BERND WEISSBROD Dpa Picture-alliance Via Afp
LEGENDARNI VATRENI PORUČIO

‘U Hajduku se rade prave stvari, želio bih sudjelovati u fešti za prvaka! A Dalić znalački vodi Vatrene‘

‘Dinamo više nije tako moćan kao prošlih sezona, Osijek i Rijeka nisu baš uvjerljivi...‘
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 19. rujan 2021. 08:02

Aljoša Asanović, trenutačno angažiran kao izbornik Zambije, "skoknuo" je do Splita (od Lusake preko Dubaija i Rima desetak sati leta) na predah, da se vidi s obitelji, a kako se upravo dovršava film o životu i djelu Miroslava Blaževića u režiji najpoznatijeg sarajevskog novinara Sabahudina Topalbećirevića, odazvao se da i on kaže nešto o Ćiri…

- Raduje me da se snima film o jednom od najgenijalnih trenera - rekao je Asanović. - Žao mi je što ne mogu doći u Sarajevo na premijeru jer letim natrag, na posao u Zambiju, na nastavak kvalifikacija za SP. Čuo sam da Ćiro ima zdravstvenih problema, želim mu svako dobro, on je zmaj od čovjeka, proživjet će on još godina…

S ove vremenske distance mogu reći da nas je Ćiro poveo na Euro '96. i kasnije odveo do brončane medalje u Francuskoj na Svjetskom prvenstvu. Imali smo jaku momčad, ali Blažević nam je ulio samopouzdanje, majstorski nas je vodio. Da je to kojim slučajem bio bilo koji drugi izbornik, tvrdim da ne bismo tako skladno disali i igrali. Ćiri pripada slava.

O svojem angažmanu u Zambiji:

- Dobio sam ponudu na temelju preporuke Davora Šukera, čije je ime u svijetu kao zakon. Predstavljen sam kao savjetnik, ali u biti imam sva ovlaštenja. Pomoćnici su mi Slovak Praženica s kojim sam vezan dugogodišnjim poznanstvom te Srbin Carević kojega sam zatekao. Također je kao trener domaći čovjek Beston Cambeshi. Angažman sam prihvatio s oduševljenjem…

image
FRANCK FIFE Afp

O reprezentaciji Zambije:

- Zambija je jednom bila prvak Afrike, ali nikada se nije uspjela plasirati na SP. Vjerojatno nećemo ni ovaj put. U grupi smo s Mauritanijom, Tunisom i Ekvatorijalnom Gvinejom. Tunižani su tu neprikosnoveni favoriti.Pobijedili su nas u Lusaki s 2-0, ali po prikazanoj igri zaslužili smo bolji rezultat, čak i neriješeno. Prvi gol smo primili u devetoj minuti iz jedanaesterca, drugi u sudačkoj nadoknadi u 92., a u međuvremenu smo imali seriju prilika za izjednačenje. U prvom susretu svladali smo Mauritaniju s 2-1.

O igračkom kadru:

- To su nadareni su igrači, eksplozivni i dobri tehničari, no nisu toliko taktički potkovani. Najbolji odlaze na Otok, u Premierhipu igraju Enock Mwepu za Brighton i Patson Daku za Leicester, dok Fashin Sakatu igra za Glasgow Rangers. Zbog britanskih pravila o pandemiji imamo problema s njihovim dolaskom jer, po povratku iz Zambije, moraju u karantenu.

O životu u Zambiji:

- Putovao sam mnogo po svijetu i mogu reći da je Zambija vrlo lijepa i ugodna za stanovanje, sa solidnom perspektivom što se tiče nogometa. Iznenadilo me koliko je uređena, to je bivša Rodezija, koju su do 1964. kao koloniju držali Englezi. Zato je tamo službeni jezik engleski. Po dolasku, svi me pitaju za Šukera, Bobana, Modrića i druge, tu i tamo neki stariji iz vremena njihova prvog predsjednika Kenetha Kaunde spominju i Tita. Glavni grad Lusaka je moderno uređen grad s oko 2,2 milijuna stanovnika, imamo stadion i uvjeti za rad su na visokoj razini.

image







VOJKO BASIC/CROPIX

O reprezentaciji Hrvatske:

- Dobro smo, idemo po svim rezonima na SP. Računam da ćemo do kraja dobiti sve utakmice. Imamo kvalitetne igrače, Dalić sve to znalački vodi, HNS je izvanredno organiziran. Ono što je bitno na ovim tzv. malim utakmicama, mislim na gostovanja na Cipru i Malti, to je fokusiranost. Nema igre na iskustvo, nego na odlučnost da se pobijedi.

O Hajduku:

- Kad god sam u Splitu, idem gledati utakmice Hajduka. I to s istočne tribine. Već 18 godina uzimam pretplatu za istok, u stvari dvije, jednu za moga prijatelja Gundžu, drugu za mene. Ne volim odlaziti u svečanu ložu, kao ni većina veterana, jer imam osjećaj da me zovu reda radi. Neka, nije važno. Što se tiče aktualnog igračkog kadra, mogu reći da je predsjednik Lukša Jakobušić povukao prave poteze. Sada sve ovisi o treneru Jensu Gustafssonu. Ovo je prava prilika da se uključimo u borbu za naslov prvaka. Jer Dinamo više nije tako moćan kao prošlih sezona, Osijek i Rijeka nisu baš uvjerljivi, iako su pobijedili u Splitu. Prvenstvo je dugo, želio bih sudjelovati u fešti za prvaka.

image












VLADO KOS/CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 07:11