Slavlje Club Bruggea

 THOMAS COEX Afp
IZ PRVE RUKE

Kako bi Dinamo prošao sa hitom Lige prvaka: ‘Šanse bi bile 50:50! Dinamo je tehnički bolji, ali ovi ‘ubijaju‘...‘

‘Traži se fajterski stil s puno trke i borbe, navijači su dosta povezani s igračima‘, priča Tomečak.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. listopad 2022. 08:45

Club Brugge je izdržao na Wanda Metropolitanu, odolio je pritisku Atletico Madrida i sa 10 bodova nakon četiri kola osigurao prolaz u osminu finala Lige prvaka. Slavlje je bilo burno, iskusni golman Simon Mignolet glavna adresa čestitara jer imao je devet obrana, sve su to bili udarci unutar kaznenog prostora, izlazio je na centaršuteve, uzimao i boksao lopte, a špica utakmica je šut Alvara Morate, iz sve snage i iz velike blizine kojeg je - obranio glavom! On je umalo pretrpio nokaut, ali je na kraju Atletico doživio nokdaun. Club Brugge je prvi put prošao skupinu i ostao u elitnom natjecanju za drugi dio sezone, dosad je najviše uspijevao biti treći i nastaviti u Europskoj ligi. Jedan je od tri kluba koji su osigurali sljedeći krug, uz Bayern i Napoli.

Mnogi se pitaju što je tajna uspjeha belgijske momčadi koja u domaćem prvenstvu ne briljira jer nakon 11 kola ima tek treće mjesto i osam bodova manje od vodećeg Antwerpa. Kako je pokorila skupinu u kojoj drugi Porto ima šest bodova, Atletico Madrid četiri, a Bayer Leverkusen tri?

U Madridu su se branili i obranili, ali i inače u svakoj od četiri utakmice u skupini Lige prvaka imali su manji posjed lopte od suparnika, no znali su je vješto koristiti.

image
THOMAS COEX Afp

Treneru Carlu Hoefkensu to je prvi posao s profesionalnom ekipom, radi se o nekadašnjem stoperu i kapetanu Cluba Bruggea koji je bio angažiran u omladinskoj školi da bi u svibnju ove godine preuzeo seniorsku momčad. Na toj lokaciji igrali su brojni Hrvati, jedan od posljednjih bio je Ivan Tomečak u sezoni 2018/19. koji je radio i s Hoefkensom.

- Tada je bio u omladinskom pogonu, znao sam trenirati kod njega kad sam se vraćao od ozljede i na kraju ugovora kad je bilo jasno da neću ostati u Clubu Bruggeu. To je čovjek koji nosi u sebi DNK kluba, točno zna što Clubu Bruggeu treba, igra čvrst nogomet vrlo jakog tempa i to je tajna njihova uspjeha - kazao nam je Tomečak koji se vratio u HNL i sada je ponovno u Lokomotivi.

U prvom kolu svladali su Leverkusen doma 1:0, potom u gostima Porto 4:0 što je zapravo bila prekretnica. No, bolji su bili i od Atletica na svojem Jan Breydel stadionu 2:0, pa odigrali vani 0:0.

- Pratim njihove rezultate, dobro igraju u teškoj skupini, odlučno su se postavili i imaju povijesni rezultat. Istina, europske uspjehe dijelom su platili u domaćem prvenstvu gdje su izgubili dosta bodova u zadnje vrijeme, međutim u Belgiji se nakon osnovne faze sezone prepolavljaju bodovi te im je ostalo dovoljno vremena i mogućnosti da sve poprave. Club Brugge ima puno mladih igrača, njihova je skautska služba odlična i nalaze ih na raznih svjetskih adresama. Prometno je, kupuju i prodaju. Sad su očito pogodili sa svime, trenerom i momčadi. Imaju kombinaciju mlađih i starijih igrača. Stvaraju nogometaše, a iako su ovog ljeta ostali bez De Ketelaerea koji je u Milanu, nije im preveliki problem. Možda je netko mislio da bi to za mladog trenera mogao biti veliki zalogaj, ali pokazalo se da zna posao.

Za rujansku akciju u Ligi nacija belgijski izbornik Robert Martinez pozvao je četvoricu njihovih igrača, moguće je da budu i u ekipi za Katar gdje će igrati protiv Hrvatske. Osim golmana Mignoleta, koji je šest sezona bio u Liverpoolu i zamjena je za Courtoisa, to su veznjak Vanaken te stoperi Mechele i Boyata.

- Hans Vanaken je najbolji igrač, tako je bilo i kad sam ja igrao tamo. Sad je kapetan jer Ruud Vormer be igra. Nikome nije jasno da je još uvijek tamo koliko je dobar. Brandon Mechele jer također igrao sa mnom. Nije kao Vanaken koji je vrhunski, središnji veznjak, visok, puno trči, odličnog udarca koji zna zabiti... Baš je TOP. Mechele je stoper, rekao bih da mi u Hrvatskoj imamo kvalitetnijih koji bolje igraju s nogom i brži su, ali odrađuje posao najbolje što može. Njihova je škola. Dedrycka Boyatu ne znam, on je stigao ovog ljeta iz Herthe.

image

Ivan Tomečak

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Mignolet je bio igrač utakmice u Madridu...

- Treba imati i sreće da se nekad ne primi gol, treba znati preživjeti.

Jesu li samo hit za skupinu ili mogu i više?

- Teško je reći, sve su momčadi jake, ovisno u kakvoj će biti formi na proljeće. Ništa nije slučajno, no dovoljna je jedan loš dan i sa svime se pozdraviš. Neću ih hvaliti previše, ali igraju opasan kontranapad. Otraga su čvrsti, a imaju tehniku, mogu puno trčati...

Kakva je atmosfera u klubu, kakav je odnos navijača prema ekipi?

- Traži se fajterski stil s puno trke i borbe, navijači su dosta povezani s igračima. Napravi se, pogotovo kad je dobro, odlična atmosfera na stadionu. Lijepo je biti igrač Cluba Bruggea i proživjeti takve rezultate. Jedino ako je mrtva utakmica i oni sjede i šute. Dok se bori, sve je odlično.

Kad bi se sastali Club Brugge i Dinamo kako bi završilo?

- Rekao bih da bi šanse bile 50:50. Dinamo je tehnički kvalitetnija momčad, a Belgijci su brzi, mogu ponavljati "milijun puta" gore-dolje, ubijaju tempom. Teško je reći tko bi izašao kao pobjednik. Bez obzira što Club Brugge ima odlične rezultata sa deset bodova, ali niti Dinamo nije puno zaostao sa četiri boda u vrlo jakoj skupini - zaključio je Ivan Tomečak.

Standings provided by Sofascore
Linker
12. svibanj 2024 11:24