Robert Cianflone/Getty Images
INTERVJU ZA SN

'ŽELIO ME HAJDUK, ALI KADA JE STIGAO POZIV DINAMA, NISAM DVOJIO' Novi adut Modrih otkrio zašto se odlučio za dolazak na Maksimir i razriješio dilemu

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 06. veljača 2020. 15:51

Sve je na kraju odrađeno u tišini, bez pompoznih medijskih istupa. Lokomotivin desni branič Fran Karačić (23) potpisao je ugovor s Dinamom, no u Maksimir će preseliti tek na ljeto, pa će tako i ovo proljeće odraditi na Kajzerici. Na posudbi... Razne su se opcije spominjale u svezi nastavka Karačićeve karijere, u jednom se trenutku javio i Hajduk kao potencijalno odredište, no na kraju je sve okončano na prirodni način - rođeni Zagrepčanin, dinamovac od malih nogu, zaigrat će u Dinamu!

- Moglo bi se reći da je to ostvarenje mojih snova. Svi mladi igrači u Hrvatskoj, a posebno mi Zagrepčani, dinamovci, sanjamo dolazak u Maksimir! Dinamo je najveći hrvatski klub, moja se želja ostvarila i sretan sam! Znatno sam mirniji, nema više neizvjesnosti oko nastavka karijere i sad ću se do ljeta apsolutno posvetiti igrama za Lokomotivu - rekao nam je Karačić koji je s Plavima potpisao petogodišnju vjernost, do ljeta 2025. godine, kao slobodni igrač, budući da mu na ljeto ove godine istječe ugovor.

Nitko iznad Dinama

Koliko je bila ozbiljna opcija odlaska u Hajduk?

- Imao sam neke kontakte krajem ljetnog prijelaznog roka. Bilo je razgovora, ali kad se Dinamo javio, sve je palo u drugi plan. Nisam pretjerano razmišljao, nisam imao ni najmanju dvoumicu i jasno je da sam prihvatio Dinamovu ponudu.

Jeste li još uvijek u menadžerskoj agenciji koju drže Goran Vlaović, Boris Živković i Mario Stanić, koji je na odlasku iz agencije zbog savjetničke funkcije u Hajduku?

- Ne, više ne. Potpisao sam raskid tog ugovora i sad nemam nikakvog agenta. Za našu ligu nije mi potreban nikakav menadžer, moje su dobre igre najbolja promocija. Uostalom, došao sam do vrha u Prvoj HNL, iznad Dinama ne postoji ništa više.

Iza vas je turbulentna godina. Svega je tu bilo, dobrih i loših igara, u klubu su vam uzeli kapetansku vrpcu, pa ste bili malo “na hlađenju”... Što se zapravo događalo?

- Dobro ste rekli, bila je to vrlo turbulentna godina! Ostao sam ljetos bez kapetanske vrpce, bila je to odluka trenera i klupskih čelnika, rekli su da mi ta vrpca stvara dodatni pritisak i da zbog toga ne dajem ono što bih mogao objektivno dati. Prihvatio sam tu odluku, nije mi ništa zasmetalo. Kolinger je kapetan, ja sam dokapetan i već sam nekoliko puta imao vrpcu na ruci kad nije bilo Kolingera. Bio sam počašćen kad sam bio kapetan, ali nikome ništa nisam zamjerio kad sam ostao bez vrpce, nisam se inatio, prihvatio sam mirno tu odluku - kaže Karačić.

Zagreb, 010220.
Kranjceviceva ulica.
Na nogometnom stadionu Zagreb, odigrana je nogometna utakmica Hrvatski Telekom Prve lige 19/20, izmedju klubova Lokomotiva i HNK Rijeka S.D.D.
Na fotografiji: Fran Karacic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX CROPIX

Silno razočaran

Lokomotivin bek nastavlja:

- Međutim, moje su oscilacije počele ranije, nakon povratka iz kampa australske reprezentacije. Bio sam tamo tri tjedna uoči SP-a u Rusiji, očekivao sam da ću putovati na SP, ali nisam na kraju bio među putnicima. I to me razočaralo. Do tada sam bio standardni reprezentativac mlade selekcije Hrvatske do 21 godine, ali zbog odlaska u australski kamp nisam više mogao igrati za mladu vrstu Hrvatske i tako sam propustio nastup u završnici Eura. I sve me to razočaralo, nisam otišao ni na SP s Australijom, ni na Euro s mladom vrstom Hrvatske. I nakon svega mi je trebalo vremena da se stabiliziram...

Podsjetimo da je Karačić australsku putovnicu dobio jer mu je otac rođen u toj zemlji, a kao kvalitetnog igrača “snimio” ga je Ante Miličić, jedan od trenera u Australskom nogometnom savezu i nakon toga je uslijedio kontakt Australaca s Karačićem.

Što se zapravo dogodilo u tom australskom kampu uoči SP-a 2018. godine?

- Izbornik je bio Nizozemac Bert van Marvijk, koji je sa sobom doveo nekoliko trenera u stožer. Istina, bio je tamo i Miličić, ali su glavnu riječ vodili Nizozemci. Bilo nas je 26 na tim pripremama, na kraju su u Rusiju otišla 23 igrača, a ja sam izvisio, tko zna na osnovi kakvih kriterija. Rekli su mi da sam premlad, da je preda mnom budućnost, da će računati na mene itd... Bili su to izgovori i nakon svega sam bio razočaran. Gledajte, trenirao sam 20-ak dana, nisam odigrao ni jednu jedinu utakmicu i na kraju je odlučeno da ne idem na SP. A doveli su me zato jer su u kadru imali samo jednog desnog braniča. Nisam odigrao ni tu jedinu trening-utakmicu s Češkom i otpisali su me... Nakon toga nisam više imao nikakav kontakt s Australcima. Ne mogu reći da me sve to iznenadilo, ali svejedno sam bio razočaran i trebalo je proći određeno vrijeme da dođem k sebi, da pronađem svoj mir...

Budući da niste odigrali službenu utakmicu za Australiju, još uvijek imate pravo igrati i za Hrvatsku. Stignu li pozivi iz obje reprezentacije, koji biste prihvatili?

- Želja mi je igrati za reprezentaciju. A dođu li istodobno oba poziva, naravno da bih izabrao Hrvatsku, nema tu baš nikakve dvojbe! No, vidjet ćemo što će biti, na meni je da dobro igram, a izbornici će odlučivati jesu li te moje dobre igre dostatne za reprezentativnu razinu.

A osjećate li se spremni za igranje u Dinamu? Ipak je to nešto viša razina u odnosu na Lokomotivu...

- Spreman sam! Iako ću ostati na Kajzerici do ljeta, znam da bih već sad mogao igrati u Dinamu. Iako sam mlad, prikupio sam dosta iskustva. Imam više od 100 prvoligaških nastupa, igrao sam za mladu selekciju, prošao sam te pripreme s Australijom, dosta je toga iza mene. I ovaj potpis ugovora s Dinamom samo mi je dodatni poticaj da budem još bolji, siguran sam da će tako i biti.

Pregazili smo Rijeku

A kakva će biti proljetna Lokomotiva? Odlično ste startali i posve nadigrali Rijeku...

- Iza nas su izvanredno odrađene pripreme, što se vidjelo i na travnjaku u dvoboju s Riječanima. Baš smo ih “pregazili”, trebali smo pobijediti s većom razlikom pogodaka, ali i ovako smo prezadovoljni upisanim startnim bodovima. Ozračje je u momčadi izvrsno, puni smo samopouzdanja i bit će dobrih igara.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 07:41