RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
DERBI ZAČELJA

Video: Pogledajte golove ‘drskog‘ napadača koji je ‘napunio‘ domaćina! Totalni debakl Lokosa, čak 0:4!

Lokomotiva je teško poražena na svom travnjaku, a Šibenik je odigrao svoju utakmicu sezone
Piše: Predrag Jurišić/SNObjavljeno: 26. siječanj 2021. 16:34
LOKOMOTIVA – ŠIBENIK 0:4 (0:2)

ZAGREB – Nogometni stadion Zagreb. Bez gledatelja. Sudac: Tihomir Pejin 6 (Donji Miholjac). Pomoćnici: Novosel i Janić. Četvrti sudac: Burilo. VAR: Bel. AVAR: Petrović. Delegat: Glavina.
LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Santini 5 – Cipetić 5, Lešković 5, Osmanković 5, Pivarić 5.5 (od 80. Čeliković -) – Marić 5 (od 72. Jelavić 5), Cokaj 5 (od 59. Đira 5) – Aliyu 5, Chajia 5, Emerson 5 (od 46. Kallaku 5.5) – Šimić 5.5. Trener: Jerko Leko 5.
ŠIBENIK (3-4-3): Labrović 7 – Mesa 6, Schildenfeld 6.5, Bilić 7 – Pajić 6, Ćurić 6.5, Bulat 7, Kvesić 6 – Prince 6 (od 82. Todoroski -), Jurić 7, Sahiti 8 (od 70. Alimi 5). Trener: Krunoslav Rendulić 7.
STRIJELCI: 0:1 Sahiti (27.), 0:2 Sahiti (43., Ćurić), 0:3 Bilić (79., Bulat), 0:4 Jurić (90., Bulat).
ŽUTI KARTONI: Bilić (21., preoštar prekršaj), Cokaj (57., preoštar prekršaj), Đira (61., preoštar prekršaj), Pajić (83., preoštar prekršaj)
IGRAČ UTAKMICE: Emir Sahiti

Još su jedan težak poraz u samo nekoliko dana pretrpjeli nogometaši Lokomotive. Nakon Osijeka u petak, Kranjčevićevom je u utorak, u zaostaloj utakmici 14. kola, protutnjao i Šibenik, svladavši Lokose čak 4:0 (2:0). Šibenčani su tako osvojili dvostruko vrijedne bodove u okršaju s izravnim suparnikom za ostanak u Prvoj HNL, „zakucali” su Lokomotivu na dno ljestvice i pred aktualnim doprvakom bit će još kako teška bitka za spašavanje prvoligaškog statusa.

Zapjevalo se u šibenskoj svlačionici, a pri kraju utakmice na zgradama iza istočne tribine bilo je upaljeno i nekoliko baklji, nekoliko je "funcuta" proslavljalo veliku pobjedu svoga kluba...

Prvo ime dvoboja svakako je bio 22-godišnji napadač Šibenika, Emir Sahiti, na posudbi je iz Hajduka i s dva je pogotka usmjerio utakmicu. A pred Lokosima su tri teške utakmice (Hajduk, Dinamo, Rijeka), vrijeme je da se na Kajzerici oglase zvona za uzbunu...

Nakon prvih 45 minuta dvoboja u Kranjčevićevoj, Lokomotiva je bila u „crnoj rupi”! Šibenčani su, naime, na odmor otišli držeći 2:0 vodstvo, nezaustavljiv je bio Sahiti, koji je s dva pogotka šokirao domaćina i donio je svom sastavu golemu prednost. Posve zasluženo, budući da je njihova igra imala „glavu i rep”, točno se vidjelo kojim načinom kane dohvatiti vrijedni plijen u Zagrebu.

A taj je recept bio temeljen na zgusnutoj sredini i dobro postavljenoj agresivnoj i discipliniranoj igri u obrambenom dijelu. A kad su uzeli loptu, raširili su krila i munjevito kretali u protunapade. I bili su gosti prebrzi za Lokose, trener Jerko Leko upozoravao je svoje igrače baš na tu brzu transformaciju Šibenika iz obrane u napad, ali domaći igrači nisu pronašli „protuotrov” za goste...

