NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
PAO ŠIBENIK

Video: Pun pogodak novog trenera Hajduka! Prvi put zaigrao u udarnoj postavi i odmah donio pobjedu

Velika tri boda u debiju novog trenera Hajduka na Šubićevcu, Splićanima zasluženi bodovi
Piše: D. TrutinObjavljeno: 22. siječanj 2021. 17:05
Šibenik - Hajduk 0:1

Sudac: Damir Batinić (Osijek) 7. Pomoćnici: Tomas i Šarić. Četvrti sudac: Burilo. VAR: Bel. AVAR: Pataki. Delegat: Posavec.
ŠIBENIK: Labrović 7 - Mesa 6, Schildenfeld 6,5, Bilić 6 - Pajić 6 (od 81. Martin -), Čurić 6 (od 69. Alimi 5), Bulat 6, Kvesić 6 (od 84. Todoroski -) - Ampem 5 (od 84. Laća -), Sahiti 6,5 (od 69. Nikola Rak -) - D. Jurić 5.
Trener: Krunoslav Rendulić 6.
HAJDUK: Kalinić 7 - Todorović 5,5, Simić 6, Vušković 6, Čolina 5,5 - Teklić 7 (od 83. Umut 6,5), S. Jurić 6, Atanasov 7 - Caktaš 6 - Gyurcso 6 (od 74. Jairo -), Diamantakos 5,5 (od 66. Jakoliš -).
Trener: Paolo Tramezzani 6,5.
Strijelac: 0:1 - Teklić (62).
Žuti kartoni: Todorović (23 - preoštar start), Teklić (25 - preoštar start).
Crveni kartoni: -.
Igrač utakmice: Tonio Teklić.

Hajduk je pobijedio u dalmatinskom derbiju uzvrativši Šibenčanima za poraz na Poljudu. Derbi na Šubićevcu je započeo prilično otvorenim gardom. Posebice su napadački orijentirani bili Šibenčani koji su bez respekta otvorili susret.

Već u 3.minuti brzonogi Pajić je pretrčao pedesetak metara, zavrnuo u sredinu ali očistila je obrana Splićana. Uzvratio je u 8.gostujući sastav, no udarac Atanasova otišao je pored gola. Nastavio je Šibenik svojom putanjom prema naprijed, udarac Čurića u 10. bio je vrlo opasan. U 13. je Hajduk složio brzu akciju, Gyrcso je ubacio paralelu pred gol Šibenika, u srazu su bili Diamantakos i Kvesić ali nitko nije dirao loptu. Provjeravao je Batinić ovaj duel ali igra se nastavila.

U samo jednoj minuti Narančasti su imali dvije dobre akcije u petercu Splićana, prvo je volej Čurića završio u bloku, a nakon odbijanca Bulat je vanjskom ubacio pred gol, ali i to je očistila splitska obrana. Nakon dvadesetak minuta igre Hajduk je počeo lagano preuzimati posjed, i to im je donijelo nekoliko zanimljivih prilika. U 22. je Vušković nakon kornera zamalo pogodio glavom. A, tek Caktašev projektil iz slobodnjaka u 29. koji se zaustavio na vratnici. Bilo je to preko 30 metara. Šibenik se opet ukazao nakon akcije Sahitija i Princea, no Ganac koji se do tada malo isticao zaustavljen je od Vuškovića.

U zadnjih pet minuta prvog poluvremena opet je Hajuk bio opasniji;prvo je nakon izgubljene Bulatove lopte Diamantakos oklijevao (blok Mese), potom Gyurcso opasno poteže pokraj gola. I, možda najveća prilika Bijelih došla je u 45.minuti. Diamantakos je potegnuo sa 25 metara, lopta je lelujala i Labrović je nekako odbio ali samo na nogu Teklića. No, mladi veznjak gostiju pucao je nebu pod oblake…Za samo na semaforu miroljubivih 0-0 na odmoru.

S istim akterima ušlo se u nastavak, i nakon sedam minuta velika šansa za Šibenik. Prince se izborio za loptu, pronašao Sahitija čiji poluvolej sa 7-8 metara bravurozno brani Kalinić. I, umjesto lopte u mreži Splićana zatresla se ona šibenska. Nakon igranja rukom Princea slobodan udarac Atanasova sjajno je obranio Labrović, ali lopta je došla do Teklića koji iz blizine zabija za vodstvo Hajduka. Vratar Šibenčana ostao je ležati jer je dobio udarac ali ništa se nije promijenilo.

