ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
VELIKO SLAVLJE PULJANA

VIDEO: Istra pobijedila u presudnoj utakmici za opstanak i pobjegla s dna, pogledajte trenutak odluke

Istra je na Aldo Drosini s 1:0 slavila u 35. kolu HNL-a protiv Slavena i uknjižila vrijedne bodove
Piše: Robert Matteoni, SNObjavljeno: 15. svibanj 2021. 16:15

ISTRA 1961 - SLAVEN BELUPO 1:0 (Vuk 46')

Istra 1961: Lučić, Hujber, Tomašević (od 78' J.Silva), Šutalo, Sergi, Galilea, Halilović (od 73' Perera), Ivančić, Vuk, Hara, Bande (od 66' Gržan).

Trener Danijel Jumić

Slaven Belupo: Filipović, Božić, Paracki (od 77' Van Brugen), Prce, Bogojević, Lulić (od 85' Etoundi), Bačelić-Grgić (od 57' Glavčić), Mlinar, Goda, Krstanović, Knöll.

Trener Tomislav Stipić.


U vrlo borbenoj utakmici sa obje strane Istra 1961 je došla do velika tri boda! Golom Vuka Puljani su sada prebacili pritisak na suparnike u borbi za ostanak u ligi, iako je put do spasa još uvijek dalek. Ovisiti će o utakmici u Osijeku i još nekim drugim dvobojima. Prije svega o epilogu utakmice Varaždin-Rijeka i posljedično i o susretu Slaven Belupa i Varaždina.

Kako god pobjeda Istre je posve zakuhala borbu za prvoligaški ostanak… U vjerojatno najvažnijoj utakmici prvenstva, moguće i do daljnjeg posljednjoj prvoligaškoj, nogometaši Istre 1961 ušli su sa imperativom pobjede. Iako im i neriješen ishod, uz poklapanje rezultata Lokomotive i Varaždina, ostavlja teorijsku nadu da u posljednjem kolu u Osijeku pobjede i možda spase status, svima je jasno da tri boda sa Slaven Belupom vrijede pola ostanka.

U utakmicu je Danijel Jumić ušao sa gotovo istom postavom kao sa Lokosima, osim što je kartoniranog Blagojevića zamijenio Halilović, te Šimu Gržana Matej Vuk. Izostanak Gržana bio je iznenađenje, ali za pretpostaviti je da je u pitanju predostrožnost, jer se on i prije utakmice sa Lokomotivom žalio na ozljedu. Tomislav Stipić se vrlo profesionalno, i više od toga, ponio dolaskom u Pulu obzirom da mu je umro otac. Trener SB-a je žustro kao i uvijek vodio momčad…

Važnost utakmice svakako se osjećalo u određenoj zadršci oba suparnika. Istra je za razliku od prošlih 4-5 utakmica od početka ušla sa dobrom dozom energije i agresivnosti. Slaven Belupo u tipičnoj mu formaciji 352 djelovao je čvrsto u bloku sa brzim otvaranjima. U ofenzivnom dijelu nije bilo nekih zapaženih akcija niti na jednoj strani. Gosti su se uglavnom koristili dugim loptama, tražeći prije svega opasnog Krstanovića, koji je protiv Puljana vrlo efikasan. Istra je pak jedinu pravu šansu u prvom dijelu ostvarila preko Hujbera. Uzeo je gostujućem braniču loptu sa desne strane, uputio je prizemni centaršut u kazneni prostor gdje je Hara sa desetak metara slabo zahvatio loptu. Takva akcija će na početku drugog dijela završiti drugačijim ishodom…

U 40.minuti su Puljani opet prosvjedovali. Bande je pobjegao u kontri, golman gostiju je istrčao izvan šesnaesterca i u padu je ispred domaćeg napadača odbio loptu u aut. Puljani su tvrdili da je ruka, ali sudac je nakon konzultacija VAR-a pokazao na aut. Naravno da su iz domaćih redova dobacivali aluzije kako je Bebek u prošloj utakmici bio vidovitiji na štetu Puljana. Na odmor se tako išlo bez značajnijih događanja i sve su odluke glede ove utakmice, moguće i sudbine Istre, pa i SB-a, odgođene za drugo poluvrijeme…

Nastavak je počeo za Puljane idealno. Već u prvoj minuti Luka Hujber, koji energetski djeluje najsvježije od svih igrača Istre već par utakmica, krenuo je u prodor po desnom bok. Prošao je nekoliko igrača i onda ubacio nisku povratnu loptu, koja je uz Harin kontakt stigla do Vuka. Napadač domaćih je opalio iz sve snage i pogodio mrežu. Velika radost za Puljane, ali i spoznaja da je do kraja dugih 44 minuta. Slaven Belupo je, naravno, odmah podigao intenzitet jer i njima treba pozitivan rezultat iz Pule da ne bi morali u posljednjem susretu sa Varaždinom spašavati status. Istra se zgusnula, pazeći prije svega da brojne duge i visoke lopte na Krstanovića ne proizvedu nered pred Lučićem. Osjetilo se da su domaći opterećeni strahom od greške, ali su se doista žestoko borili za svaku loptu. Da su takvu energiju imali u prošlim utakmicama možda i ne bi došli u ovu im dramatičnu situaciju…

