VALERIO PENNICINO
NE MOŽE BEZ RONALDA

Barcelona slavila uz tri poništena gola i isključenje Juventusa, debakl Olma i društva u Manchesteru!

Golovima Dembelea i Messija Barca je srušila blijedi Juventus u Torinu, Rashford postigao hat-trick.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 28. listopad 2020. 20:06

JUVENTUS - BARCELONA 0:2 (Dembele 14', Messi 90+1'-11m)

JUVENTUS: Szczesny - Demiral, Bonucci, Danilo - Cuadrado, Bentancur (od 83' Arthur), Rabiot (od 83' Bernardeschi), Kulusevski (od 75' McKennie) - Chiesa, Morata, Dybala

BARCELONA: Neto - Sergi Roberto, Araujo (od 46' Busquets), Lenglet, Jordi Alba - Pjanić, De Jong - Griezmann (od 89' Firpo), Pedri (od 90' Braithwaite), Dembele (od 66' Fati) - Messi


OSTALI REZULTATI:

Skupina E:
Krasnodar - Chelsea 0:4 (Hudson-Odoi 37', Werner 76'-11m, Ziyech 80', Pulisic 90')
Sevilla - Rennes 1:0 (De Jong 56')

Skupina F:
Borussia Dortmund - Zenit 2:0 (Sancho 78'-11m, Haaland 90+1')
Club Brugge - Lazio 1:1 (Vanaken 41'-11m / Correa 14')

Skupina G:
Ferencvaros - Dinamo Kijev 2:2 (Nguen 59', Boli 90' / Tsigankov 27'-11m, De Pena 41')

Skupina H:
Basaksehir - PSG 0:2 (Kean 64', 79')
Manchester United - RB Leipzig 5:0 (Greenwood 21', Rashford 76', 78', 90+2, Martial 87'-11m)


U najzanimljivijem dvoboju 2. kolu Lige prvaka u Torinu su nogometaši Barcelone pobijedili Juventus s 2-0, te barem malo umanjili žal zbog poraza u El Classicu.

I Barcelona i Juventus su u Torinu izveli okrnjene sastave, a najviše je kod domaćina nedostajao zaraženi Cristiano Ronaldo. Katalonci su bolje započeli dvoboj, Griezmann je već u 3. minuti pogodio vratnicu, a u 14. minuti su i poveli nakon što je udarac Francuza Dembela s 20 metara zakačio igrača Juvea Chiesu i promijenio smjer, i neobranjivo ušao u mrežu. Potom je čak dvaput VAR poništio golove Moratte, a priliku utakmice je propustio Dembele u 35. minuti, kada je njegov udarac prema vratima zaustavio Bonucci.

U drugom dijelu igrao se vrlo loš nogomet, za razliku od sjajnog prvog poluvremena. U 55. minuti Moratti je VAR zbog zaleđa poništio i treći gol na ovoj utakmici, a u 85. minuti branič domaćih Demiral je dobio crveni karton. U 90. minuti Bernadeschi ruši Fathya, a Leo Messi iz kaznenog udarca postavlja konačnih 2-0.

KRAJ: Sve je gotovo. Barca upisuje važnu pobjedu, a Juventus nastavlja svoju malu krizu. Čestitke jasno i za Manchester United, petica protiv Leipziga će glasno odjeknuti...

90+2' Nije ono bila zadnja izmjena, već će vjerojatno biti ova Braithwaitea za Pedrija. U svakom slučaju, Barca je potvrdila slavlje, a i Borussia koja je golom Haalanda došla na 2:0 protiv Lovrenovog Zenita.

United je zabio i petog Leipzigu, a Marcus Rashford je zabio hat-trick. U igru je ušao u 63. minuti.

90+1' GOOOOOL! Messi u jednu, Szczesny u drugu stranu, to je sada potvrda Barcine pobjede.

90' Jedanaesterac! Bernardeschi ruši Fatija nakon što mu je Messi asistirao, a sudac Makkelie odmah pokazuje na bijelu točku.

