NICOLň CAMPO/DDP USA/PROFIMEDIA
UGOVOR JE POTPISAN

SLUŽBENO: Igor Tudor preuzeo nekadašnjeg prvaka Europe, doživjet će i trenerski debi u Ligi prvaka

Hrvatski stručnjak danas je i službeno predstavljen kao novi trener slavnog francuskog kluba
Piše: Ivan Alaupović, Sportske novostiObjavljeno: 04. srpanj 2022. 18:04

Igor Tudor ili ‘‘hrvatski Diego Simeone‘‘, kako su ga prozvali u francuskim medijima, u noći sa subote na nedjelju snimljen je u Marseilleu, a danas je i službeno sjeo na klupu tog kluba. Radi o dvogodišnjem ugovoru, dakle do ljeta 2024. godine.

Momčad s juga Francuske prošle je sezone završila na drugom mjestu u francuskom prvenstvu sa 15 bodova iza prvaka PSG-a. Tim plasmanom osiguran je nastup u Ligi prvaka, što znači da će Igor Tudor doživjeti trenerski debi u tom natjecanju. Tudor je kao trener prilično nepoznat u Francuskoj, ali itekako respektiran u Italiji. Nakon dobre sezone s Hellas Veronom koja je završila na devetoj poziciji u talijanskoj Serie A, Hrvat je postao prioritet predsjednika kluba, Pabla Longorije koji je u njemu vidio savršenu zamjenu za Jorgea Sampaolija na klupi OM-a. To zasad nije slučaj i kod navijača kojima je Tudor poznatiji po svojoj igračkoj prošlosti. Središnji branič koji je odigrao više od 170 utakmica za Juventus između 1999. i 2007. Pravi vojnik koji je mogao igrati i kao desni bek ili defenzivni vezni, dvostruki talijanski prvak koji je također igrao na dva Svjetska prvenstva, 1998. i 2006 prije nego li je prešao u trenerske vode u splitskom Hajduku, svom prvom profesionalnom angažmanu.

Na Hajdukovoj se klupi zadržao od 2013. do 2015. što je do danas ostalo njegovo najduže iskustvo u jednom klubu. Nije mu dugo trebalo da se okruni titulom, jer je već nakon mjesec dana porazio Lokomotivu u finalu Hrvatskog nogometnog kupa, što je do danas ostala jedina titula koju je osvojio. Nastavak karijere donijelo je uspone i padove. U sedam godina vodio je šest različitih klubova: u Grčkoj (PAOK Solun), u Turskoj (Karabükspor, Galatasaray), ponovno u Hrvatskoj (Hajduk Split) i Italiji (Udinese i Hellas Verona). Također imao je funkciju i u Juventusu gdje je bio pomoćnik Andrei Pirlu 2020.-2021. Ostao je samo godinu dana, a nakon tog iskustva jadao se talijanskim novinama,"Pirlo me doveo i ponudio mi je mjesto pomoćnika, ali me također sveo na istu razinu kao i neke druge pomoćnike. Smatram da to nije bilo pošteno jer ipak sam ja trener." Danas ispada da je između njih dvojice bolje prošao Hrvat jer se za njegov potpis izborio klub koji nastupa u Ligi prvaka dok je Pirlo nakon epizode u Juveu trenutno trener Fatih Karagümrük, osmoplasirane momčadi turskog prvenstva.

U PAOK-u se njegovim čelnicima nije svidjelo što se javno okomio na svoje igrače. Loša komunikacija potkrepljenja rezultatima dovela je do raskida ugovora s grčkim klubom. Uslijedila je rnesansa u Karabükspor koja je bila samo odskočna daska za Tudora za kojega je interes pokazao Galatasaray da bi ga napose i doveo. Priča iz bajke dobila je zaokret. Nakon dobrog starta, Tudor je krenuo nizati loše rezultate u derbijima. Najprije Fenerbahče(0-0), Trabzonspor (1-2), Bašakšehir (1-5) i za kraj Bešiktaš (0-3). U kvalifikacijama za Europsku ligu klub je u 3. pretkolu poražen od švedskog Östersundsa ukupnim rezultatom 1-3. Prema pisanju turskih medija, Tudor je izgubio povjerenje svlačionice. Zanimljivo, baš uoči dolaska na klupu Marseillea za francuski L‘Equipe je svoje iskustvo s hrvatskim trenerom podijelio jedan od najglasnijih pobunjenika u svlačionici Marseillea, umirovljeni Kamerunski reprezentativac Aurelien Chedjou, "Čim je došao u klub dao nam je do znanja da želi momčad koja će biti poput one Diega Simeonea." govori Chedjou pa dodaje, "Rekao nam je da ćemo toliko patiti da nećemo vidjeti ništa osim trening centra i našeg kreveta, a tako je na kraju bilo. Forsirao je sustav 3-5-2 kada nismo imali igrača za to. Pokušali smo mu reći, ali to nije ništa promijenilo.Kada imate temperamentne igrače i ne želite s njima razgovarati, nego im samo zapovijedati, zapne. Ali mislim da on može uspjeti u OM-u jer je stekao iskustvo. Siguran sam da je dobra osoba, da je dovoljno pametan da je naučio na greškama", zaključio je ovaj bivši kapetan i legenda Kamerunskog nogometa.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Nakon lutanja po Bliskom Istoku, ispostavilo se da je Italija ipak obećana zemlja. Iskusili su to na svojoj koži u Udinama čiji je klub Tudor vodio u dva navrata, a u prvom ih je mandatu spasio od ispadanja u Serie B. U travnju 2018. iskoristili su ‘‘džoker zovi‘‘ koji je u kratkom vremenskom roku uspio napraviti čudo i zadržati Udine u najvišem rangu talijanskog nogometa. Njegov drugi mandat u klubu došao je nakon točno godinu dana iako tada nije bio u ulozi spasitelja, uspio je napredovati s klubom i dovesti ih na sigurno 12. mjesto. Prava demonstracija moći dogodila se prošle sezone u Hellas Veroni gdje je ušutkao sve kritičare. "Ako on bude taj koji stigne u OM i ako bude slijedio ono što je radio u Veroni, bit će to velika promjena za navijače Marseillea. On ne čini posjed bitnim dijelom svoje igre. Ono što ga zanima prije svega je znati kako njegova momčad može nametnuti svoj sustav bez lopte i spriječiti protivnika da igra", analizira Johann Crochet, talijanski nogometni stručnjak za RMC Sport.

Kao zaključak uvoda o uplovljavanju u novu trenersku luku dao je Marcelo Lippi, trener koji je s Italijom osvojio Svjetsko prvenstvo 2006. godine, ali i pod čijom je palicom Tudor od 2001. do 2004. trenirao u Juventusu. "On je inteligentan i živahan čovjek. Ne sumnjam u njegov uspjeh u Marseilleu", poput metka je ispalio talijanski strateg koji očito simpatizira rad našega trenera.

Linker
02. svibanj 2024 00:12