Lokomotiva je bila bezidejna i spora, protok lopte morao je biti znatno brži. U takvoj igri, Šibenik je lako zatvarao sve prilaze vratima, imao je dosta vremena za dobro postavljanje, tako da Lokosi u prvom dijelu nisu stvorili ni jednu pravu priliku ispred vratara Labrovića. U nekoliko su navrata domaći igrači pokušali ugroziti Šibenčane udarcima iz velike daljine (Chajia, Marić), no samo je jednom Chajia bio precizan, ali je taj opasan pokušaj u 9. minuti Labrović zaustavio.

Imali su Šibenčani još jednu veliku priliku, nakon ubacivanja iz slobodnog udarca u 33. minuti, Prince je bio usamljen na rubu peterca i udarcem glavom uputio je loptu prema vrataru Lokosa. No, Santini je bio na mjestu i obranio je taj udarac, bila je to uistinu velika prigoda za goste. No, nisu Šibenčani previše žalili za tim promašajem, nasmijani su otišli u svlačionicu na odmor držeći opipljivu i još kako obećavajuću rezultatsku prednost.

Istaknimo da nije baš bilo lako raspoznavati igrače Šibenika, budući da su igrali u fluorescentnim narandžastim dresovima s teško vidljivim bijelim brojevima na leđima. I to je bilo posve promašeno idejno rješenje dizajnera, ti su brojevi na takvoj, narandžastoj podlozi, morali biti crni...

U nastavku dvoboja, Leko je odmah na travnjak uveo veznjaka Kallakua umjesto nevidljivog napadača Emersona, Pivarić je na lijevom boku zaigrao ofenzivnije i Lokosi su držali inicijativu. Imao je Roko Šimić dvije prilike, no jednom ga je zaustavio Schildenfeld, drugi je put tukao glavom sa sedam metara pokraj vrata.

Tražili su Lokosi kazneni udarac u 60. minuti, nakon što je Aliyu pao u kaznenom prostoru, ali sudac Pejin samo je odmahnuo rukom. Sedam minuta kasnije, Chajia je pokušao „škaricama” sa šest metara iznenaditi Labrovića, ali vratar gostiju zaustavio je taj udarac.

Vrijeme je prolazilo, domaćin je nešto pokušavao, ali premalo je bilo agresije i okomitih napada, pa su Šibenčani lako otklanjali sve možebitne opasnosti. I s još dva pogotka u završnici dvoboja potpuno su potopili anemičnog domaćina pobijedivši 4:0...

-------------------------------------------------------------------------------------------------

LOKOMOTIVA - ŠIBENIK 0:4 (Sahiti '27, '43, Bilić '80, Jurić '90)

LOKOMOTIVA: Santini; Pivarić, Lešković, Osmanaković, Cipetić; Cokaj, Marić, Emerseon, Chajija, Aliyu; Šimić

ŠIBENIK: Labrović; Bilić, Schildenfeld, Mesa; Kvesić, Bulat, Ćurić, Pajić; Sahiti, Jurić, Prince Ampem

-------------------------------------------------------------------------

Kraj utakmice - Naravno, Šibenik će pamtiti pobjedu na Poljudu, ali ovo se čini kao najbolja utakmica "narančastih" ove sezone. Poker u Kranjčevićevoj, fantastično izdanje Šibenika u Zagrebu i totalno zaslužena pobjeda.

90' - Goooool! Kakvo razvaljivanje hrvatskog sudionika u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Bulat je svojom drugom asistencijom pronašao usamljenog Jurića koji je topovski razvalio Santinija s nekih 12 metara jakom prizemnom loptom!

80' - Goooool! Bilić za čak 3:0 u Kranjčevićevoj, ali preciznije - 0:3. Totalna katastrofa Lokomotive! Bilić je bio najviši u skoku i sjajno je glavom matirao Santinija.

72' - Prince Ampem potegnuo je s nekih 18 metara sa sredine, ali Santini je ovoga puta na mjestu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

60' - Dvojbena situacija iz šesnaesterca Šibenika, pa je netko od igrača Lokomotive, ali sudac je samo odmahnuo rukom. Negodovanje domaćih, dakako, obzirom na rezultat koji im nikako ne ide u prilog...