89' Zadnja izmjena na utakmici. Junior Firpo ulazi umjesto Griezmanna.

Inače, Ferencvaros je golom Bolija dostigao kijevski Dinamo, sada je u Budimpešti 2:2.

87' Novi pogodak na Old Traffordu, sada Martial zabija iz najstrože kazne za 4:0 protiv RB Leipziga za kojeg Dani Olmo igra od prve minute.

85' Crveni karton! Drugi žuti za Demirala, bilo je ovo jako neoprezno prema Pjaniću. Još jedna nevolja za Juventus.

83' Još dvije promjene kod Juventusa. Ulaze Arthur i Bernardeschi, a van idu Bentancur i Rabiot.

80' Rabiot je dobio žuti karton zbog prekršaja, a Borussia golom Sancha iz kaznenog udarca vodi protiv Zenita s 1:0.

78' Nakon tri poništena zgoditka Morate, Juve se mora vaditi pa je nagradno pitanje hoće li preživjeti samo s ovih 0:1. Inače, Man United je u svega dvije minute postigao dva pogotka protiv Leipziga.

Zapravo, sve je to napravio isti igrač, Marcus Rashford.

75' Još jedna velika prilika za Barcelonu! Busquets, pa Messi, a u dva poteza se našao Griezmann u prilici koju je promašio...

Vrlo je lako sada, kao i nekoliko puta ranije moglo biti 0:2.

Inače, Pirlo je promijenio, McKennie je zamijenio Kuluševskog.

74' Zanimljivo, i dalje čekamo na prvu Pirlovu (i Tudorovu, naravno) izmjenu. Žuti karton za Cuadrada...

72' A što kažemo na ovaj podatak?

Inače, Demiral je dobio žuti karton, a Messi nakon sjajnog driblinga pao u kaznenom prostoru.

69' Morata sada nije pucao, ali je dopremio loptu kako bi je petom dao za Kuluševskog. Udarac Šveđanina bio je previsok, a Juve još uvijek nije upisao udarac u okvir...

66' Druga promjena u Barci. Dembele ide van, a ući će Ansu Fati.

63' Kako je Messi sada probao, a kakav bi to tek bio pogodak da je lopta išla u okvir gola. Zaista, Barca danas drugačije izgleda no u zadnjim utakmicama. Je li se to dogodilo olakšanje kada je predsjednik Bartomeu odstupio s čelnog mjesta?

61' Zaista, ne znamo je li se ikad od uvođenja VAR-a nekom dogodilo da mu je video-analiza poništila tri pogotka... Eto, to je danas Alvaro Morata...

58' Dok smo gledali Moratin treći VAR večeras, padali su golovi na sve strane. Nguen je smanjio zaostatak Ferencvarosa za kijevskim Dinamom, a Luuk De Jong je doveo Sevillu u vodstvo protiv Rennesa.

55' Ma nemoguće! Zabija Juventus, iz treće sreće se činilo da zabija Morata. Chiesa je dobio loptu na desnu stranu, vratio je Cuadrado u sredinu, a VAR se uključio provjeriti i ovo...

I bilo je zaleđe... Nevjerojatno!

53' Dolaze i prve informacije oko toga što se dogodilo s Araujom. Ozljede su, čini se, neizbježne...

51' Probao je sada Pjanić iz daljine, blokirao ga je, zanimljivo, Morata. A u nastavku Demiral je pogriješio, napravio prekršaj u opasnoj zoni, ali iskosa s desne strane.

48' Za to vrijeme, da ne zaboravimo, Messi je i danas asistirao Dembeleu za zasad jedini pogodak.

46' Kreće drugo poluvrijeme, a Barcelona će izvršiti svoju prvu izmjenu. Neće nastaviti Araujo, a umjesto njega ulazi Sergio Busquets.

Na stoperu će u drugom dijelu igrati De Jong, a Busquets će zauzeti njegovo mjesto u sredini terena.

