TEO KAMOV/CROPIX Cropix
DERBI ZAČELJA

VIDEO: Pogledajte dramu za opstanak! Pivarić zabio uz proteste, Santini napravio gaf pa spasio Lokomotivu

Nogometaši Istre 1961 i Lokomotive remizirali su 1:1 u derbiju začelja u 34. kolu Prve HNL
Piše: SN/Robert MatteoniObjavljeno: 11. svibanj 2021. 16:07

ISTRA 1961 - LOKOMOTIVA 1:1 (Gonzalez 45+2' / Pivarić 38'-11m)

ISTRA 1961 (4231): Lučić, Hujber, Tomašević, Šutalo, Sergi, Galilea, Blagojević (od 53' Halilović), Gržan (od 68' Vuk-), Ivančić, Bande (od 90' Guzina-) Hara

LOKOMOTIVA (4231): Santini, Cipetić, Papadopoulos, Lešković, Čeliković, Petrak, Maleš (od 70' Chokaj-), Chajia (od 82' Marin--), Kačavenda (od 90' Osmanković-), Pivarić, Šimić

Žuti kartoni: Maleš (28' preoštra igra), Blagojević (32' p.i.), Roce (37' prigovor), Kačavenda (43' p.i.),Šimić (48' p.i.), Cipetić (53' p.i.), Lešković (58' p.i.), Chokaj (78' p.i.), Pivarić (87' zadržavanje igre)

Crveni karton: Roce (pomoćni trener, drugi žuti zbog prigovora)


U Puli podjela bodova koja je u svakom slučaju veliki plus za Lokomotivu. Istra je samo održala varljivu nadu da bi se na kraju mogla spasiti. Puno će Puljani spominjati suca Bebeka koji je u 36.minuti golmanu domaćih svirao igranje rukom izvan kaznenog prostora, ali je lopta, kako čini se snimke pokazuju, bila unutar šesnaesterca. Ako se to potvrdi onda je to odluka koja bi mogla imati teške posljedice po Puljane, jer je iz te akcije došlo do jedanaesterca…

U super važan dvoboj treneri Jumić i Toplak ušli su sa 4231 sustavom. Puljani nakon duže vremena, gosti standardno, kao i njihova postava. Jumić je ovaj put iznenadio uvrstivši Bandea u prvu postavu.

Od početka utakmice Lokomotiva je bolje ušla u igru. Očito su gosti bili opušteniji, i zbog 4 boda prednosti, ali i solidne forme koja ih krasi posljednjih par kola. Kod Zelenožutih osjećao se grč, što se najbolje vidjelo na pogreškama i u najlakšim pasovima. Prvih 15-20 minuta gosti su diktirali ritam, imali su inicijativu, ali bez neke konkretnosti. Doduše, u 22. minuti sudac Bebek je dosudio slobodni udarac za goste.

Pivarić je pucao iz zanimljive situacije, ali je zid odradio svoje. Tek u 26.minuti prvi puta su Puljani pucali, ali preko Galilee išla je lopta daleko preko gola. U 33. Minuti duga lopta na Haru, koji je bio otvorenog puta prema Santiniju, ali nije uspio ukrotiti loptu. Nervoza se osjećala u zraku na obje strane. Toplak i njegovi su se par puta prepucavali sa domaćom klupom oko određenih duela i sučevih procjena. Nervoza je posebno ojačala nakon što je Bebek dosudio kazneni udarac za goste. Ta je procjena bila točna jer je Ivančić očigledno igrao rukom. No, domaći su se bunili zbog dosuđene ruke izvan kaznenog prostora golmanu Lučiću, iz kojeg je centaršuta došlo do jedanaesterca. Kada su se pogledale snimke na klupi domaćih su bijesno reagirali prema sucu, ali Bebek je bio neumoljiv…

U trenutku kada je Pivarić vrlo sigurno pogodio mrežu domaćih, drugoligaški oblaci nadvili su se nad Drosinom. Istra je izgledala uplašeno, nervozno i bez odgovarajuće reakcije u ofenzivnom dijelu. Takva momčad, bez energije, nije odavala nadu da bi mogla preokrenuti rezultat. Isto tako Lokomotiva je djelovala kompaktno i samopouzdano. U finišu prvog dijela, međutim, dogodilo se izjednačenje. Galilea je dugom dijagonalom iza leđa suparničke posljednje linije „gađao“ Sergija. Kačavenda ga nije pratio, a Santini je izletio da pokupi loptu, no loše je procijenio. Sergi je glavom sa 13-14 metara poslao loptu u praznu mrežu!