Čim je ušao umjesto Diamntakosa Šibenčanin u redovima Hajduka Marin Jakoliš zabio je gol ali je poništen zbog zaleđa. U 74. je opet Šibenik imao veliku šansu, Alimi je preciznom loptom pronašao Kvesića, branič Narančastih ubacio se iz drugog plana ali je zamalo promašio…

Bulat se silno trudio, pokušavao je kapetan domaćih nešto pripremiti za svoje suigrače. Zabilježili smo njegov udarac iz daljine kojeg je Kalinić sigurno ukrotio. Na drugoj strani Atanasov projektil skrenuo je Labrović. Pokušavao je domaćin na sve načine doći do izjednačenja, ubacio je Rendulić od 60. do 84. svih pet novih igrača. Jedan od njih Španjolac Martin pucao je u 89. ali Kalinić je uspio to obraniti. Caktarš je u nadoknadi imao i penal ali Labrović je to obranio.A hajduk je do kraja obranio teško stečenu prednost i slavio važnu pobjedu na Šubićevcu.

Teklić prvi put starter Hajduka

Gostujući trener Talijan Tramezzani u svom debiju na klupi Bijelih u početnih 11 uvrstio je Teklića, kojemu je to prvi start u HNL-u u dresu Splićana. Ne i Jaira (klupa). Iznenađenje je izostanak Bassela Jradija kojeg nije bilo u zapisniku Splićana. Nije bilo govora o eventualnoj ozljedi veznjaka Hajduka.

-----------------------------------------------------------------------------

ŠIBENIK - HAJDUK 0:1 (Teklić '62)

ŠIBENIK: Labrović, Mesa, Schildenfeld, Bilić, Bulat, Ćurić (od 69. Alimi), Pajić (od 81. Martin), Sahiti (od 69. Rak), Kvesić, Prince, Jurić

HAJDUK: Kalinić, Todorović, Simić, Vušković, Čolina, Jurić, Atanasov, Teklić (od 83. Nayir), Caktaš, Gyurcso (od 75. Jairo), Diamantakos (od 66. Jakoliš)

--------------------------------------------------------------------------------

Kraj - Zaslužena pobjeda Hajduka koja je mogla biti i uvjerljivija...

90+2 - Penal za Hajduk! Caktaš puca i Labrović ga sjajno skida! Fenomenalno "čitanje" domaćeg vratara... Pao je Nayir u šesnaestercu, a Batinić nije čekao već je odmah pokazao na penal...

80' - Atanasov je pucao s ruba šesnaesterca, ali Labrović je spreman. Bila je ovo dobra pozicija i odličan potez, ali vratar domaće momčadi sjajno je reagirao.

74' - Kvesić se sjajno ubacio iza leđa obrani Hajduka, moglo je lako doći do izjednaćenja, no s nekih 10 metara ua malo je neprecizan. Imao je Hajduk dosra sreće u ovoj akciji...

62' - Gooool! Hajduk je ipak uspio "probiti" obranu Šibenika. Teklić je sjajno reagirao nakon odlične reakcije Labrovića, bio je na pravom mjestu i gosti vode u nastavku. Rukom je igrao Ampen i bio je dosuđen slobodan udarac s nekih 20-ak metara. Atanasov je sjajno pucao, Labrović je odlično reagirao, a ipak na odbijenu loptu naletio je Teklić i ovo nije mogao promašiti!

52' - Kakav potez Sahitija, još luđa obrana Kalinića. Naime, Ampem je sjajno pronašao Sahitija na nekić 10 metara u sredini šesnesterca, a ovaj je luđački potegnuo škaricama! Ipak Kalinić je na mjestu i nema promjene rezultata

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Poluvrijeme - Hajduk je imao bolje prilike, tražio je gol, ali nije ga ostvario. Caktaševa vratnica, tri udarca Diamantakosa, pa na kraju i Teklić, sve su to prilike koje su sad arhivirane i morat će novi trener tražiti malo više koncentracije u nastavku. Šibenik? Osim Ćurićeve "dalekometne artiljerije", te jednog bijega Ampema, nije bilo više situacija za pamćenje...

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

45' - Posljednja prilika u prvom poluvremenu, još jedna dobra za Hajduk! Diamantakos je dobro potegnuo s 10 metara iskosa, jedva ju je uspio odbiti Labrović do Teklića, a ovaj je bio poprilično iznenađen s "poklonom" i šalje loptu debelo iznad okvira gola.

43' - Gyurcso! Činilo se da je malo preambiciozno pucao niskom loptom s nekih 20-ak metara iskosa, ali nije to bilo niti malo bezazleno za Labrovića koji je prstima jedva uspio skrenuti loptu. Sudac mu je povjerovao da nije dirao, pa ništa od kornera...

41' - Diamantakos ima sjajnu priliku, ali Mesa ga je blokirao! Lopta je prošla do Grka koji je pucao s ruba šesnaesterca, ali ništa od ove prilike Hajduka.