52' - Šimić se sjurio u šesnaesterac nakon odličnog proigravanja Chajije, ali Bilić je rutinski otklonio opasnost...

49' - Sahiti je ostavio sjajnu loptu za Bulata koji je bio neometan s ruba šesnaesterca, ali njegov pokušaj je blokiran i lopta je otišla u aut.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj 1. poluvremena - Sve je u znaku Šibenika, raspoloženi Sahiti već je obilježio susret i kako stvari stoje Lokomotiva će morati izmisliti "warp pogon" ako se želi iščupati iz debakla. Ne tako davno igrali su ovdje kvalifikacije za Ligu prvaka, a sad su na dnu HNL-a...

43' - Goooool! Raspoložen je Sahiti! I opet lopta za mladog albanskog reprezentativca po lijevoj strani koji je neometan ušao u šesnaesterac ovoga puta ne toliko iskosa i lako je matirao vratara.

27' - Gooool! Kakva golčina Sahitija! Sjurio se 22-godišnjak po lijevoj strani u šesnaesterac skroz iskosa, a onda, kad su svi očekivali ubačaj, mladi Albanac žestoko je opalio pod gredu i efektno zabio gotovo iz "mrtvog kuta".

24' - Raspoložen je Chajija u svom desetom HNL nastupu, opet je potegnuo iz velike udaljenosti, ovoga puta negdje s 25 metara, ali sad je i manje precizan, odlazi lopta daleko od desne vratnice.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

9' - Chajija je žestoko opalio s nekih 30 metara i išlo je to u okvir vratiju, Labrović je izbacio u korner.

5' - Branimir Cipetić, reprezentativac BIH u dresu Lokomotive, sjajno je ubacio s lijeve strane i u skoku je najviši bio Emerson, ali lagan je to bio posao za Labrovića.

1' - Počela je utakmica u Kranjčevićevoj.


Nije baš ugodan bio pogled na prvoligašku ljestvicu u ponedjeljak s Kajzerice. Istra je, naime, pobjedom protiv Slavena Belupa preskočila Lokose i prepustila im “fenjer”. Iako se na Kajzerici još ne uključuju zvona za uzbunu, svi su svjesni da Lokomotiva više nema pravo na kiks u dvobojima s izravnim suparnicima za ostanak u Prvoj HNL.

I već je u utorak na rasporedu prva od takvih utakmica u kojima se nameće imperativ pobjede. Lokosi su domaćini Šibeniku (Kranjčevićeva, 17 sati), bodovi u ovakvim okršajima dvostruko vrijede...

- Nisam očekivao da ćemo nakon ovoga kola biti na začelju, ali splet okolnosti, odnosno, pobjede Varaždina i Istre, pogurnule su nas na posljednje mjesto. Bit će to očito teška borba za ostanak, svatko se bori i želi pobjedu do “zadnje kapi krvi”, tako ćemo i mi morati izgledati želimo li što prije osigurati ostanak u ligi. Vjerujem da ćemo već protiv Šibenika pokazati svoje pravo lice, iskazati golemu želju za pobjedom, dobro odigrati i pobijediti. Respektiramo Šibenčane, svjesni smo težine dvoboja, ali moramo se kao domaćini nametnuti i odmah pokazati gostima da u Kranjčevićevoj za njih neće biti nikakvog bodovnog ulova - najavljuje trener Lokosa, Jerko Leko.

Utakmica s Osijekom je analizirana, izvučene su neke pouke, najvažnija je svakako da se Lokosima više ne smiju događati onakve kardinalne pojedinačne pogreške koje su ih i odvele u poraz. A kakav Šibenik Leko očekuje u Kranjčevićevoj?