Treneri su mijenjali jer je potrošnja igrača bila visoka. Gosti su kontinuiranim visokim ubačajima u kazneni prostor Istre tjerali strah u kosti domaćinima. Sa druge strane Puljani su nastojali preko Gržana, Vuka i Hare iskoristiti više prostora u suparničkoj polovici, ali nekoliko dobrih tranzicija nije iskorišteno. Vrijeme je sporo teklo za Istru, a SB je sve više prijetio. U sučevoj nadoknadi od 4 minute…


PRIJENOS UŽIVO

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Lučić je sada ušao u Zebecovu bilježnicu zbog odugovlačenja. Istri nedostaje još samo koja minuta da uknjiži vrlo vrijedne bodove.

79' - U dvoboju dvije 'sedmice' Gržan dobiva žuti karton zbog starta s leđa na Brunu Godu.

77' - Izlazi Paracki, u igri je Damian van Bruggen.

73' - Iz igre će Dino Halilović, ulazi Antonio Perera.

72' - Napeto je u šesnaestercu Istre! Prvo je Krstanović pucao iz okreta s dva-tri metra, blokiran je taj šut, a zatim je Glavčić pao u jednome duelu, no Zebec pokazuje da nema govora o najstrožoj kazni.

69' - Traje pritisak Slavena. Lulić šutira iz daljine, Lučić je i opet siguran.

66' - Krstanović pokušava dalekometnim udarcem ugroziti Puljane, no lagan je to posao za Lučića.

65' - Mijenja sada i Jumić. U igri je Šime Gržan umjesto Bandea.

64' - I još je jednom Knoll zaprijetio i pogodio vratnicu! Žestoka se borba odvija na Aldo Drosini...

57' - Stipić shvaća da je vrag odnio šalu i sprema prvu izmjenu. Ući će Nemanja Glavčić umjesto Stipe Bačelić-Grgića.

48' - Ekspresan odgovor Slaven Belupa! Krstanović jednu visoku loptu prebacuje do Knolla koji s pet metara pokušava glavom, a Lučić to hvata na samoj gol-crti!

46' - GOOOL!!! Zagužvalo se u šesnaestercu nakon centaršuta s desne strane, a Vuk se najbolje snašao u toj situaciji i s desetak metara zatresao mrežu! Erupcija oduševljenja nastala je na klupi Istre...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjene u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Početnu uspavanku zamijenila je ponešto žustrija završnica. Utakmicu bez golova obilježili su brojni prekršaji i VAR provjera u 40. minuti. Puljani su tražili igranje rukom vratara Filipovića izvan kaznenog prostora, no Zebec je dobio informaciju da je sve bilo regularno. Obje ekipe i dalje se grčevito bore za opstanak u HNL-u.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Nova šansa za Puljane! Šutalo je nakon kornera bio najviši i tukao glavom, udarac prolazi pokraj gola.

40' - VAR PROVJERA! Hassane Bande je bio u šansi, a vratar Slavena Ivan Filipović istrčao je izvan šesnaesterca, uklizao ispred napadača Istre i pritom možda igrao rukom. Skočila je cijela klupa Istre i žestoko protestirala... Međutim, nakon VAR provjere sudac Zebec odlučio je da se igra nastavlja.

37' - I opet je Hara u glavnoj ulozi i još se jednom nije proslavio. Nije iskoristio dobar centaršut s desne strane, loše je zahvatio loptu i upropastio sjajnu priliku.

33' - Gotova je HNL sezona za Japanca Taichija Haru. U želji da dođe do lopte, u duelu s Franjom Prcom zaradio je žuti karton i propustit će posljednje kolo na gostovanju u Osijeku. Ostaje mu za utjehu finale Kupa protiv Dinama 19. svibnja.

29' - Problemi za Stipića. Ozlijedio se Lulić u jednom duelu s Harom i upitno je hoće li moći nastaviti susret. Dres je već odjenuo Nemanja Glavčić. Ipak sve je u redu, vraća se Karlo Lulić u igru.

23' - Ozbiljnije su sada zaprijetili Farmaceuti! Jedan je centaršut došao do Bogojevića koji šutira iz sjajne pozicije, ali obrana Istre uspijeva blokirati taj pokušaj.

15' - I dalje bez konkretnih šansi na Aldo Drosini. Treneri Jumić i Stipić taktiziraju i ne upuštaju se u nepotreban rizik.

7' - Prva izglednija prilika na susretu. Knöll je poslao dugu loptu prema Krstanoviću, no Lučić je bio brži od hrvatskog veterana.

1' - Počeo je susret u Puli. Glavni je sudac Varaždinac Mario Zebec.

16.15 - Poznati su sastavi za današnju utakmicu.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 05:44