JOSKO PONOS Cropix
KAKO S GRCIMA?

Legenda zna kakav ispit čeka Hajduk: ‘PAOK u nijednom segmentu nije bolji, igrači imaju samo jedan zadatak‘

‘Ne treba misliti na Rosenborg i Hearts. Sve misli moraju biti fokusirane na PAOK‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 16:01

Zoran Vulić u dva navrata je osjetio Grčku. Vodio je u jesen 2017. Apollon Smyrnis u prvoligaškoj, a početkom prošle godine i Xhanti u drugoligaškoj konkurenciji. Nije nikada imao PAOK-a za protivnika, ali dobro zna što je Grčka.

- Apsolutni vladar je godinama bio Olympiacos, sad je AEK osvojio prvo mjesto, a PAOK četvrto. I taj podatak nešto govori. Prije svega da je riječ o momčadi s kojom se može igrati. Ne držim da je PAOK u nijednom segmentu bolji od Hajduka. Sa grčkim klubovima uvijek možemo imati barem ravnopravne utakmice – kazao je Vulić.

Temperament grčkih momčadi njihova je prepoznatljiva karakteristika. Potvrdili su to Grci i u uzvratu protiv Beitara.

- Njihov se Brazilac očito uklopio u mentalitet, zaradio je crveni karton protiv Beitara. Temperament je kod Grka izraženiji nego kod naših momčadi, ali mi moramo paziti da nas atmosfera ne odvede u pogrešnom smjeru. Znamo što nas čeka u Grčkoj, dolje će biti užareno ozračje, ali i navijači PAOK-a ponekad od prevelike ljubavi prema klubu naprave ambijent koji često ne ide u korist momčadi.

Ždrijeb Konferencijske lige postavio je Hajduk i PAOK u poziciju da eventualnim prolazom ulaze u status favorita protiv pobjednika dvoboja Rosenborga i Heartsa.

-Istina, otvorio se ždrijeb. Mogli bi reći napokon, ali ne treba gledati previše daleko. Ne treba misliti na Rosenborg i Hearts. Sve misli moraju biti fokusirane na PAOK, na prolaza Grka. Pa kasnije, ako bog da, mogli bi na Škote. To bih osobno volio, ali sigurno je da Hajduk može igrati sa sve tri momčadi.

PAOK se doima teži protivnik nego potencijalni suparnik u play-offu?

- U svakom slučaju teži, ali nije neprolazan. PAOK je imenično jači od ekipa koje te poslije čekaju, ali ponavaljam, nećmo pričati o Norvežanima i Škotima. Bitno je da se nikoga ne plašimo, nitko nije dominantan u odnosu na Hajduk. Ali, nemojmo se ni hraniti nekim pričama o ždrijebu. Imali smo i prošlih godina dobar ždrijeb, imali smo Gzire, Tobole, momčadi koje su nam napravile velike neugodnosti. Zato, nikoga se ne treba plašiti, Hajduk je posložio iskusnu momčad, ali fokus je samo na PAOK-u.

Što je ključ utakmice sa PAOK-om?

- Postići pogodak više, to vam je najjednostavniji odgovor. U prvoj utakmici se primarno traži strpljenje. Ambijent će ti pomoći, ali moraš zadržati hladnu glavu. Kada je Pukštas ispao iz ekipe, ostali su sve iskusni igrači koji iza sebe imaju dosta igranja u Europi. Hajduk u ovom trenutku što se tiče iskustva može mirno igrati, jer ima kvalitetne nogometaše.

Očekujete defanzivni PAOK na Poljudu?

-Svaka momčad koja dođe u Split branit će se prvih 10-15 minuta. Međutim, u Splitu protivnik mora biti dobar koliko mu to Hajduk dopusti. Hajduk mora biti taj koji će dominirati i pritom igrati glavom. Znamo što nam je zadatak, dovesti loptu do Livaje, da on napravi što treba, a dosada je sve radio baš kako Bog zapovijeda. Imat ćemo svoje šanse, ne smijemo nasjedati na provokacije, tu je opasnost. Jasno, to se više odnosi na Grčku nego na Poljud.

U konačnici, generalno gledajući, optimist ste glede prolaza Hajduka?

- Apsolutni optimist, ima Hajduk veliku šansu, iako moram naglasiti, sa PAOK-om je 50-50, ali nadam se da će neki mali detalj prevage otići na stranu Bijelih.

Linker
12. svibanj 2024 10:15