POLUVRIJEME: Odsvirao je nizozemski sudac Makkelie znak za kraj prvog dijela, ali je prethodno Kuluševskom dao žuti karton zbog ne baš sportski izvedenog uklizavanja na Jordiju Albi.

45' U Torinu nas čekaju još dvije minute sudačke nadoknade. Araujo je ostao na travnjaku, ima i on sada problema s lakšom ozljedom.

41' U gotovo istoj minuti pala su dva pogotka. Najprije je kijevski Dinamo golom De Pene povećao prednost protiv Ferencvarosa, a onda je Club Brugge iz kaznenog udarca golom Vanakena izjednačio protiv Lazija.

38' Prekršaj Danila na Messiju, ima nekoliko startova večeras za izdvojiti, a koji bi možda zavrijedili i žuti karton, ako ni zbog čega drugog onda svakako zbog doze nesportskosti..

35' Kako je Juventus ovo preživio? Kako je Szczesny ovo obranio? Messi i Dembele stigli su mu na korak, Francuz nije uspio zabiti svoj drugi pogodak, a onda je Griezmann imao potez previše pa se poljski vratar stigao dvaput baciti i odbiti opasnost.

33' Svom snagom je s lijeve strane sada na dodavanje Griezmanna raspalio Jordi Alba. I ovo je prozujalo pored Szczesnyja i njegova gola, ali obrana Juventusa opet je izvisila.

image
VALERIO PENNICINO

30' Opet je zabio Alvaro Morata, ali opet neće vrijediti. Zaleđe je, bilo i provjereno je, opet je ruka nizozemskog suca Makkeliea u zraku. Nema Morata sreće, nije je imao i u nekim prijašnjim utakmicama.

28' Lenglet je ostao u bolovima, čini se da se dogodio neki malo teži kontakt s Dybalom. Ipak, bit će s njime sve u redu pa će nastaviti igru.

Kijevski Dinamo poveo je u Budimpešti kod Ferencvarosa, a to je susret ove iste skupine.

24' Poveo je i Manchester United protiv Leipziga, zabio je Mason Greenwood.

23' Uh, kakva je ovo bila kombinacija Griezmanna za Messija. Petom je Messiju Francuz ostavio, Demiral je opet ispao, ali Messi loptu šalje pored gola.

21' Juventus ima problema s ozljedama. Bonucci je u problemima, a ne igraju De Ligt i Chiellini, pa i Alex Sandro, što se tiče zadnje linije.

19' Dok smo gledali pogodak Dembelea i VAR-provjeru nepriznatog gola Morate, zabio je Lazio. Desetkovani Rimljani poveli su u Belgiji golom Corree.

16' Zabio je i Morata, ali suci to provjeravaju zbog mogućeg igranja rukom.

Poništen je taj pogodak, sudac Makkelie je podigao ruku, ali zbog zaleđa. Po dvije osnove se gol mogao poništiti.

14' GOOOOOL! Zabio je Ousmane Dembele! Vodi Barcelona, od Chiese je ta lopta promijenila smjer. Kako je sad ovo zabio Francuz. Dobio je loptui na centru, ispremiješao je cijelu Juventusovu obranu i neobranjivo pogodio. Szczesny jednostavno ništa nije mogao!

11' Alba je odigrao za Pedrija, a opet je kao i kod one pogreške kada ga je spasio Bonucci, zakasnio Demiral. Vodi veliku borbu s Messijem.

image
VALERIO PENNICINO

9' Malo se smirilo, kao da su se sredine terena stabilizirale u odnosu na sami početak kada je krenulo frcati sa svih strana. Tresle su se stative, puno se griješilo...

6' Imao je sada Kuluševski jedan prolazak nakon što je Pjanić pogriješio i krivo predao loptu. Naravno, i BH-internacionalac igra na stadionu kojeg jako dobro poznaje, i za njega su ovo emotivni trenuci.

4' Preživio je Juventus prvi Barcelonin nalet. Dembele igra lijevo, Pedri je lijevo, a Messi u sredini gdje se nadopunjava s Griezmannom.

