OTKRIO SVE DETALJE

Tata Halilović otvoreno: 'Alen je Mamićev mezimac jer će mu zaraditi 10 milijuna eura'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 13. listopad 2013. 23:52

Teško je i zamisliti što je sve obitelj Halilović proživljavala proteklih mjeseci. Obitelj, koja je tri sina dala Dinamu, Alena (17), Dinu (15) i Damira (8). Najveći talent hrvatskog nogometa, “Messi iz našeg sokaka” odjednom je postao slučaj, stručnjaci za podvale pronalazili su mu crne rupe u karakteru, a počelo se ozbiljno sumnjati i u njegov talent. Nitko ne zna da je Alen ozbiljno razmišljao o tome da odbije Štimčevu pozivnicu za utakmicu s Belgijom, neugodno mu je da nogometaš koji sjedi na klupi i ima mizernu minutažu bude istovremeno vlasnik reprezentativnog dresa. Jedva čeka svjetsko prvenstvo u-17 u Dubaiju da se makne od svih i svega, jer atmosfera je neizdrživa za 17-godišnje dijete. Onda je tati Seadu prekipjelo i odlučio se obračunati s lažima. Ovo je njegova priča.

- Osam mjeseci smo šutjeli, no sada smo odlučili javnosti reći svoju istinu. Sve je otišlo u krivom smjeru, Alen je žrtva medijskog linča, a ja, kao otac, moram zaštititi svoje dijete. Jer, Alen je još dijete. Ljudima koji analiziraju Alena, pišu o Alenu, lažu o Alenu i o obitelji Halilović želim poručiti sljedeće: Alen je sa 5,5 godina došao u Dinamo, on je Dinamovo dijete i jedini igrač među seniorima koji ima samo jednu registraciju, Dinamovu.

Idealan žrtveni jarac

Karijera Alena Halilovića počela je kao u najljepšim pričama. Najmlađi strijelac u povijesti Dinama...

- Dolaskom Krune Jurčića na Dinamovu klupu stvari su se potpuno izokrenule. Odjednom ništa više nije valjalo, Alen je postao Dinamov problem, Alen ne igra obranu, Alen je bahat itd. Ključni Dinamov problem je dijete od 17 godina. Tvrdi se da Alen ne izgleda dobro na terenu. U karijeri sam promijenio 16 klubova i uvjeravam vas: ako igrač u tri mjeseca skupi minuta za jednu utakmicu, ne može izgledati dobro. Ni Messi u takvim uvjetima ne bi izgledao dobro. U cijeloj priči najveće zlo su mediji, jer su mu prilijepili epitet da je projekt kluba i mezimac Zdravka Mamića. Recite mi kakav je to projekt kluba ako u deset utakmica, dakle 900 minuta, odigra samo 103 minute? Zar se tako postupa s mezimcem? Da je to istina, Mamić bi naredio Kruni Jurčiću: ‘Alen mora igrati’. No, u javnosti se stvorila slika da je Alen Mamićev ljubimac. A znate li zašto je ‘mezimac’? Jer na njemu uvijek može zaraditi deset milijuna. Može li još za nekog Dinamova igrača dobiti toliki novac?

Sead Halilović je usporedio Alenovu minutažu s minutažom Matea Kovačića. Od 12 utakmica, Kovačić je deset igrao više od 70 minuta. Alen Halilović je samo jednu igrao od početka.

- Alen je maskota kluba koju treba negdje pokazati, a kad rezultati izostanu, onda je samo on žrtveni jarac. Potkrijepit ću to dokazima: Šerif nula minuta, druga utakmica sa Šerifom 15 minuta, na obje utakmice s Austrijom nula minuta, Čornomorec četiri minute. Od 420 minuta, Mamićev mezimac i projekt kluba odigrao je 49 minuta. Je li onda Alen Halilović razlog što Dinamo nema dobar europski rezultat ili ostali, nenormalno plaćeni igrači? Ako Alen, koji je sa 14 godina imao ponude dva najveća kluba na svijetu, jednog iz Engleske i jednog iz Španjolske, doživljava takve stvari, čemu se mogu nadati druga Dinamova djeca?

Sead Halilović se dobro naoružao podacima:

- Svi ste pisali da je bolje za njegov nogometni razvoj da ostane u Dinamu. Složio sam se, ali kada gledam iz današnje perspektive, pitam vas i sebe - jesam li pogriješio što ga nisam odveo u inozemstvo? Naravno da sam pogriješio! I onda se sudaram s naslovom - posljednja šansa za Alena Halilovića. Posljednja šansa za dijete od 17 godina, zar to nije na rubu pameti.

Nismo pohlepni

Nije li sva ta zbrka nastala zbog nerealiziranog transfera u Tottenham?

- Od onog dana kad je Kruno Jurčić došao za trenera, znao sam da to neće dobro završiti. Ako ga stalno vrijeđaš, ako urlaš na dijete od 17 godina, ako javno govoriš da je bahat, da ne voli trenirati. Sprdali su se s njim jer ide u redovnu školu i redovito polaže ispite. A onda se svim tim kvalifikacijama doda još jedna - problem je obitelj Halilović. Kada Pašalić odbije otići u inozemstvo, on je Hajdukov ponos, hajdučko srce, jer voli klub. Kada Alen Halilović ne ode u Tottenham, jer je obitelj inzistirala da ostane u Dinamu, onda smo mi problem, onda se piše da smo pohlepni i da smo tražili enormni novac. Nije istina, problem je Alenovo neigranje, Alen mora odigrati 50 posto utakmica u Hrvatskoj ligi. To je bio uvjet da Tottenham plati 13 ili 15 milijuna eura. Od tog novca Alenu ne pripada ni lipa, on ima svoju plaću. Nije istina da je obitelj Halilović tražila 1,2 milijuna eura od transfera, sve su to izmišljotine. Ja sam samo tražio da u godinu dana odigra 50 posto utakmica, jer u Englesku se ne ide nepripremljen, bez utakmica u nogama. Novac nam nikad nije bio primaran, mi živimo dobro...

