CROPIX
LEGENDA MODRIH

LEGENDARNI PURGER KOJI JE DINAMU DONIO POSLJEDNJE PROLJEĆE U EUROPI PRIJE 49 GODINA Jedan sam zabio onako kad propustiš loptu kroz noge i strpaš petom

Marijan Novak je Dinamu s dva gola Marseilleu donio zadnje proljeće u Europi prije 49 godina
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 22. veljača 2019. 19:10

Među onima koji nisu mogli odoljeti, te su se našli u živoj "rijeci" navijača koja je pohrlila prema Maksimiru, našao se i proslavljeni Marijan Novak, neizostavni član "generacije '67." i član one generacije koja se zadnja loptala Europom i Maksimirom u drugom, proljetnom dijelu sezone.

Gospon Novak, stari purger, čovjek koji je igrao nogomet dok su na Dinamov stadion dolazili gospodski navijači u sakoima, došao je u pratnji unuke Lucije, sa kćerkom svoje kćerke Morane. Ne tako davno, Marijan Novak je u jednom nostalgičnom intervjuu izjavio da ne pamti kad je zadnji put bio na stadionu koji mu je nekad život značio. U modrom je dresu igrao od 1965.- 1973. kad je otišao u redove minhenskih "zechszigera".

- Evo, sad sam morao doći, rekao je Novak, davno sam obećao unuci da ću je voditi na utakmicu kad Dinamo prezimi u Europi. Eto, ta nam se zajednička želja sada ostvarila, rekao je danas 71-godišnji bivši igrač Dinama sa štakom koju koristi nakon nedavne operacije kuka, koju je, kojeg li čuda obavio Dinamov liječnik Hrvoje Šojat.

- Tu su sad već neke godine, nedavno sam operirao kuk i to mi je dodatno otežavalo razmišljanje o odlasku na Dinamovu utakmicu. Priznajem, ne mogu se sjetiti kad sam zadnji put bio na Maksimiru. Da, poseban je osjećaj biti ovdje, preplavljen sam uspomenama.

16-godišnja Lucija bila je ta koja je nagovorila dragog djeda da odu na stadion.

- Nisam od onih koji non-stop prate nogomet, ali imala sam tu želju da odem na jednu ovakvu veliku utakmicu s djedom koji je bio jedan od najboljih nogometaša ovog kluba. On sad ima problema s hodanjem, ali ispunio mi je želju, zaključila je Lucija, inače učenica prestižnog "Mioca".

Mlađi navijači Dinama neće znati, Marijan Novak je između ostalog bio strijelcem dvaju pogodaka Marseilleu u uzvratu na Maksimiru u pobjedi 2-0 koja je modrima osigurala zadnje europsko proljeće.

- Zabio sam ih oba na dodavanje Drage Vabeca, jedan sam zabio petom, onako kad propustiš loptu kroz noge i petom zabijaš u bliži kut.

Gospon Novak se nije hvalio, no, bio je to jedan od pogodaka kakvi se danas rijetko zabijaju, prošlo je vrijeme nogometne romantike.

- Ima, ima ih još, ponekad to vidim dok na TV-u gledam utakmice Bundeslige, Primere, Premiershipa. To mi je, nažalost, jedino od nogometa ostalo, zaključio je Novak.

Za nadati se je da će gospodin Marijan ove godine još koji put doći na stadion:

- Moram još dovesti unuke Jana i Maksa, dečke mog sina Slavena.

Linker
24. travanj 2024 09:27