GORAN MEHKEK Cropix
TRAŽI SE ČOVJEK ODLUKE

Hoće li Dinamovi igrači ‘izvan forme‘ biti junaci utakmice godine? Jedan je i ‘usporen‘ najefikasniji

Igrači kojima na početku sezone treba vrijeme da ‘eksplodiraju‘ već sada imaju impresivne brojke
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. kolovoz 2022. 13:44

Baš si nešto razmišljamo pred današnju utakmicu Dinama i Bodo/Glimta. Tko bi iz Čačićevog sastava mogao biti igrač odluke, tko bi se mogao proslaviti, donijeti Modrima plasman u Ligu prvaka? Tko bi mogao biti junak, nogometni heroj “utakmice godine”?

Mnogo dobrih ljudi

Teško je to, naravno, predvidjeti, u plavom rosteru ima mnogo kvalitetnih igrača, ne pretjerujemo kad kažemo da bi praktički svatko mogao dobiti aureolu junačine, postići gol ili golove odluke. Tko bi se, recimo, nadao da će stoper Dino Perić na startu ove sezone postići već tri pogotka, jedan Ludogorecu, dva Osijeku...

Kad tako kopamo po tablici strijelaca Čačićevog sastava, dolazimo do još jedne zanimljive priče. Za Mislava Oršića, najboljeg Dinamovog strijelca proteklih godina, daleko najboljeg europskog strijelca, pričalo se i pisalo da nije u pravoj formi, da na počecima svake sezone treba vremena da uđe u formu, da to još nije onaj “pravi Oršić”. Tako je to otprilike na startu svake sezone, mantra jest da je ljubimac Dinamovih navijača dizelaš kojemu treba neko vrijeme da postane “bolid Formule 1”.

Međutim, taj Oršić je i takav “usporen” već postigao da je potkraj kolovoza daleko najučinkovitiji igrač Dinama. U 11 utakmica i u ukupno 720 minuta igre provedenih na terenu postigao je šest pogodaka i četiri puta bio je asistent. U kvalifikacijama za Ligu prvaka dva puta je pogodio na Maksimiru protiv Ludogoreca, na toj utakmici jednom je i asistirao. U nacionalnom prvenstvu zabio je četiri puta (Slaven Belupo, Istra 1961, Hajduk, Osijek), tri puta je bio asistent (dva puta Slaven Belupo, Istra 1961). Na ljestvici najboljih strijelaca HNL-a s Beljom dijeli prvo mjesto. Dakle, u nekoj percepciji javnosti “da još nije pravi” Oršić je zapravo prvo ime Dinama koji niže uspjeh za uspjehom.

A kad prorade?

Slična priča jest i s Brunom Petkovićem. Dobivao je kritiku na kritiku, mnogi su željeli da ga Čačić ostavlja na klupi za pričuve, govorili da je “igrač manje”, da mu je govor tijela nikakav, da se nogometno spušta u podrum. A kad ono, u 10 utakmica i 616 minuta koliko je odigrao ove sezone Petković je zabio tri pogotka, dva u kvalifikacijama za Ligu prvaka (Škupi i Ludogorec), te jednom u HNL-u (Osijek), a bio je i asistent protiv Hajduka.

Ukupno su dosad Oršić i Petković zabili devet pogodaka i pet puta su asistirali. To zapravo i pokazuje snagu današnjeg Dinama. Dvojac za kojeg se misli da još zapravo hvata formu već je sad ubojit, efikasan. Što li će tek biti kad uhvate tu pravu formu?

Vratimo se na početak... Nekako bismo se čak mogli kladiti da će netko od njih, a možda i obojica, biti možebitni junaci Dinamovog velikog uspjeha, plasmana u Ligu prvaka.

Linker
10. svibanj 2024 14:46