VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
EUROPSKE AMBICIJE RASTU

Tramezzani vodi Hajduk prema Europi! Pobjeđuju rutinski, a jedna je stvar ključna u njegovom radu

Talijanski strateg samo je dio kotačića koji se zavrtio u pozitivnom smjeru za Bijele.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. ožujak 2021. 20:53

Paolo Tramezzani polako, ali sigurno, ispunjava svoj cilj. U osam utakmica zabilježio je pet pobjeda, ali, što je najvažnije, njegov Hajduk prošle subote ušao je u seriju od tri pobjede. Tramezzani nije sjajno krenuo na klupi Bijelih, u dva početna tjedna imao je dva poraza (Dinamo, Lokomotiva) i jednu pobjedu (Šibenik). Mučio se njegov Hajduk u realizaciji, ali, s druge strane, od starta je bilo razvidno da je obrana zatvorila jesenske rupe. Prekretnicu je napravio u Rijeci početkom veljače, sa spretnom i spretnom pobjedom, koja je podignula samopouzdanje momčadi.

Drugi je iskorak kreirao sportski direktor Nikoličius angažmanom Livaje, Fossatija i Kačaniklića, čime se Hajduk preobrazio u sasvim drukčiju momčad od one koja je jesenas gubila i na Poljudu i u gostima. Tramezzani je preuzeo Hajduk četiri dana prije ulaska u proljetnu polusezonu, dobio je raštimanu momčad na petoj poziciji, a gdje je danas splitska ekipa?

Bitan pomak

Nakon 45 dana na Hajdukovoj klupi, Tramezzani može reći da je napravio bitan pomak. Njegov je Hajduk ozbiljna momčad koja neće u svakoj utakmici plijeniti atraktivnošću i potezima za pamćenje, ali će rijetko primati golove. Dapače, rijetko će protivniku uopće dopustiti šutiranje prema vratima Kalinića. Varaždin je ogledni primjer Tramezzanijeve utakmice, igre koja neće gledatelje prikovati za male ekrane, ali i rezultata koji će svakom navijaču izmamiti osmijeh. Tramezzanijev Hajduk nije lepršav i razigran, njegova nogometna izvedba neće se svakome svidjeti, ali kada je Jakobušić uzimao 50-godišnjeg Talijana za trenera, dobro je znao što od njega može dobiti.

Tramezzani nije strateg velikog i trofejnog iskustva. Nekadašnji lijevi bek Intera danas je trener koji gaji klasični talijanski stil igre. Jaka sredina koja stvara defenzivni blok daleko od svojih vrata i napad koji u brzoj tranziciji dolazi pred suparnički kazneni prostor. Hajduk je protiv Varaždina imao sreće, poglavito kod drugog pogotka koji je odlučio utakmicu i “cementirao” pobjedu Splićana. Ali, Hajduk je sasvim zakočio Varaždin, gosti su bili bezopasni. Čak i kada bi se ohrabrili s nekim “zalutalim metkom”, Kalinić se nije dao prevariti ni uspavati.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

U drugom poluvremenu, nakon 2:0, Hajduk je lakoćom rutinirano kontrolirao utakmicu. Praktički se samo čekao pobjednički kraj. Ove sezone jedino je rujanski dvoboj s Varaždinom, koji je u ranoj fazi ostao s igračem manje, po lakoći pobjede usporediv s prošlosubotnjim. Kada kažemo “lakoći”, pritom mislimo na sigurnost pobjede jer nijednog trenutka nije bilo osjećaja straha ili bojazni da ne bi neki slučajni udarac mogao okrenuti utakmicu.

Uzlazna putanja

Tramezzani je u 45 dana napravio preduvjete za uzlaznu putanju. Kompletnoj momčadi je vratio samopouzdanje, obrani stabilnost i, što je najbitnije, dobio je potrebne bodove da može graditi put prema vrhu. Jedini pravi “kiks” je domaći poraz od Lokomotive, ali prava iskušenja tek slijede. Dva susreta s Goricom su utakmice u kojima se lomi sezona za Hajduk. Imperativ je proći Kup, plasirati se u polufinale i nastaviti ambicioznu borbu za trofej. Međutim, da bi u kup-susret (16. ožujka) ušli sa što većom vjerom u vlastite sposobnosti, bitan je i rezultat iz prvenstva. Hajdukov primarni cilj je izlazak u Europu sljedeće godine, a za takav doseg dva su moguća scenarija - kroz prvenstvo i Kup. Koji god hajdukovci izabrali, pobjeda protiv Gorice u oba susreta nameće se kao odlično sredstvo na putu prema ostvarenju cilja. Da, teoretski zvuči sjajno, ali treba na terenu potvrditi ambicije.