38' - Sahiti je povukao sjajnu kontru s centra igrališta, je jedno 20 metara, a onda je predao Ampemu na ulazak u šesnaesterac, a njegov pokušaj je blokiran tako da ništa od promjene rezultata na Šubićevcu.

29' - Kakav potez Caktaša! Uzeo je loptu s nekih 30 metara, nitko nije očekivao izravan "napad" na vrata Labrovića, ali kapetan je topovski opalio iz slobodnog udarca i pogodio - desnu vratnicu.

26' - Prvo Todorović (23'), a sad i Teklić dobiva žuti karton. Nervoza u redovima Hajduka evidentna je već u prvom dijelu prvog poluvremena, ovaj posljednji karton posljedica je sjajne "finte" Sahitija na središtu travnjaka, a Tekliću se nije to baš svidjelo...

24' - Ćurić ne prestaje s pokušajima izvan šesnaesterca, ovoga puta uputio je jednu prizemnu loptu s oko 25 metara koja nije bila opasna prijetnja za sigurnog Kalinića. Ako ništa, bar za statistiku u okvir gola...

22' - Činilo se da su gosti stisnuti u svoj šesnaesterac, ali tad je bljesnula kontra, sjajno je Caktaš izbjegao zaleđe s lijeve strane i tražio je Diamantakosa, ali na kraju su gosti dobili korner. Vušković je bio najviši u skoku i njegov pokušaj glavom odlazi debelo izvan okvira...

17' - Bulat je izveo prvi korner za Šibenik, lopta se odbija do Ćurića čiji je udarac s nekih 16 metara ovoga puta blokiran.

13' - Velika prilika za Hajduk! Diamantakos je dobio sjajnu loptu u šenaesterac, kirurški precizno naciljao ga je Gyurcso, a ovaj u padu ipak promašuje loptu. Žalio se da je ometan Grk, tražio je pogledom suca, koji je samo mahnuo da ustane...

10' - Mario Ćurić probao je ljevicom s nekih 20-ak metara. Sjajno je ciljao lijevi gornji kut, ali za malo je ostao neprecizan. Najbolji pokušaj Šibenika u otvaranju...

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

7' - Todorović je pokušao ubaciti u šesnaesterac s desne strane, ali korner. Prvi za Hajduk u utakmici. Lopta se odbila do Atanasova, čini se idealna lopta jer je imao vremena namjestiti se na udarac s nekih 16 metara po sredini. Ciljao je gornji desni kut, ali promašio je okvir za nekih dva metra...

5' - Caktaš se sjurio u šesnaesterac domaćina, ali dojam je da je previše otezao u ovoj situaciji, nudio mu se Diamantakos, ali na kraju je kapetan ostao bez lopte u prvom "probijanju" Hajduka u utakmici.

3' - Pajić je lijepo ubacio s desne strane u šesnaesterac, ali Todorović je odlično reagirao i otklonio potencijalne probleme kod gostiju na samom početku utakmice.

1' - Počela je utakmica na Šubićevcu.

---------------------------------------------------------------------------------

Najava: piše Jurica Radić

Paolo Tramezzani večeras debitira na Šubićevcu. Nakon više od devet godina vraćaju se Bijeli odigrati prvenstvenu utakmicu u Krešimirovom gradu, ali tog studenog 2011. Hajduk je u Šibenik došao kao drugoplasirana momčad lige, a danas starta s pete pozicije. I bremenom od tri poraza u nizu. Rijeka, Varaždin i Gorica uzeli su Hajduku po tri boda prošle jeseni, ali Tramezzani je doveden da bi promijenio tijek zbivanja, zaustavio silaznu putanju.

Samo četiri dana

Četiri dana imao je novi trener za upoznavanje momčadi, kakve su prve impresije glede igračkog kadra?

- Pozitivne su, to je najvažnije. Osjetio sam momčadski duh, osjetio sam da igrači imaju stav, što je jako bitno. Imamo puno utakmica u kratkom razdoblju i naša reakcija od početka mora biti kvalitetna - kazao je Tramezzani na druženju s novinarima, koje je kompletno odrađeno na engleskom.

Tramezzani je s igračima također razgovarao na engleskome, koliko je Talijan uspio svojim nogometašima prenijeti ideje i razmišljanja?

- U nogometu je bitan jezik na kojemu komuniciraš, ali važni su i drugi detalji. Uživam biti njihov trener, a pritom svi znamo koliko nam je važno i potrebno nešto promijeniti, koliko nam je potrebno napredovati. Svaki igrač ima odgovornost, a mi moramo biti ujedinjeni jer važno je kako ćemo reagirati kada dođu nekakvi loši trenuci.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Koji je cilj do kraja ove natjecateljske sezone?

