DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SJAJAN DERBI NA MAKSIMIRU

Video: Rijeka srušila Dinamo! Pogledajte vjerojatno najljepšu akciju sezone, Modri nadigrani u 6 poteza!

Iznenađenje u Zagrebu! Rijeka je u zaostaloj utakmici 6. kola HNL-a slavila protiv Dinama s 2:0
Piše: Tomo Ničota, SNObjavljeno: 19. siječanj 2021. 17:09

DINAMO - RIJEKA 0:2 (Lončar 66', Andrijašević '70)

DINAMO: Livaković - Moharrami, Lauritsen, Theophile-Catherine, Leovac - Jakić (od 73. Tolić) - Kastrati, Ivanušec (od 86. Franjić), Ademi, Oršić - Petković (od 66. Gavranović).

Trener: Zoran Mamić.

RIJEKA: Nevistić - Capan, Galović, Smolčić (od 86. Arsenić) - Tomečak, Gnezda Čerin, Lončar, Štefulj - Andrijašević, Kulenović (od 69. Murić), Menalo (od 70. Pavičić).

Trener: Simon Rožman.


Fantastična predstava na otvaranju nove HNL-godine, utakmica, ljepotica, koja će se pamtiti i prepričavati dugo. Vratar Nevistić držao je Rijeku na životu, obranio puno toga, a onda i kazneni udarac Petkoviću, a tada su njegovi suigrači kontrama “razmontirali” i šokirali Dinamo, donijeli novu dramu i neizvjesnost u prvenstvo. Modri su imali drugačije planove, lakši hod prema naslovu prvaka, ali ako je ovakav derbi najava onoga što nas čeka do svibnja, onda ćemo se nagledati drama i preokreta.

Uprte su oči bile, prije svih, u Ivana Nevistića, Rijekina vratara, jednog od onih koji su obilježili prvi dio sezone i koji će, po svemu sudeći, obilježiti idućih nekoliko Dinama nakon Dominika Livakovića. Prva reakcija u petoj minuti bila mu je malo “traljava”, istrčao je i loše odbio loptu, ali se odmah iskupio. Činilo se da Ademi ima “matnu poziciju”, da će Nevistićev kiks biti skup, međutim, bacio se Rijekin golman Dinamovu kapetanu pod noge i blokirao udarac. I najavio da nas čeka stvarno odlična predstava. Jer, već minutu kasnije, na drugoj je strani bio Kulenović, opasno gađao suprotan kut, ali dobio je samo korner.

Dinamo je napadao, Rijeka hitala u kontre i prijetila, nije spustila gard. Ipak, Dinamo je bio opasniji, Leovac je nakon dobre akcije pucao u kut, Nevistić obranio. Pa je skinuo i još jedan opasan udarac Ademija. Theophile-Catherine iz zadnje je linije “šokirao” Riječane dugim loptama. Prva je bila savršena, kao svojedobno ona kultna lopta Roberta Kovača za Šukera protiv Irske u Maksimiru. Da, ali Kastrati nije Šuker, umjesto da je primiri i matira Nevistića, lopta mu je pobjegla. Iduću KTC-ovu “raketu” Kastrati je primio, proigrao Ivanušeca, on pucao u blok s desetak metara. Nevistić je potom loše procijenio let lopte nakon kornera, nije bilo posljedica, a onda je zaustavio Petkovića. Bio je Dinamov napadač sam pred njim, izgledalo je da će pucati, no Nevistić se “raskrilio” i natjerao ga ode prema gol-autu...

A tada je na drugoj strani Livaković spasio Dinamo. Jakić je glavom vraćao, Lauritsen bio neoprezan, Kulenović krenuo sam prema Livakoviću, koji se bacio i nogom spriječio vodstvo! Baš dobar nogomet, vidjeli smo i spornu situaciju u Dinamovu šesnaestercu, Theophile je zaustavio Menalov pokušaj, Menalo se našao na tlu, držeći se za glavu, ali nije bilo kaznenog udaraca. Pritiskao je i dalje Dinamo, gol visio u zraku, Petković je i zabio, no, uz pomoć VAR-a (ali i prije njega), Strukan ga je opravdano poništio zbog zaleđa.

Nastavak je donio još više Dinama u Rijekinu šesnaestercu i još malo obrana iz arsenala Nevistića i Livakovića. Prvo je Daniel Štefulj, još jedan koji bi trebao uskoro postati Dinamov igrač, skrivio kazneni udarac. Ispao je naivan i neoprezan, srušio je Kastratija, ali je junak opet bio Nevistić. Pročitao je namjeru Brune Petkovića, pogodio kut i skinuo udarac s bijele točke. I, da tako kažemo, ispisao sam sebi vizu za Maksimir! Maestralni vratari, sadašnjost i budućnost Dinama.