U drugom dijelu, vidjelo se odmah, Istra je izašla sa drugom energijom. Energičnija, agresivnija i poduzetnija. Lokomotiva kao da je bila zatečena i prvih 15tak minuta povukla je linije prema Santiniju. Upravo je golman gostiju, sukrivac za gol Istre, bio spasilac svoje momčadi u dvije kritične situacije.

U 57.minuti odlična akcija Sergija po boku, centaršut za Halilovića koji je sa peterca dobro pucao glavom, ali Santini je izvrsno odbio. Golman gostiju istovrsno je reagirao deset minuta kasnije na šut glavom Hare. Domaći trener je ubacio Halilovića i Vuka umjesto umornih Blagojevića i Gržana, koji su nastupili pod teretom ozljeda. Toplak je ubrzo primijetio da mu momčad sve teže parira ritmu domaćih te je iz igre izvukao Maleša i ubacio mlađeg igrača, Chokaja.

Utakmica je postajala sve teža za gledanje onima koji ne podnose visoke napetosti. Oba suparnika su tražili gol (polu)spasa. Svaki udarac, i „slučajan“ mogao je biti šok za obje strane. Istra je u posljednjih petnaest minuta napadala sa svim silama, djelovala je svježije od gostiju, opasnija, ali je pred golom bila neprecizna, ili se ispriječio golman Santini.

Napokon je Istra djelovala energična, ali ovaj put joj lopta nije vratila…

Samir Toplak, trener Lokomotive:

- Vidjelo se u prvom dijelu teški pritisak na leđima Istre, ono što je nas mučilo u prethodnim utakmicama. Kontrolirali smo prvo poluvrijeme igru i ostaje žal što smo poklonili gol domaćima. Morali smo više iskoristiti njihov grč. U nastavku moram priznati da su nas jako pritisnuli, više nego mi njih u prvom dijelu te smo uspjeli ipak uzeti bod, što je za nas jako važno. Sada se moramo pripremiti za dvije teške utakmice, kao i Puljani, ali mi smo ipak u prednosti.

Danijel Jumić, trener Istre 1961:

- Teška utkamica za nas u kontekstu velikog pritiska, ali i težine uloga u ovoj utakmici.Mislim da je ekipa osim u uvodnom dijeu gdje se osjetio grč, jako dobro reagirala i imala je svoje šanse. Nakon uvodnih 20-25 minuta smo se oslobodili, vratili u utakmicu pogotkom, ali nažalost nismo iskoristili prilike u drugom dijelu da dođemo do važne pobjede.


PRIJENOS UŽIVO

90+6' - Završila je utakmica u Puli. Istra i Lokomotiva podijeili su bodove odigravši 1:1.

90' - Igrat će se čak šest minuta sudačke nadoknade.

88' - Gužva u šesnaestercu Istre nakon kornera. Pucao je Šutalo, ali lopta odlazi preko gola. Istra napada, ali vremena je sve manje.

84' - Novi pokušaj Istre i opet je pucao Vuk. Lopta ide ravno u Santinija koji brani bez problema.

83' - U ovim trenucima Istra napada, a Lokomotiva se brani. Vremena za Istrijane sve je manje. Lokomotiva remijem ne bi matematički osigurala ostanak, ali bi napravila veliki korak u tom smjeru.

82' - Pokušao je sada Šimić ugroziti vratar Istre, ali lopta odlazi visoko preko gola.

81' - Novi protesti Istrine klupe koja traži penal nakon kontakta Čelikovića i Hare. Nema najstrože kazne.

80' - Utakmica ulazi u samu završnicu. Igrat će se još 10 minuta plus sudačka nadoknada.

79' - Novi pokušaj Istre, ovoga puta preko džokera s klupe, Vuka, ali Santini je siguran.

74' - Dobar udarac Papadopoulosa glavom, ali je sudac Bebek svirao prekršaj u napadu.