- Nije ovo pozicija kojoj Hajduk povijesno pripada, moramo napraviti pomak. Kada sam se vozio prema Splitu, sve sam shvatio koliko Hajduk znači ljudima u Dalmaciji. Na svakom koraku je Hajduk. Navijači žive za momčad, žive za ovaj klub, a svi ovise o našem rezultatu. Zato znam koliko bi nam večeras bilo važno pobijediti. Međutim, pitanje koji je naš maksimum i što možemo napraviti do kraja sezone, upiti su na koje je teško pružiti konkretan odgovor u ovom trenutku. Trebamo dati maksimum u 22 prvenstvene utakmice, a nadam se i četiri dvoboja koliko nas čeka do finala Hrvatskoga kupa.

Ne tražim alibije

Prije 11 i pol godina na klupu Hajduka stigao je Edoardo Reja, koji je svojim dolaskom promijenio splitsku momčad. Hoćete li i vi posegnuti za istom metodom?

- Reja je imao vremena za promjene, ali moje kratko vrijeme nije razlog za opravdanje i alibi. Svjestan sam da ću trebati više vremena da bih igračima objasnio svoje zamisli, ali idemo korak po korak.

Koliko će vam vremena trebati za primjenu ideja, koliko će trebati da dođete s igračima istu “frekvenciju”?

- Ne znam koliko će vremena trebati da bi sve pohvatali jer imamo puno utakmica sljedećih tjedana. Ali, utakmice bi mogle i pomoći, jer treninzi su jedno, a utakmice sasvim drugo. Puno utakmica ponudit će brža rješenja.

Više varijanti

Dobro je znano da je Tramezzani u prethodnim angažmanima imao više varijanti kreiranja formacija. Služio se obranom s tri, potom i s četiri igrača, gdje je koristio sustave 4-2-3-1, 4-4-2 i 4-3-3. Koji je najbolji sustav za Hajduk?

- Uvijek imam nekoliko opcija, ali trenutno je za momčad najbolja igra s četiri u obrambenoj liniji. Nikada nije dobro imati samo jedan sustav, treba biti spreman tijekom utakmice mijenjati formaciju, zato još uvijek gledam što je najbolje za momčad.

Toliko o općim pitanjima vezanim uz prilagodbu Talijana na Hajduk, a sada Šibenik. Koliko ste se upoznali s današnjim protivnikom?

- Sa svojim stožerom sam pogledao nekoliko utakmica Šibenika. Dobili su u Splitu, igraju dobar nogomet, nadasve organiziran. Neće biti lagana utakmica, vjerojatno je Šibenik u boljoj psihološkoj situaciji nego Hajduka, ali to je jedna utakmica od 90 minuta. Sezona je duga, a svaka pobjeda od 90 minuta donosi veće samopouzdanje. Jasno je da svaku idemo na pobjedu, tako i u Šibeniku.

Za kraj i pitanje o potencijalnim pojačanjima. Talijanski mediji su posljednjih dana spominjali Luku Bogdana, splitskog stopera iz Salernitane, te Francesca Fedata, krilnog napadača iz talijanskog trećeligaša Casertane. Ali, za sada nema novih imena na Poljudu.

- Razgovarao sam sa sportskim direktorom i rekao sam mu da ovaj tjedan moram vidjeti momčad, pa ćemo onda pričati o tome što bi nam trebalo - podvukao je Paolo Tramezzani pred start sa Šibenikom na Šubićevcu.

Trenirali su me Marcello Lippi i Giovanni Trapattoni, ali nisam ničija kopija

Tko je trenerski uzor Paola Tramezzanija zanimljivo je pitanje po čijem bi se odgovoru mogao naslutiti i smjer u kojem će ići njegov nogomet u splitskom angažmanu.

- Imao sam tu sreću da su me trenirali velikani poput Lippija i Trapattonija. Treniralo me i još puno drugih trenera, koji su također imali kvalitetni rad, ljudi od kojih sam mnogo naučio poput Bagnolija. Od svakoga možete nešto uzeti, ali bitno je da na kraju budete svoji. Nisam ničija kopija, želim razvijati svoj nogometni put - kazao je trener, koji je igračku karijeru proveo na poziciji lijevog beka.
Inače, s Lippijem je radio u Luccheseu u sezoni 1991./1992. kada je slavni trener tek počinjao karijeru. Kod Trapattonija je bio još prije, u doba kada je Trap vodio Inter krajem 80-ih, a Tramezzani kao igrač momčadi U-19 trenirao s prvom ekipom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 07:30