Kako se u toj priči ponaša Zdravko Mamić?

- Dva mjeseca se nije javio, eto tako se ponaša! Nije moj stil da svakog dana kucam na Mamićeva vrata i inzistiram da moje dijete mora igrati, ali ja ću naći način kako ga zaštititi. Neću dopustiti da ga unište. Jednu godinu je izgubio, ali drugu mu, budite sigurni, neće upropastiti.

Je li se tretman popravio dolaskom Branka Ivankovića?

- Mislim da Dinamovi treneri nemaju muda! Dok ne sjednu na klupu, pričaju jedno, a kada zasjednu, to je sasvim druga priča. Zar je treneru, koji raspolaže takvim kadrom i takvom logistikom, najveći problem Alen Halilović? To je za rubriku vjerovali ili ne. A ako Alen Halilović nije za Dinamo, struka mora stati iza tog mišljenja. Da nije za hrvatsku reprezentaciju, to također mora reći struka. Ali, recite jasno i glasno - ne može igrati više od četiri minute i točka. Kada je Ivanković došao za trenera, Alen je tražio da ga vrate u juniorsku momčad. On hoće igrati, ne želi sjediti na klupi. Ali, ako ga vratiš u juniore, nećeš dobiti 15 milijuna, ne možeš imati i jare i pare. Zar nešto ne smrdi ako Kruno Jurčić u osam mjeseci nije rekao jednu jedinu pozitivnu riječ o Alenu.

Zahvalan Ivkoviću

Istina je da je Alen Halilović proveo više vremena na putovanjima kao rezervni igrač, nego u igri.

- Na žalost, ne mogu reći Ivankoviću: ‘Ako planiraš Haliloviću dati četiri minute u Ukrajini, bolje ga ostavi u Zagrebu da odradi dva poštena treninga’. A ne da dečko od 17 godina ima isti broj treninga kao Joe Šimunić sa 35. Znate li koliko je Zvonko Komes za godinu dana napravio individualnih treninga s Alenom? Dva treninga! A želite da dijete izgleda kao Messi. I kad ga takvog pustiš s lanca, misli da mora sve učiniti sam, krene loše i u dvadesetoj minuti cijeli stadion zviždi.

Jasno je da Alen nije projekt kluba, čim je Dinamo kupio Soudanija i Fernandesa, za njega više nema mjesta. Jer, Sammir je nedodirljiv, a Soudani i Fernandes su preskupi da bi ih se držalo na klupi.

- Smeta mi još jedna stvar. Neki bivši igrači ratuju s Mamićem ili Štimcem, ali to rade vrlo perfidno, preko Alenovih leđa. Da nije bilo Štimca, Alen još ne bi odlučio hoće li igrati za Hrvatsku ili Bosnu. Iako je jedino normalno da igra za zemlju u kojoj se rodio, tako smo mu savjetovali. Ja sam utjecao na Alenovu odluku, a Štimac je održao svoju riječ. Rekao je: ‘Alen je budućnost hrvatskog nogometa. Stalno ću ga zvati da bude u Modrićevu i Mandžukićevu krugu. On meni sada ne može pomoći, ali za tri godine imat ćemo igrača koji će držati reprezentaciju idućih deset godina’. Jedini je održao riječ. Ali za neke je Alen problem i u reprezentaciji, a nije u kvalifikacijama odigrao ni minutu. Zar će on biti kriv ako ne odemo u Brazil?

Što će obitelj Halilović poduzeti? Šutjeti više neće.

- Ja sam iz Dinama otišao kao suspendirani igrač, šest mjeseci sam trčao po šumi. No, neću dopustiti da se to dogodi i Alenu. U javnosti je stvorena slika da je Kruno Jurčić pao i zbog Alena, a Zdravko Mamić mi se nije javio već dva mjeseca. Laž, čista laž, smijenio ga je jer mu je Kruno Jurčić upropastio deset milijuna eura i Ligu prvaka. Problem je što je Dinamo izgubio od jedne sasvim osrednje momčadi kao što je Austria, Dinamo je barem 30 posto bolji.

O odlasku niste razmišljali?

- Alen ima čvrst ugovor, ne prijetimo odlaskom. Ali, ja znam kako ću ga zaštititi. Ne kažem da Alen mora igrati, ali se mora razvijati. I zato sam beskrajno zahvalan Tomislavu Ivkoviću koji je stao u Alenovu zaštitu. ‘Ljudi, pa Alen Halilović je Dinamovo dijete, zašto mu zviždite?’ Veliki trener Otto Barić kaže da Halilović treba biti lider ovog Dinama. Pa nisu Real Madrid, Manchester United ili Juventus neuki i blesavi da bi ponudili toliki novac za igrača koji ne igra obranu, koji ne uklizava, koji igra privatne utakmice. Ako je proglašen najboljim igračem svijeta u svome godištu, a u Hrvatskoj ligi sjedi na klupi, netko je negdje grubo pogriješio.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 03:37