DAMIR KRAJAC Cropix
SN RETROVIZOR

Grci su bili kobni za tri hrvatska kluba, ali u Maksimiru su zadnjih godina padale puno veće momčadi

Što su učinili današnji suparnici u osmini finala KL u europskim kupovima u posljednjih desetak sezona?
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. ožujak 2024. 13:38

U posljednjih 17 sezona Dinamo je čak 16 puta igrao u skupini europskih natjecanja. U šest je navrata izborio ulazak u Ligu prvaka, devet puta u ligu Kupa UEFA/Europsku ligu i jednom u Konferencijsku ligu. Otkako je osmišljen format s grupnom fazom natjecanja, Plavi su 19 puta sudjelovali u skupini: osam puta u Ligi prvaka, deset puta u ligi Kupa Uefa/Europske lige i jednom u Konferencijskoj ligi. Istaknimo i da su Plavi u posljednjih šest sezona čak četiri puta prošli grupnu fazu i ušli u proljetni dio natjecanja.

A u zadnjih deset sezona, od sezone 2014./15., Dinamo je po četiri puta igrao u skupinama Lige prvaka i Europske lige, jednom u skupini Konferencijske lige, a samo jednom europski se nogomet nije cijele jeseni igrao u Maksimiru, u sezoni 2017./18. Tada je Plave u doigravanju za Europsku ligu eliminirao albanski Skënderbeu.

U tom je razdoblju Dinamo ostvario i vrhunske, povijesne pobjede, najveća je svakako ona protiv Tottenhama prije tri godine u osmini finala Europske lige – nakon 0:2 poraza u Londonu, Dinamo je “hat-trickom” Mislava Oršića u Zagrebu pobijedio 3:0! Padali su u Zagrebu i Arsenal (2:1), Chelsea (1:0) i Atalanta (4:0) u skupinama Lige prvaka, a u doigravanju za Ligu prvaka u sezoni 2016./17. Dinamo je eliminirao RB Salzburg (1:1, 2:1).

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Bolji od Rijeke i Hajduka

Nadalje, pobjedom protiv Spartaka iz Trnave u skupini Europske lige u sezoni 2018./19. u maglovitom je Maksimiru (3:1) osigurano europsko proljeće nakon gotovo pola stoljeća, potom je eliminirana i Viktoria iz Plzena u 16-ini finala. Pamti se i pobjeda protiv West Hama u Londonu u skupini EL u sezoni 2021./22., kojom je osigurano novo europsko proljeće, a među velike rezultate u posljednjem desetljeću svakako se ubraja i nedavna eliminacija Betisa u doigravanju za osminu finala Konferencijske lige.

S druge, pak, strane, PAOK je u posljednjih deset godina sedam puta igrao u skupinama europskih natjecanja – pet puta u Europskoj ligi, dvaput u Konferencijskoj, a u tri navrata grčki klub nije proveo jesen u Europi. U tih zadnjih deset godina, na putu do europske jeseni triput su eliminirali hrvatske klubove – u sezoni 2015./16., u 2. kvalifikacijskom kolu za ulazak u Europsku ligu, izbacili su Lokomotivu. Nakon 1:2 poraza u Kranjčevićevoj ulici PAOK je u Solunu pobijedio 6:0, trener grčke momčadi bio je Igor Tudor, a Lokosa Ante Čačić.

U sezoni 2021./22., u doigravanju za Konferencijsku ligu, PAOK je bio bolji od Rijeke - nakon 1:1 u Solunu, Grci su slavili na Rujevici 2:0. Napokon, ljetos je PAOK u 3. kvalifikacijskom kolu za ulazak u KL, bio bolji od Hajduka. U Splitu je bilo 0:0, na uzvratu u Solunu uvjerljivih 3:0 za domaćina...

Dodajmo da je ovo PAOK-u treće europsko proljeće u zadnjih deset sezona. Igrao je dosad u 16-ini finala Europske lige u sezoni 2016./17., eliminirao ga je Schalke (0:3, 1:1). U sezoni 2021./22., u 16-ini finala Konferencijske lige, Grci su bili bolji od Midtjyllanda nakon izvođenja 11-eraca (0:1, 2:1, nakon 11-eraca 5:3), a u osmini finala izbacili su Gent (1:0, 2:1). No, u četvrtfinalu su ispali od Marseillea (1:2, 0:1). Bila je to najuspješnija PAOK-ova europska sezona u posljednjih deset godina...

Linker
19. svibanj 2024 19:02