Međutim, nije mogao Livaković potom obraniti udaraca Lončara nakon dodavanja Menala, dirao jest loptu, no odsjela je u mreži. Rijeka je povela, a onda mogla gurnuti Modre dodatno u ponor. Ivanušec je izgubio loptu na centru, nova kontra, Menalo sam pred Livakovićem, riječka klupa već se grlila. Ali, ukazao se sad Livaković, briljantna obrana. Ipak, Rijeka je ubrzo povećala prednost. Još jedna kontra, “ubili” su Riječani Dinamo kontrama, Lončar je dodavač, Andrijašević egzekutor, 20-ak minuta do kraja dvoboja. No, nije Dinamo do kraja uspio ništa, Rijeka je odlično držala prednost, štoviše, mogla je i povećati. Murić je prvi put gađao odlično, malo pokraj gola, drugi put je to izveo lošije i Livaković je obranio. Svaka kontra bila je opasnost za Modre...

Ipak, ostalo je 0:2, Rijeka je slavila u Maksimiru nakon 997 dana, tada je 28. travnja 2018. bilo 0:1 zaslugom Acostyja!

Sjajna utakmica, možemo reći da je Dinamo bio odličan, a Rijeka izvanredna. I to od prve do posljednje minute. Dinamo je doduše kod 0:0 imao 11-erac, ali je Nevistić sjajno obranio udarac Petkovića. Nakon toga Rijeka je s dvije sjajne kontre riješila utakmicu. I pokazala da igra koju je pokazivala u Europskoj ligi nije bila njezin vrhunac. Večeras je u Maksimiru odigrala još bolju utakmicu. Vjerojatno najbolju utakmicu sezone!
Dinamo mora proraditi na realizaciji, ali i na bokovima. Moharrami nije mogao na kraj s Menalom, Leovac također nije djelovao uvjerljivo.

Gotova je utakmica

90' - Igra se 90. minuta, Rijeka već lagano slavi. Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

86' - Još jedna lijepa akcija gostiju, Murić je bio u jako dobroj poziciji, ali nije dobro pucao.

84' - Rijeka igrao baš kao što je igrala u skupini Europske lige. Moderno, brzo, čvrsto, s jako malo pogrešaka u igri. Šlag na sve to su sjajne kontre s kojima je večeras dotukla Dinamo.

82' - Murić je odličnu akciju gostiju okončao udarcem s ruba kaznenog prostora. Gađao je suprotne 'rašlje' i umalo pogodio.

78' - Gosti kontroliraju utakmicu, Dinamo ih ne uspijeva pritisnuti na željeni način.

72' - Kakva sjajna utakmica u Maksimiru. Kad je Petković izvodio 11-erac, činilo se da je sve na strani Dinama, ali Petkovićev promašaj bio je koban za domaće. Rijeka se potom digla, zaredala s nekoliko brzih kontri i sad zasluženo vodi s 2:0.

70' - 0:2 - Andrijašević
Opet sjajna kontra Rijeke. Lončar je opet odlično dodao do Andrijaševića, a ovaj je snažnim udarcem svladao Livakovića.

69' - Odlična prilika za Gavranovića, ali je iz odlične pozicije pucao preko gola.

68' - Kakav zicer je promašio Menalo! Lončar je povukao kontru, dao loptu do Menala, koji je istrčao ispred Livakovića, ali je ovaj sjajno obranio njegov udarac.

66' - 0:1 - Lončar
Odlično je Kulenović zadržao loptu te otvorio kontru za Menala. Menalo je sjajno povukao, a onda još bolje proigrao Lončara, koji je istrčao ispred Livakovića te pogodio za 1:0.

59' - Leovac dobio žuti karton.

58' - Dočekala je Rijeka priliku za kontru, Menalo je dugo vukao loptu, a onda pucao s nekih 16 metara, ali je Livaković bio na pravom mjestu.

57' - Dinamo ima kontrolu lopte, napada puno više, a Rijeka se u nastavku uglavnom orijentirala na obranu te čeka priliku za kontru.

55' - Nevistić večeras sjajno brani, kao da želi pokazati Dinamu da ga se itekako isplati dovesti.

53' - Nevistić obranio 11-erac Petkoviću
Penal je izveo Petković, gađao je nisko, uz vratnicu, ali se Nevistić odlično bacio i obranio udarac.

petković penal

52' - Kazneni udarac za DInamo. Štefulj je prekršajem zaustavio Kastratija. Nepotrebno, ali kontakt je postojao.

52' - Prošao je kastrati po strani, ali nije dobro ubacio. No, Dinamo polako diže tempo.

51' - Probao je Oršić s 20-tak metara, ali nije bio precizan.

