Arijan Ademi i Ante Čačić na presici uoči Boda

 DAMIR KRAJAC Cropix
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Dinamu će za Ligu prvaka vjerojatno trebati najmanje tri gola, Norvežane će napasti 5 senatora!

Nema razloga da Modri na krilima 20.000 navijača budu slabiji nego u derbijima s Hajdukom i Osijekom…
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 24. kolovoz 2022. 17:40

Kako na posljednjoj stepenici doigravanja preskočiti norvešku momčad i osigurati jesen u Ligi prvaka? Ako na odlasku za sobom nije baš temeljito očistio ladice, Nenad Bjelica možda je u maksimirskom uredu ostavio skriptu s uputama Anti Čačiću, ali i bez njegova elaborata pamtimo ono osnovno. Dakle, 1-0 - Petković, 2-0 - Oršić.

Svoju posljednju, i zasad najuspješniju, Champions league kampanju "plavi" su odradili pod Bjelicom. U orbitu ih je katapultirala upravo zagrebačka 2-0 pobjeda protiv norveškog prvaka Rosenborga, prije točno tri godine. Premda se planet nogomet generalno vrti deset puta brže od ovog na kojem stojimo mi, smrtnici, pa momčadi preko noći promijene fizionomije i heroje, Dinamo se na neku čudnu foru odupro trendu, izbotoksirao se i zamrznuo u vremenu, tako da se Nicole Kidman već ljubomorno raspituje za adresu plastičara koji je kralježnicu maksimirskog sastava očuvao istom od spomenute 2019. godine (zlobnici bi primijetili, da ima prebivalište negdje na potezu između Međugorja i Mostara).

Nova generacija trenera

Rosenborg je, podsjetimo, pobijedila momčad u kojoj su kao starteri istrčali Dominik Livaković, Dino Perić, Arijan Ademi, Mislav Oršić i Bruno Petković. Vratar koji je u međuvremenu čvrsto zgrabio "jedinicu" nacionalne momčadi, kapetan koji je dogurao do sto europskih nastupa za klub, i dvojica strijelaca koji su se probili na sam vrh ljestvice Dinamovih golgetera u eurokupovima.

Uz njih i stoper čiju su karijeru dugo kočile ozljede, ali se u predvečerje dvoboja s Norvežanima najavio kao dvostruki strijelac protiv Osijeka, usput prethodno i strijelac gola Ludogorecu, drugim riječima, ozbiljan adut "plavih". Petorica senatora u srijedu napadaju Bodø/Glimt, i već taj podatak Dinamovu navijaču će poslužiti kao jamstvo da će priča završiti hepiendom.

Ali prije nego što Dinamo parkiramo u predsoblje Uefina zlatnog kaveza, gdje klub čeka zarada od 24 milijuna eura, možda ne bi bilo zgorega podsjetiti na jedno od lucidnijih nogometnih zapažanja. Ono, naime, da "neće biti lako". Jer zaista neće.

Nije bilo lako niti protiv Rosenborga, premda je norveški prvak prije tri godine u Zagreb stigao kao sjena momčadi s kraja devedesetih, koja je kolekcionarski skupljala nastupe u Ligi prvaka (u sezoni 1996./97. ispali u četvrtfinalu protiv Juventusa). Arhitekt tog čuda zvao se Nils Arne Eggen: trener koji je umro u siječnju ove godine, produžio je u vječnost kao najveći stručnjak u povijesti norveškog nogometa, trenerski "founding father", čijim se opusom nadahnjuje nova generacija norveških trenera. Eggen je bio zaljubljen u doktrinu velikog Rinusa Michelsa, u nizozemsku ideju totalnog nogometa i 4-3-3 sustav. Kažu da je svojim uvjerenjima znao zaraziti igrače, koji bi onda kao tim davali više nego što je sugerirao zbroj njihovih individualnih vrijednosti.

Pellegrino je procvjetao

Negdje na tom tragu Kjetil Knutsen nacrtao je okvir za priču o novom čudu norveškog klupskog nogometa. Knutsen je 2017. prepustio čunjeve i markere dotadašnjem prvom treneru i iz uloge pomoćnika uskočio na dužnost glavnog trenera. Pet godina poslije rezultati su impresivni: osvojeni trofeji, milijunski transferi i momčad "iz samoobnovljivih izvora" na pragu povijesnog uspjeha. Ako je prošlu sezonu iskoristio za školovanje igrača u konkurenciji Konferencijske lige, gdje je bez poraza prošao kroz skupinu, demolirao Romu pa u nokaut-fazi dvaput pobijedio Celtic, izbacio AZ Alkmaar i zaustavio se tek u četvrtfinalu, ove godine Knutsen namjerava produžiti kat više.

Pobjeda iz prve utakmice dokaz je da u rukama drži nekoliko moćnih aduta. Stopere koji neustrašivo s loptom ulaze u suparničku polovicu, dinamične vezne igrače i raspucanog strijelca Pellegrina, koji je, eto, golgeterski procvjetao u svojim tridesetima.

Čačić na pravom putu

Ofenzivno podešen Bodø/Glimt utakmicu bez postignutog pogotka odigra tek kada se zabuni, što u prijevodu znači da će Dinamu za proboj u skupinu vjerojatno trebati tri gola. Formulu iz prvog odlomka ovog teksta valjat će malo modificirati, ali posljednje maksimirske predstave kažu da je Ante Čačić na pravom putu. Dinamo je u pravom trenutku postao i lepršav i žestok i efikasan. I nema razloga da na krilima dvadesetak tisuća navijača bude slabiji nego u derbijima s Hajdukom i Osijekom…

Linker
08. svibanj 2024 04:11