Ante Čizmić/CROPIX
IGRAČI POLUDILI NA ŠUKERA

Šuker i kapetan se posvađali zbog ulaznica za Srbiju, Srna mu odbrusio: 'Onda ti igraj!'

Piše: Romana EiblObjavljeno: 14. veljača 2013. 08:20

Još su 35 dana preostala do dvoboja odavno prozvanim utakmicom godine između Hrvatske i Srbije u kvalifikacijama za SP, a još nitko u Hrvatskom nogometnom savezu nije osjetio potrebu istrčati pred navijače i javnost s najdelikatnijim dijelom protokola okršaja koji bi, kažu, napunio dvije Marakane. Dakako, o ulaznicama je riječ.

Kapetan načeo temu

Uzbuđenje i nervoza kolaju navijačkim udrugama, internetskim forumima, raznoraznim javnim punktovima u domovini i u dijaspori, mnogobrojni upiti sa svih strana svijeta zatrpavaju pretince elektroničke pošte Udruge navijača hrvatske reprezentacije Uvijek vjerni, u očekivanju žuđenoga papirića danonoćno se povećava i obnavlja članstvo, no jedini koji mogu dati prave odgovore na konkretna pitanja, čelnici Hrvatskog nogometnog saveza, još nisu osjetili da je kucnuo čas obratiti se javnosti. Dok oni šute, pritisak i nervoza rastu...

U HNS-u možda misle da vremena ima, ali što će Šuker i društvo duže otezati javno se pozabaviti “vrućim kestenjem”, rast će sumnja da to nisu “čisti posli” i da će si vrhuška HR nogometa uzurpirati pravo uzeti koliko joj drago, pa svoj mali privatni kontingent karata distribuirati prema simpatijama, ljubavi, interesima, možda i za kakvu naknadu...

Da je pitanje ulaznica za tu specifičnu utakmicu koja nije, kako je to iskreno nedavno rekao Niko Kranjčar, obična nogometna utakmica ma koliko se trudili govoriti drukčije, dakle da je pitanje ulaznica stvorilo nervozu i kod glavih protagonista skorog događaja, naših reprezentativaca, svjedoči i prepričani obračun s nedavnog zajedničkog londonskog objeda igrača i predsjednika Davora Šukera.

Darijo Srna kapetanski je načeo delikatnu temu, jer su igrači svakodnevno također izloženi upitima znanih i neznanih za dragocjeni papirić, pa je vatrene dečke zanimalo koliko će im karata pripasti po glavi. Premda je kao igrač gotovo uvijek dobio svega koliko je htio, pa i ulaznica, Šuker se danas, s druge strane brvna, ponaša kao da sâm nikad nije bio u istoj situaciji. Svjedoci kažu da Šuker ne da nije bio velikodušan kad su ga Srna i društvo upitali na koliko karata mogu računati, bilo da ih dobiju, bilo da ih imaju prilike kupiti, nego da je bio vrlo netaktičan, pa po Šukeru igrači gotovo da ne bi mogli posjesti na tribinu ni vlastita oca, suprugu i još dva prijatelja.

Opasno je dirati u igrače

Srna i Modrić usprotivili su se predsjednikovu rezonu da igračima pripada tek zericu više od ništa, upozorili su ga da pripazi kako se ponaša, a isprovocirani mu je Srna u jednom trenu odgovorio:

- Onda se ti skini pa istrči protiv Srbije!

Nije to nikakva tempirana bomba pod ambicije Hrvatske, kako će ovo londonsko svjedočenje fajtu između aktualnog kapetana i bivšeg slavnog golgetera sasvim sigurno okarakterizirati u HNS-u, pa vjerojatno natjerati Srnu da brže-bolje demantira priču. To je samo dio slike koja Davora Šukera predstavlja kao samoživog predsjednika bez osjećaja za posebnost trenutka. A barem bi Šuker iz vlastitog iskustva trebao i pamtiti i znati koliko je opasno zadirati u neke ustaljene dobre običaje u svlačionici te ne dirati u igrače u nabrijanim situacijama, a razdoblje uoči meča sa Srbima to svakako jest.

Nikad veći pritisak

- Izgubio sam i prijatelje zbog ulaznica, jer ih naravno nisam imao za sve - govorio je Miroslav Blažević poslije zagrebačke utakmice s Jugoslavijom u jesen 1999.

- Svašta sam prošao u dugoj karijeri, ali ovakav pritisak nikada. Tražio sam stotinu ulaznica, Marković mi ih je dao 150, da sam ih imao deset puta više, ne bi mi bilo dosta - govorio je tada Ćiro, a sada se prisjetio kako su se u njegovo vrijeme “namirivali” igrači, pa i Šuker.

- Šuker? Pa on je uvijek morao dobiti sve što hoće, jer inače, kaže, ne igra! Ma, svi su dobili što su i koliko htjeli, ali, naravno, ako je bilo razumno. Jasno je da nećeš tražiti tisuću ulaznica, ali ne možeš igraču dati niti dvije.

U HNS-u bi krajem ovog, a možda i krajem idućeg tjedna - tko to uopće zna - mogli napokon obznaniti sve detalje oko količine i načina prodaje te distribucije ulaznica. Jedino što se, barem za javnost, doima aktivnim u našem Savezu 35 dana prije utakmice godine jest brojčanik na nedavno redizajniranoj internetskoj stranici HNS-a koji odbrojava dane, sate i sekunde do sučevog zvižduka 22. ožujka u Maksimiru...

18.000 Uvijek vjernih čeka svoju ulaznicu

Dajem bubreg za tri karte za Srbiju, navijačka je poruka koja kola zaslonima mobitela i društvenim mrežama posljednjih dana. No, zbog ulaznica za utakmicu sa Srbijom netko bi doista mogao ostati bez bubrega! Osobito je napeto u Klubu navijača hrvatske nogometne reprezentacije Uvijek vjerni, jer gotovo svaki od 18.000 članova kluba smatra da ima pravo na svoju kartu.

Hladni i nezainteresirani

No, Uvijek vjerni dosad nisu dobili baš nikakvu informaciji iz HNS-a, ni o količini ulaznica za svoje članstvo, ni o načinu njihove prodaje, iako su njihov službeni klub navijača kojeg Savez i novčano potpomaže. Na službenoj stranici kluba preksinoć je osvanula obavijest da je osnivač i predsjednik Uvijek vjernih Kruno Grlević podnio ostavku. Iako nismo mogli dobiti nikakvo objašnjenje njegova čina, u Klubu smatraju da se više nije mogao nositi s pritiskom navijača s jedne strane te hladnim i nezainteresiranim HNS-om s druge, koji se ponaša kao da za mjesec dana Hrvatska igra s Andorom.

Ulaznice za podobne

U Uvijek vjernima bili su neugodno iznenađeni kad su neki dan pročitali vijest da su veterani BBB-a, dakle jedno krilo raspolućene Dinamove navijačke skupine, kojeg još zovu i “mamićevcima”, jedini koji su osigurali svoj kontingent od 800 ulaznica. Ne treba biti pametan da bi se pogodilo tko im je ulaznice osigurao. No, taj koji to čini nije baš pametan kad uoči utakmice godine razjedinjuje navijačku scenu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 07:26