50' - Obje su momčadi nastavak otvorile nešto opreznije.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme

45' - Odličan prodor Petkovića, lopta je završila u korneru. Minutu kasnije je zabio gol, ali prethodilo mu je zaleđe. VAR se aktivirao, zaleđe je postojalo.

43' - Menalo je pao u 16-ercu nakon duela s Theophileom, ali Strukan nije reagirao. Menalo se uhvatio po glavi, ali nije tu bilo 'opipljivog' prekršaja.

36' - Ademi je prošao uz gol-liniju, dao povratnu, ali nitko je nije 'poklopio', uslijedio je ubačaj s druge strane, Lauritsen je pucao glavom, ali preko gola.

35' - Malo je pao tempo, ali to se i moralo dogoditi nakon sjajnih pola sata.

28' - Jako dobro igraju obje momčadi, doista gledamo nogomet na visokoj razini.

27' - Žuti karton dobio je Ivanušec, neoprezno je ušao u Menala. Opet sve čisto.

26' - Velika prilika Rijeke. U kontri je Kulenović izašao Livakovića, ali je ovaj odlično obranio.

25' - Dinamo je opasno ušao u kazneni prostor, Petković je na kraju dobio loptu, prošao Nevistića, ali i otišao previše ukusu. Nevistić je na koncu to riješio.

23' - Galović dobio žuti karton zbog prekršaja na Petkoviću, koji je krenuo u kontru. Čisti žuti.

22' - Aktivna je Rijeka, u dvije minute izvela je tri kornera, u domaćoj obrani bilo je i malo panike.

20' - Nesporazum u obrani Dinama umalo je iskoristio Menalo, ali nije uspio pucati, nego je Jakić izbacio loptu u korner. I dalje gledamo odličnu utakmicu.

18' - Oršić je bio u odličnoj poziciji, ali je s nekih 17 metara pucao pokraj gola. Riječani su se bunili da je prije toga bio prekršaj na njihovom igraču. Teško je reći jesu li bili u pravu.

16' - Jakić je sjajnom dijagonalom izbacio Kastratija, koji je ušao u kazneni prostor, dao povratnu loptu Ivanušecu, ali je njegov udarac bio blokiran te je završio u korneru.

14' - Brza kontra Dinama, ali je Kastratiju lopta pobjegla u ključnom trenutku, a trebao je izaći sam ispred Nevistića.

13' - Sad je Ademi ušao u kazneni prostor, pucao, ali je Nevistić još jednom bio na mjestu. Bio je to već drugi pokušaj Ademija kojeg je Nevistić obranio.

12' - Jako se dobro igra u Maksimiru, obje momčadi žele postići pogodak, tako da se brzi napadi redaju na obje strane.

10' - Uzvraća i Dinamo. Ivanušec je odlično prošao, još bolje uposlio Leovca koji je ušao u kazneni prostor i pucao, ali je Nevistić loptu skrenuo u korner.

7' - Rijeka izgleda dosta hrabro, igra okomito, i uspjela je preko Menala i Lončara dobro proći u jednoj polukontri, ali je Kulenovićev udarac na kraju završio u korneru.

5' - Dinamo je očekivano ofenzivniji, a prvu priliku imao je Ademi. Leovac je ubacio, Nevistić nije najbolje 'boksao' loptu, koja je došla do Ademija. Ademi je pucao, ali je Nevistić na vrijeme 'ušao' u šut i obranio.

1' - Počela je utakmica

18.00: Majer i Gvardiol otpali zbog ozljede,
najbolji strijelac lige na klupi


Lovro Majer i Joško Gvardiol ipak nisu konkurirali za derbi. Pisali smo u najavi da su upitni, da će Zoran Mamić na dan utakmice vidjeti u kakvom su stanju, hoće li jedan, dvojica ili nijedan? Na kraju je ova zadnja opcija prevladala, donijeli su dvojica mladih igrača ozljede s priprema. Međutim, ne bi to trebalo ništa dugotrajno. Gvardiol bi mogao biti spreman već za utakmicu s Goricom u subotu, možda i Majer, iako je realnije da modra 'desetka' u punom opsegu biti za derbi s Hajdukom iduće srijede.


Zoran Mamić na klupi je, pak, ostavio Marija Gavranovića, najboljeg strijelca lige. Procijenio je da igra s obojicom ne bi bila idealna postavka pa je Gavranovića čuvao kao džokera na klupi. (tn)

17.10: Stigli su sastavi. Zoran Mamić ipak je napravio nekoliko izmjena u odnosu na najave. Gvardiol, Majer i Gavranović ipak kreću s klupe, u sastavu su Leovac, Kastrati i Jakić. Kod Rijeke je upao Kulenović umjesto Murića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:37