Slijede pravi izazovi

Zato Tramezzani tek ulazi u prave izazove. U prvih 45 dana je pokazao da zna i može, potvrdio je da je sposoban pokrenuti Hajduk s “mrtve točke”. Priredio je navijačima veliku radost s dvije pobjede protiv Rijeke na Rujevici, ali najveći izazovi tek dolaze. U sljedećih osam dana, u dva susreta s Goricom, polaže Tramezzani velike testove. Rijeku je dvaput dobio, ali od Dinama i Osijeka gubio je dvoboje. Prvi susret s Rijekom imao je obilježje iznimno važne utakmice jer hajdukovci su tada na Rujevicu došli s “minus sedam” i dvije utakmice viška u odnosu na Rijeku. Uspješno se Tramezzani tada othrvao pritisku i mjesec dana kasnije Bijeli su poravnali omjer i drže kontrolu borbe za četvrtu poziciju. Međutim, u Gorici se Bijeli ponovno susreću s pritiskom obvezne pobjede. S obzirom kako je Hajduk igrao i kakve je rezultate potpisivao prošle jeseni, proljetni uspon je došao kao lagano iznenađenje iz sjene, ali dolaskom tri nova igrača i s pobjedama u nizu, Hajduk preuzima ulogu favorita u susretima koji dolaze. Zato je Tramezzani od Gorice u novoj situaciji, dolaze utakmice u kojima nema pravo na pogrešku. Nakon Rijeke s početka veljače, u Velikoj Gorici stižu utakmice koje će označiti novu prekretnicu sezone.

Fossatijev gaf

Zaigrao se Marco Fossati i dobio bespotrebni crveni karton na samo dvije minute prije kraja dvoboja. Drugi žuti na stoperu Varaždina pred kaznenim prostorom gostiju neugodna je situacija u kojoj se ne bi smio naći iskusni 28-godišnjak. Primarno zbog svoje iskustvene komponente jer utakmica je gotovo riješena, ulazi se u zadnje minute, a pritom Fossati zna da već ima žuti karton. Isključenjem je sebe eliminirao iz prvenstvene utakmice s Goricom, što je veliki hendikep za Tramezzanija, jer Fossati je igrač na čijem je dolasku osobno inzistirao. Na njegovoj agresiji i koncentraciji u sredini terena talijanski stručnjak bazira igru, Fossati mu je temeljni igrač u koncepciji.

Sedam golova i četiri pobjede s 1:0

Kakav je proljetni Hajduk reći će nam i gol-razlika 7:6, koju bilježe Bijeli u osam utakmica drugog dijela sezone. Na takav čvrsti Hajduk s talijanskim taktičkim potpisom morat će se naviknuti navijači, ali i suparnici. Hajduk prima malo golova, ali ne može se podičiti ni velikom efikasnošću. Od pet pobjeda čak četiri su ostvarene s identičnih 1:0, tek je Varaždin iznimka s 2:0. Sve je jasno, kada Hajduk prvi postigne zgoditak, teško je suparnicima probiti splitski blok, ali ni Bijeli se ne zalijeću previše prema suparničkim vratima. Kontrolirani nogomet za gol razliku 7:6 i pet pobjeda u osam utakmica. Malo pogodaka donosi i raspršene strijelce, s dva pogotka je na proljeće najefikasniji Umut, a po jedan su postigli Teklić, Vušković, Caktaš, Čolina, te Memija (autogol).

U prosincu primili 10, u ožujku 0

Brojke najbolje oslikavaju razliku i nisu podložne dojmu. U prosincu je Hajduk uspio primiti 10 pogodaka u tri prvenstvene utakmice i pritom nanizati tri poraza od Rijeke (1:2), Varaždina (2:4) i Gorice (2:4). Prosinački dvoboji definitivno su upalili alarm, svima je bilo jasno da Hajduk treba novog trenera. Dobio ga je u Tramezzaniju i tri mjeseca kasnije raspored ponovno Bijele vodi na Goricu. Međutim, ovoga puta u dvoboj s trećeplasiranom momčadi lige hajdukovci ulaze ohrabreni s tri pobjede u nizu i bez primljenog pogotka, što je detalj koji još jače naglašava pobjedničku seriju. Iz današnje perspektive defenzivno uređenog Hajduka zvuči gotovo nemoguće da je gotovo ista momčad u zadnjoj liniji (izuzev Kalinića) primila deset zgoditaka u tri susreta zabilježivši isto toliko poraza. Jer, na proljeće su Bijeli u osam utakmica triput poraženi, a primili su tek šest zgoditaka. Tramezzani je učvrstio obranu, jer ako izdvojimo susrete s Osijekom (0:2) i Dinamom (1:3), Bijeli su u preostalih šest dvoboja primili samo jedan zgoditak. Dvaput Rijeka, Šibenik, Istra i Varaždin nisu uspjeli poentirati Bijelima, tek je Lokomotiva u tih šest susreta zabila jedan...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 01:54