Torcida na splitskoj pjaci, Narodnom trgu, mjestu osnivanja na jučerašnji dan 1950. godine
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

Što će tek biti kad Hajduk opet osvoji naslov! Malo je ostalo živih koji se sjećaju tog mitskog derbija..

Ta utakmica i događanja na njoj opisani su milijun puta, pa se neki detalji preuveličaju, smišljaju...
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 29. listopad 2020. 11:54

Neopisivo, baš tako. Vatromet koji je priredila Torcida, navijačka obitelj Hajduka, nad Splitom, ali i u nekim drugim gradovima Dalmacije (Trogir, Kaštela, Sinj) doslovno se riječima ne može opisati, već jedino doživjeti: gorjelo je nebo nad gradom Hajduk. Sutradan je, pak, riva bila sva u narančastom zbog dimnih bombi. Dokaz fanatične, neograničene ljubavi navijača "bijelih" u povodu proslave sedamdesete godišnjice osnivanja Torcide.

Ponosni na povijest

Mega spektakl, kakav mogu prirediti jedino navijači Hajduka, jedinstvena i neponovljiva, vjerojatno nikad dosad priređena proslava rođendana jedne klupske navijačke grupe. Posljednjih dana u Splitu je ta proslava postala prvorazredni društveni događaj, danima se prepričavaju događaji iz davne 1950. s odlučne utakmice i pobjede Hajduka nad Crvenom zvezdom (2-1) kojom su "bijeli" osigurali osvajanje naslova prvaka Jugoslavije, prvi put poslije Drugog svjetskog rata.

I ne može se kazati ništa drugo nego da se navijači Hajduka danas, kada već šesnaestu sezonu ostaju bez trofeja prvaka države, ponosno sjećaju na epsku pobjedu, posebno na račun golova Vukasa i Brokete, koji su donijeli nezamislivu sreću Splitu i Dalmaciji, ali i milijunima zaljubljenika bijelog dresa širom svijeta.

Ta utakmica i događanja na njoj opisani su mali milijun puta, to je prilika da se neki detalji preuveličaju, smišljaju i dodaju, jer je preostalo malo svjedoka, onih koji su uživo pratili taj mitski derbi. Uglavnom, dalmatinski studenti u Zagrebu, pod vodstvom Korčulanina Vjenceslava Žuvele, organizirali su se, pa je njih preko tisuću doputovalo u Split, te je ionako uspaljeni ambijent još više uzavreo, ambijent na Starom placu doveden je do usijanja.

Kasnije su krenuli čak i politički progoni, ne samo navijača, nego i funkcionara Hajduka, debate u Centralnom komitetu, pa je iz partije isključen kapetan Hajduka Frane Matošić (20 godina kasnije dobio je pomilovanje osobno od maršala Tita), partijski su gonjeni narodni heroj Ante Jurjević Baja, tada predsjednik kluba, i Jure Bilić, a Vjenceslav Žuvela završio je u zatvoru.

Čekanje na titulu

Zanimljivo je da je Hajduk u posljednjem kolu pobijedio titogradsku Budućnost s 2-0, a navijači su, tijekom utakmice zbog masovne prisutnosti milicije i agenata skandirali: "Hajduk - Tito, Hajduk - partija…".

Torcida je kao navijačka skupina privremeno nestala sa scene, trajalo je to dvadesetak godina, kada je oživjela u vrijeme još jednog juriša "bijelih" na naslov prvaka 1971. Tada je poslije 16 godina opet stigla na tron prvaka Jugoslavije. I tijekom sedamdesetih godina drmala jugoslavenskom nogometnom scenom. Može se samo zamisliti što će se dogoditi, kakvo će to slavlje biti kad Hajduk jednog dana ponovno ostvari pothvat, jer prolazi 16. sezona prvenstva Hrvatske bez željenog trijumfa, koji će se tko zna kada realizirati.

I zato se događaju ove erupcije sjećanja, jedino što je Torcidi i navijačima Hajduka preostalo...

I Argentinci oduševljeni scenama iz Splita: 'Kao u filmu!'

U Argentini, južnoameričkoj zemlji poznatoj po strastvenim nogometnim navijačima, mediji u srijedu s oduševljenjem prenose fotografije iz Splita gdje je Hajdukova navijačka skupina Torcida proslavila 70 godina postojanja.

"Kao u filmu! Nevjerojatna proslava hrvatske navijačke skupine koja je grad obojala u crveno", pišu sportske novine Olé uz fotografije neba nad Splitom osvijetljenog stotinama upaljenih raketa i bengalskih vatri.

"Nogomet navodi navijače na ludosti diljem svijeta. Strast za loptom nalazi se u svakom kutu planete, a u tome se ne razlikuju velike od malih ekipa, niti velike od malih liga. Da je tome tako, pitajte publiku splitskog Hajduka u Hrvatskoj koja je proslavila 70 godina postojanja priredivši upečatljivi 'show' vatrometom", navodi Olé.

"To nije bila kiša meteora, premda se tako činilo", istaknuo je taj dnevnik uz objavljeni video isječak na svojoj internetskoj stranici.

Argentinska televizija TyC Sports na svojoj stranici objavila je tekst pod naslovom: "Nevjerojatna proslava vatrometom jedne navijačke skupine u Hrvatskoj".

"Hajdukovi fanatici proslavili su svojih 70 godina impresivnim spektaklom koji je obojio nebo iznad grada u crveno", istaknuto je u tekstu. "U ponoć se nebo nad Splitom pretvorilo u veliki crveni oblak, što se činilo poput scene iz filma. Taj 'show' je priredila Torcida, najstarija navijačka skupina u čitavoj Europi", izvijestio je TyC. (Hina)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 07:15