Filip Bradarić u dresu Celte u dvoboju s Ivanom Rakitićem
 QUALITY SPORT IMAGES
POGLED S PIRINEJA

Vatreni kojeg je Kek vodio četiri godine: ‘On je malo zeznut, u Dinamu bi moglo biti problema...‘

‘Nije jednostavno s njim, ali takva njegova osobnost te tjera da uvijek dostigneš svoj maksimum‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. srpanj 2020. 17:40

I dok se u Maksimiru čeka potpis ugovora s Matjažem Kekom, mi smo malo odlutali na Pirenejski poluotok. Hrvatski reprezentativac Filip Bradarić, igrač Celte, za sada je svoja jedina dva nogometna trofeja osvojio baš pod Kekom. S Rijekom prvenstvo i Kup... Zanimalo nas je njegovo mišljenje o čovjeku kojeg Modri žele na svojoj klupi.

- Mene je Matjaž Kek trenirao četiri godine. Prepoznao me dok sam još bio u Hajduku, inzistirao je da dođem u Rijeku, tako da je za mene učinio zaista puno. Svih tih godina smo dobro surađivali - kazao nam je u uvodu Bradarić.

Uvijek ideš prema gore

Ipak, kazat će da nije bilo lako...

- Da, nije bilo lako, jer je on, da se tako izrazim, malo zeznuta osoba. Niti u jednom trenutku nikome ne dopušta ikakvo opuštanje, traži maksimalnu koncentraciju, uvijek 100 posto kapaciteta. Nije jednostavno s njim, ali na drugoj strani takva njegova osobnost te tjera da uvijek budeš bolji, da dostigneš svoje maksimalne granice. S Matjažem Kekom uvijek ideš prema gore, rasteš, on ti nikada ne dopušta da padneš. Baš nikada. To se dogodilo u mom slučaju. U tih četiri godine pod Kekom sam napredovao, svake godine sam bio bolji, napravio korak više. Te godine kad smo osvojili duplu krunu, pokazao je da može napraviti velike stvari. Od igrača Rijeke od kojih tada niti jedan nije bio zvijezda, napravio je momčad za duplu krunu, ogromne stvari. Njegove zasluge su zaista bile velike, ali i prije toga je radio dobar posao.

image
Matjaž Kek
LIU JIN

Za Keka kažu da je vlasnik ogromnog autoriteta, da igrači prema njemu imaju golemo strahopoštovanje? Vi ste bili dio svlačionice Rijeke, je li to tako?

- On je takav tip, autoritativan. Tako se postavi, ne voli neku veliku komunikaciju, ne upušta se u rasprave s igračima. Ima svoju ideju i viziju i nje se drži. Svaki trener mora imati nešto svoje. On ima takav karakter, to ga opisuje. Niti malo ne popušta, sto posto se drži svoje ideje. Ukoliko ćeš to prihvatiti, onda ćeš kod njega igrati i napredovati, a ako nećeš, vrlo brzo te ispusti iz vida.

Matjaž Kek je klasični trener kojem je jedina svetinja rezultat, tu se poklapa s maksimirskom filozofijom...

- Teško da postoji trener kojem nije važan rezultat. Da, sigurno jest da je njemu najvažniji rezultat, to je mjerilo svega. Konačno rezultat trenera i drži na klupi.

Rijeka je kod Keka igrala jako dobru obranu, primala je malo pogodaka. Očito je trener koji posebnu pozornost posvećuje defenzivnim zadacima?

- Istina, zaista smo primali malo pogodaka i defenzivno smo bili jaki. Kek dosta radi na tehničkim segmentima, traži brzu predaju lopte, inzistira na taktičkim stvarima u ofenzivi i defenzivi. To što radi Kek vidio sam da se dosta radi u Italiji dok sam bio tamo. Logično, ako sve što on traži usavršiš, posložiš momčad u fazi obrane, sigurno da je lakše, ne primaš jeftine i lagane pogotke.

Ako potpiše, hoće li Kek uspjeti u Dinamu? Hoće li mu biti drukčija priča nego u Rijeci?

- Ne znam točno kakva je situacija u Dinamu. Po onome što vidim u medijima, čini mi se da baš i nije dobra. Ali poznavajući Keka, siguran sam da neće dopustiti nikome da mu se miješa u posao! To vam tvrdim. Neće dopustiti niti da mu nitko čak ništa niti sugerira, da mu na bilo koji način remeti ideju. To bi mogao dopustiti jedino ako on sam zaželi neku sugestiju. Tako da bi u Dinamu moglo biti problema. No, on će sigurno raditi po svome, a prije nego što potpiše ugovor sigurno će na papir staviti sve što želi i kako želi raditi. Ukoliko mu se nitko neće miješati u posao, onda će ga prihvatiti, u suprotnom neće. Znamo da je u Dinamu malo zeznuto kad su treneri u pitanju. Ako potpiše i nametne se, onda je u stanju s Dinamom napraviti velike stvari.

Lokomotiva najbolja

U nedjelju je derbi u Maksimiru, Dinamo igra protiv vašeg bivšeg kluba Hajduka. Niti jedni niti drugi nisu u formi, rezultati su loši, kakva su vaša predviđanja?

- Eto, Lokomotiva po mom mišljenju trenutačno igra najbolji nogomet u HNL-u! Osijek je također jako dobar. Dinamo, Hajduk i Rijeka ‘šepaju’, igraju loše, bez obzira što su Riječani u zadnjem kolu pobijedili Modre. Ali Dinamo je na Rujevici zaista bio neprepoznatljiv. Zato mi je teško bilo što kazati o nedjeljnom derbiju. Hajduk ima neke minimalne šanse za drugo mjesto, premda je to ipak realno nemoguća misija. No u jako lošem su nizu i moraju se vaditi protiv Dinama. A znamo kako to u Maksimiru obično završava. Mladi igrači Hajduka su pod ogromnim pritiskom, ali sad zaista nemaju više što izgubiti, u utakmicu trebaju ući opušteni i dati svoj maksimum. Sad kad nemaju što izgubiti, možda zaista mogu odigrati dobro - zaključio je Bradarić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 19:36