- Očekujem Šibenik koji nam dolazi pomrsiti račune i “oteti” brem bod! A kako će gosti taktički izgledati, to ćemo vidjeti. Gledajući dosadašnje utakmice Šibenika, može se zaključiti da ta je ta momčad raznovrsna po načinu igre. Gdjekad igra visoki presing na suparničku obranu, drugi se put povuče i čeka priliku za „kontru”. Imaju Šibenčani neke brze i živahne igrače, dobro se otvaraju, znaju opasno zaprijetiti. Uglavnom, moramo biti spremni na obje inačice njihove taktike i budemo li odigrali dobro vjerujem da će presuditi naša dosad zatomljena kvaliteta, te da ćemo osvojiti sva tri boda.

Nakon domaćinstva Šibeniku, čekaju vas teška gostovanja protiv Hajduka i Dinama, te domaćinstvo Rijeci. I taj teški raspored nudi zaključak da bodove protiv Šibenika jednostavno morate osvojiti...

- Točno je, više ne smijemo olako “prodavati” bodove u dvobojima s izravnim suparnicima za ostanak. Moramo u tim utakmicama biti odlučniji i agresivniji, moramo s više samopouzdanja igrati prema naprijed i isprovocirati sreću, koja nas dosad baš i nije pratila. Bit će tvrdo protiv Šibenika, nadam se samo da više nećemo griješiti kao protiv Osijeka - kaže Leko.

Rendulić: Dvoboj bitniji od drugih

Ubrzani ritam odigravanja utakmica u kojima se moraju odraditi i zaostaci iz jeseni jednostavno ne dozvoljava odveć prostora za duboke analize. Proljetna premijera protiv Hajduka nije bila rezultatski uspješna. Prilika za ubiranje prvih proljetnih plodova već je u utorak protiv Lokomotive. No, za doći do pobjede trebat će napokon i zabiti.

- Istina, realizacija nam šteka. Međutim, igramo dobro u polju, bilo je tako i protiv Hajduka. Da smo prvi realizirali neku od naših šansi i poveli protiv Bijelih, pitanje je kako bi se utakmica razvijala. Ipak, vjerujem da ćemo popraviti efikasnost i početi skupljati bodove i to već u susretu s Lokomotivom. Svladali smo ih na Šubićevcu za prvu ovosezonsku pobjedu, zašto u Kranjčevićevoj ne bi bilo prvo proljetno slavlje za nas!? - pita se Josip Kvesić, iskusni lijevi bek Šibenčana, koji je uz Sahitija također mogao svladati Kalinića i zabiti svom negdašnjem klubu.

Iako je daleko kraj, sasvim je sigurno da rezultatska kriza, sve veća gužva na začelju ljestvice, ali i neke pojavnosti koje nemaju velike veze s terenom, tjeraju Šibenčane na povećan oprez uoči dvoboja s Lokosima.

- Kad se borite za ostanak, onda vam je svaka utakmica bitna. Međutim, ipak je ova s Lokomotivom nešto bitnija od ostalih. Jer, pobjednik će dobiti jako puno, dok poraženi gubi mnogo toga. Nadam se kako ćemo ponovno odigrati dobru utakmicu, kao protiv Hajduka, samo što se ovaj put nadam pobjedi - kazat će trener Šibenčana Rendulić.

No, svjestan je i sam da momčad mora biti bolja u realizaciji... Za popravak tog segmenta možda je rješenje pronađeno preko Atlantika. Naime, u ponedjeljak se na treningu Narančastih prije puta u metropolu pojavio najavljivani argentinski napadač Ignacio Bailon (27). Koliko smo ga promotrili, prilično je visok (191 cm), ali ne odveć snažne fizičke građe. Igrao je za niz argentinskih klubova, od kojih se najviše ističe Estudiantes.

Zabio je desetak golova od 2016./17. do danas, a zadnji klub mu je bio San Antonio FC iz USL lige. Argentinac nema pravo nastupa protiv Lokomotive. Također, sa Šubićevca dolazi i vijest da je Josip Maleš (30) novi team manager šibenskog prvoligaša. Maleš je odlučio prekinuti igračku karijeru, pa ovaj bivši dugogodišnji igrač i kapetan momčadi sa Šubićevca dobiva novu ulogu u stožeru šibenskog prvoligaša, kojeg će, poznavajući njegove vrline, sigurno kvalitetno obavljati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 01:49