2' Velika pogreška Demirala! Krivo je dodao, idealno poslužio Messija koji je bio blizu gola... Na loptu koju je Messi zapucao našao se Bonucci i odbio u korner.

U nastavku nakon kornera, prvo puca Pjanic u blok, a onda Griezmann na odbijancu gađa stativu!

21.00 Počeli su večerašnji dvoboji. Uživajmo zajedno!

20.48 Okrenimo se glavnoj utakmici večerašnjeg programa... Izostat će duel ovih velikana, ali nije na odmet podsjetiti se...

20.45 Što se večerašnjih utakmica tiče, Ivan Rakitić će krenuti na klupi za Sevillu protiv Rennesa dok će Dejan Lovren istrčati u prvih 11 na Signal Iduna Parku.

20.42 Završavaju polako utakmice započete ranije. Pulisic zabija za Chelseajevih 4:0, dok je Kean udvostručio prednost PSG-a u Istanbulu.

20.31 Za Chelsea je sada 3:0. Zabio je Hakim Ziyech, i to u njegovoj prvoj utakmici za klub koju je započeo iz udarnih 11.

20.28 Chelsea je povećao na 2:0 pogotkom Time Wernera iz kaznenog udarca. Bio je to već drugi penal na utakmici za Chelsea, prvog u 14. minuti Jorginho nije realizirao pogodivši stativu.

20.25 U ovom se trenutku igraju dvije utakmice večerašnjeg programa. Chelsea vodi kod Krasnodara, a i PSG je maločas poveo protiv Basaksehira golom Moise Keana.

20.13 Možda ne bi bilo loše notirati ovaj podatak...

20.10 S druge strane, i u izostanku Cristiana Ronalda Juventus je pod vodstvom Andree Pirla ostao vjeran formaciji s trojicom odostraga.

20.00 Stigli su sastavi za večerašnji dvoboj na Camp Nou. Prvo, za Barcelonu će u odnosu na najave nastupiti Sergi Roberto i Pedri, a neće biti Desta i Ansu Fatija.

U srijedu navečer na Allianz stadionu u Torinu sučelit će se Juventus i Barcelona. Na papiru vrlo uzbudljiv dvoboj elitnih momčadi u borbi za Ligu prvaka. U aktualnom trenutku stvarnosti oba kluba dojam je da je to susret dva poludeprimirana velikana, u kojem će onome koji ostvari bolji ishod biti vraćeno “malo boje nade” za idućih par tjedana.
Utakmica Juventusa i Barcelone ujedno je i prva prilika da se opet odmjeravaju dva fenomena nogometa koji su obilježili međusobnim rivalitetom proteklih više od 10 godina nadmetanja. Hoće li se Cristiano Ronaldo i Lionel Messi nadigravati u Torinu, u trenutku pisanja ove najave, još nitko nije znao. Cristiano Ronaldo je bio pozitivan na COVID 19 od 13. listopada, dok je bio u reprezentativnoj akciji. Vratio se svojim avionom i u posebnom, pomalo konspirativnom protokolu, do Torina i uspio je zbog toga izazvati žestoku reakciju ministra sporta i mladeži u Vladi Italije.

Koliko mu je Spadafora zamjerio i rizične postupke toliko i još više mu je zamjerio javne reakcije. Ronaldo je Spadafori kazao da “ne govori istinu”, a ovaj mu je uzvratio “da je vrhunsko znanje nogometa jedno a arogancija i težnja privilegiranosti nešto drugo”. Da je stvar otišla i korak dalje svjedoči odluka nadležnih institucija da se otvori istraga protiv Ronalda “zbog ponašanja kojim podriva borbu protiv opakog virusa...” Tipična Italija, velika galama, najave istraga i radnih skupina, medijska pažnja za koji dan i onda tišina i zaborav.
Ronaldo je tek sinoć navečer saznao može li igrati protiv Barcelone. Pravila nalažu da je svaki igrač dužan 24 sata prije utakmice Lige prvaka priložiti potvrdu da je negativan. Kako je CR bio pozitivan za njega vrijedi dvostruki nalaz. Nakon što se pokazalo da mu je zaraza u povlačenju i nije ugroza za druge, sada je nužno da mu test bude potpuno čist.

