajduk - Gorica (2:1). Marić ga je maknuo iz najvišeg ranga, a potom i iz elitne skupine sudaca. Nije bio zadovoljan ni kako je sudio, ali niti s njegovim pristupom sudačkom poslu. No, čim je Marić pao, eto Pejina kao glavnog djelitelja pravde na utakmici Rudeš – Rijeka. Koja je bitna jer Bijeli s Kvarnera vodeća su momčad prvenstva.

Što znače novi potezi?

U javnosti je poznat kao Mr. Respect zato što je u travnju 2017. godine tadašnjem napadaču Dinama Soudaniju pokazao znak "Respect" na svojoj sudačkih odri, nakon što je ovaj udario igrača Lokomotive u prekidu igre. Kad bi mu dao samo žuti karton ne bi smio igrati u sljedećem kolu derbi s Hajdukom. Priča je imala nastavak jer je tadašnji disciplinsku sudac HNL-a Saša Pavličić-Bekić suspendirao Soudanija što je Komisija za žalbe poništila, a Pavličiću-Bekiću na kraju sezone HNS nije produžio ugovor. Igrači Hajduk na taj su derbi na Maksimiru izašli s majicama na kojima je pisalo "Respect". Na Pejina je bilo i kasnije puno kritika...

image

Tihomir Pejin

VLADO KOS Cropix

Barem jednako veliko iznenađenje je činjenica da je Novak uspio delegirati 30 sudaca za 28. kolo HNL-a, od toga su šestorica Nijemaca za derbi, bez ijednog arbitra iz Dalmacije. Što to uopće znači? Na listi elitnih sudaca HNL-a nalaze se destorica te Ivana Martinčević. Od njih deset četvorica su iz Dalmacije – Erceg, Strukan, Terzić i Titlić. Na popisu pomoćnih sudaca u elitnom rangu ih se nalazi 25, od toga četvorica iz Dalmacije: Radić, Perica, Vidović i Jakšić. I dok je za pomoćnike, s obzirom manji broj čak i razumnije da se može dogoditi kako u jednom kolu nitko ne bude delegiran, da od svih njih osmorice nema niti jednog raritetan je slučaj. Koliko god hajdukovci bili bijesni na Marića, god je on vodio suce to se nije događalo.

HNS je doveo strane suce za derbije, tako će ogled Hajduka i Dinama na Poljudu suditi Nijemac Daniel Siebert, koji je jedan od trojice arbitara iz te države na Ligu prvaka. I svi ostali, od pomoćnika do AVAR-a su Nijemci. To se znalo, ali intrigantno je ovo drugo što se valja iza kulisa. Kojim smjerom ide sudačka tematika u Savezu? Tko sad vuče konce? Tko je i zašto vratio Pejina u najviši rang nakon više od 400 dana? Sudačka komisija trenutačno nema predsjednika, privremeno taj posao obavlja Vlado Svilokos kao dopredsjednik, ali samo kao prvi među jednakima. Nije objektivno očekivati da je Novak to učinio na svoju ruku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:08