Szymon Marciniak

 JAVIER SORIANO Afp
NA NAJVIŠIM RAZINAMA

Jasno je zašto se u Bayernu osjećaju oštećenima, opet se dogodila nedosljednost koja ubija nogomet

Sudački bosovi u (i) UEFA-i morat će pod hitno pronaći rješenje
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. svibanj 2024. 09:06

Nema dvojbe da je Szymon Marciniak ponajbolji svjetski sudac. Zato ga je UEFA poslala u Madrid kako bi odsudio iznimno zahtjevni dvoboj Real Madrida i Bayerna u uzvratu polufinala Lige prvaka. Činilo se dosta dugo vremena da neće biti nikakvih problema jer je Poljak držao pod kontrolom utakmicu i poslovičnim mu autoritetom. No, u finišu utakmice uslijedio je vatromet spornih situacija, u kojem će ona završna biti mrljom na inače zasluženi prolazak Real Madrida. Ta odluka je zapravo simbolika svekolikih nedosljednosti koje pokazuju nogometni suci širom Europe, a na temelju kojih se stvaraju dojmovi kako su neki klubovi favorizirani.

Da podsjetimo, Marciniaku je VAR pomogao da prepozna prekršaj Nacha nad Kimmichom, pa je poništio izjednačujući gol Reala. Kasnije je VAR opet pomogao da Marciniak može priznati pogodak Joselua za 2:1, a koju je akciju pomoćni sudac pustio da teče iako je bila sporna zbog zaleđa. Isti kriterij, međutim, nije imao pomoćni na drugoj strani. On je mahao zaleđe Bayernovih igrača, među inima kasnijeg strijelca De Ligta, i time nije pružio šansu VAR-u da evidentno spornu situaciju raščisti "linijama".

Pogriješio je i glavni sudac Marciniak, jer je odmah prihvatio sugestiju pomoćnika, umjesto da pusti akciju i onda neka VAR procijeni (ne)regularnost. To što je De Ligt postigao gol nakon što su Realovi igrači čuli zvižduk i spontano zastali ne mijenja da su suci pogriješili.

Razumljivo je da se Bayernovi akteri osjećaju oštećenima, tim prije što na drugoj strani nije bilo takve pogreške za pogodak Real Madrida.

Ono što ostaje krajnje nerazumljivo i nastavit će generirati teorije favoriziranja povlaštenih, zašto suci negdje puštaju očita zaleđa i u dugoj akciji (ako se netko ozlijedi?) a drugdje, kao u ovom slučaju, i još na tako visokim razinama, požure odmah mahati i time "izbaciti" VAR.

Sudački bosovi u (i) UEFA-i morat će pod hitno pronaći rješenje jer različiti kriteriji (kao i kod kaosa s igranjem rukom) "ubijaju" vjerodostojnost nogometa.

Linker
10. svibanj 2024 09:29