AFP
NISU PROŠLI GRATIS

Izbornik Sjeverne Koreje završio na gradilištu, igrači javno osramoćeni

Ministar sporta je pozvao na ''saslušanje'' četiri stotine vladinih službenika, brojne novinare, studente i mnoge druge znatiželjnike
Piše: Vanja DeželićObjavljeno: 30. srpanj 2010. 21:29

Nogometaši i stručni stožer reprezentacije Sjeverne Koreje ipak nisu izbjegli sankcije za debakl koji su pružili narodu zahvaljujući rezultatima na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Najviše se to odnosi na poraz od Portugala (0-7), a nešto manje na one protiv Brazila (1-2) i Obale Bjelokosti (0-3).

Svi su, uključujući izbornika i cijeli stručni stožer, morali stati pred ministra sporta Pak Myong-chola i odgovarati na pitanja o ''nacionalnoj sramoti''.

Da bi im bilo još gore, ministar je pozvao na ''saslušanje'' četiri stotine vladinih službenika, brojne novinare, studente i mnoge druge znatiželjnike. Ali osim izbornika Kim Jong-huna nitko nije pretrpio veću kaznu.

Nesretni ''kormilar'' reprezentacije izbačen je s izborničke pozicije, a karijeru će nastaviti kao radnik u nekoj od državnih tvornica. Razlog takve kazne jesu tri poraza na Svjetskom prvenstvu, što je režim okarakterizirao kao izdaju.

- U prošlosti bi izbornike koji su rezultatski podbacili slali u zatvor – navode mediji Sjeverne Koreje, kojih se 'dočepao' Daily Telegraph. U nastavku dodaju i kako je Jong-hun pošteđen jer je odveo reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo nakon čak 44 godine.

Igrači su pak prošli bez ikakvih većih kazni, osim javne sramote koju su morali pretrpjeti. No, i među njima je bilo povlaštenih. Sjećate se ''sjevernokorejskog Rooneyja''? Ako ne, da vas podsjetimo. Jong Tae-se rođen je u Japanu, gdje su mu roditelji prebjegli iz Sjeverne Koreje. S godinama se 'zaljubio' u režim ''Velikog vođe'' i odlučio igrati za reprezentaciju. Od tog je trenutka idol nacije i uživa razne povlastice. Jedna od njih je bilo izbjegavanje javne sramote.

Osim njega, pošteđen je i An Yong-hak, koji igra u japanskoj ligi i morao je nakon Svjetskog prvenstva otići na pripreme svog kluba. Ostali nisu bili te sreće, morali su trpjeti uvrede i optužbe na svoj račun. I to od strane istih onih koji su ih veličali neposredno prije prvenstva.

Linker
26. travanj 2024 11:44