O tome hoće li CR nastupiti puno toga ovisi u ovoj priči, jer Juventus bez Portugalca, i u njegovoj 36. godini, jednostno nije ista momčad. Štoviše, bez Ronalda Juve ima manju efikasnost (1,5 prema 2 prosjek), manje osvaja bodova (1,7 prema 2,3 prosjek), a kaskaju i na planu pobjeda (50-73%). Ronaldo je preskočio dvije utakmice prvenstva i jednu u Ligi prvaka. Teško je reći bi li novi Juventus s Andreom Pirlom na klupi bio na vrhu da je igrao Portugalac, no sasvim je sigurno da ne bi upisao drugi najgori start u proteklih 9 šampionskih godina. Samo je Max Allegri u svojoj drugoj sezoni imao manje bodova nakon pet kola od Pirla, koji odaje dojam čovjeka da se baš i ne uzbuđuje što je Juve u prvenstvu upisao već tri remija (Roma, Crottone, Verona), a da je jednu od pobjeda dobio za zelenim stolom protiv Napolija. Jedina prava pobjeda dogodila se još u prvom kolu, protiv Sampdorie (3:0) 20. rujna.

Analitičari ističu da Pirlo još nije pokazao jasnu ideju što i kako želi igrati, pa mijenja sustave (obrana s 3 ili 4 braniča), razmješta igrače po novim pozicijama i pridonosi priličnim nejasnoćama u igri. Jedan od razloga, kažu kritičari, može biti “slučaj” Ronaldo, ali i ne mora. Jer, ukazuju analize, obrana Juventusa je od najčvršće karike po tradiciji, postala slaba točka. Dijelom je razlog u odsustvu Chielinia te De Ligta zbog ozljeda, a dijelom i zato što je Juventus uglavnom doveo vezne i napadače (Arthur, McKennie, Kuluševski, Morata, Chiesa). I sada kada je zbog ozljede upitan Bonucci, Juve praktično nema pravog braniča.
U Torinu se mogu barem malo tješiti činjenicom da je u Barceloni još veća frka. Leo Messi je i dalje član ponosa Katalonije, ali više ne skriva da se u tom okruženju ne osjeća kod kuće. Messi želi otići, a njegovom (ne)raspoloženju svakako neće pomoći vijest da je predsjednik Josep Bartomeu odbio podnijeti ostavku. Njega Messi smatra najvećim krivcem za sav nered koji se događa u Barceloni te zato i dalje daje naslutiti kako će od ljeta napustiti klub. U Kataloniji imaju sada dva mjeseca da ga nagovore na promjenu stava, jer u siječnju može pregovarati i pismeno se obećati nekom drugom klubu. Iako je teško povjerovati da bi se naposljetku takav dramatičan epilog mogao dogoditi, stanje duha Messija i suigrača ukazuje da je ova priča na Camp Nou došla svome epohalnom kraju.

U El Clasicu Messi nije bio kao nekoć (pre)moćan, ali opet je bio dovoljno Messi da bude jedan od presudnih aktera. No, propustio je prave prilike da pogodi mrežu Courtoisa te se na kraju to pokazalo jako važnim u kontekstu rezultata. Može li u Torinu biti drugačijeg scenarija? Vjerojatno je da bi u slučaju Ronaldova nastupa bio više napaljen, jer taj bi ga duel mogao podsjetiti na ne tako davnu atmosferu najvećih dvoboja, pogotovo kroz El Clasico, kada je Barcelona i Messi s njom, živio sasvim drugu, sretnu stvarnost.

Cristiano Ronaldo i Lionel Messi su u aktualnim im situacijama i pokazatelji prolaznosti vremena, što je pogotovo u nogometu prilično traumatična faza nakon velikih uspjeha. U njihovom slučaju nakon fantastičnih dosega i globalnog okvira najboljih.

Linker
03. svibanj 2024 22:39