71' - Izmjena kod Lokomotive, Maleša je zamijenio Čokaj.

69' - Pokušaj Istre nakon ubačaja s lijeve strane. U skoku je bio Lešković, ali njegov udarac glavom odlazi pokraj vratiju.

67' - Nova prilika za Istru, sada je glavom pucao Hara, ali Santini se opet protegnuo i zaustavio udarac.

58' - Novi protesti Istre koja traži novi jedanaesterac nakon pada Tomaševića u kaznenom prostoru. Tomašević je bio u kontaktu s Petrakom. Bebek pokazuje da se igra nastavlja.

image
TEO KAMOV/CROPIX Cropix

57' - Izvrsna prilika za Istru. Nakon sjajnog ubacivanja pucao je glavom Halilović, ali Santini sjajno brani.

54' - I nova opomena na utakmici, Bebek je sada pokazao žuti karton Cipetiću.

image
TEO KAMOV/CROPIX Cropix

53' - Prva izmjena na utakmici, Blagojevića je sada zamijenio Halilović.

48' - Opomena za Šimića zbog lakta u lice Šutala.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

image
TEO KAMOV/CROPIX Cropix

45+3' - Završilo je prvo poluvrijeme, na odmor se odlazi sa rezultatom 1:1.

45+2' - GOOOL! Istra je izjednačila na 1:1, kakva pogreška vratara Santinija koji je istrčao u prazno i ostavio vrata nebranjena. Galilea je lijepo asistirao Gonzalezu.

45' - Igraju se posljednji trenuci prvog poluvremena. Četvrti sudac pokazao je tri minute nadoknade.

42' - U slučaju pobjede u ovoj utakmici Lokomotiva bi preskočila Slaven Belupo i probila se na sedmo mjesto. Tko bi to rekao s obzirom na situaciju na ljestvici otprije samo tjedan dana.

image
TEO KAMOV/CROPIX Cropix

39' - Novi protesti Puljana nakon pada Hujbera u kaznenom prostoru, ali Bebek pokazuje na korner.

38' - GOOOL! Lokomotiva vodi 1:0, zabio je Pivarić s bijele točke. Lopta je otišla u jednu, a vratar Lučić u drugu stranu.

36' - Neočekivana prilika za Lokomotivu nakon što je Bebek dosudio slobodni udarac zbog igranja rukom vratara Ivančića izvan kaznenog prostora. U nastavku akcije penal za Lokomotivu nakon igranja rukom Ivančića. Igrači Istre žestoko protestiraju. Sporna nije ruka Ivančića, već prethodno igranje rukom Lučića van šesnaesterca.

33' - Jedna od boljih akcija Lokomotive na utakmici, Šimić je proigrao Kačavendu, ali Istra se uspijeva obraniti.

32' - Drugi igrač u bilježnici suca Bebeka, sada je požutio Blagojević koji će tako propustiti sljedeću utakmicu protiv Slaven Belupa.

28' - Šimić traži penal nakon igranja rukom Hare, ali sudac Bebek odmahjuje rukom. Sada je požutio Maleš i to je prva opomena na utakmici.

27' - Prvi udarac Istre prema golu Lokomotive, ali potpuno bezopasan. Galilea je poslao loptu nebu pod oblake.

21' - Vrlo dobro ubacivanje Pivarića iz slobodnog udarca, ali su igrači Istre uspjeli izbiti loptu u korner. U nastavku akcije Istra se u gužvi u kaznenom prostoru opet uspjela obraniti.

14' - Pokušao je sada Pivarić iz slobodnog udarca, ali lopta je odsjela u živom zidu.

12' - Ukazivanje pomoći Sergiju Gonzalezu nakon kontakta s Papadopoulosom. U ovim trenucima Lokomotiva ima igrača više.

10' - Igra se vrlo oprezno i mirno na startu. I dalje čekamo na prvu priliku bilo na jednoj bilo na drugoj strani.

3' - Na početku susreta Lokomotiva je preuzela terensku inicijativu i ima više loptu u svom posjedu.

1' - Počela je utakmica u Puli. Osmoplasirana Lokomotiva u susret ulazi sa 4 boda više od posljednjeplasirane Istre.

16.05 - Poznati su sastavi za popodnevni okršaj Istre i Lokomotive.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:15