Igrači KI Klaksvika

 LASZLO SZIRTESI/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Laszlo Szirtesi/alamy/alamy/profimedia
LIGA PRVAKA

Nastavlja se bajka senzacije s Farskih otoka, teški porazi slovenskog i srpskog predstavnika

Iako je Dinamova utakmica u Ateni odgođena, odigran je dio prvih utakmica 3. pretkola kvalifikacija
Piše: HINAObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 23:13

Nogometaši nizozemskog PSV-a, portugalske Brage i turskog Galatasaraya napravili su veliki korak ka plasmanu u doigravanje za grupnu fazu Lige prvaka, uvjerljivim pobjedama u prvim utakmicama trećeg kola kvalifikacija.

PSV je na svom stadionu Philips u Eindhovenu svladao austrijski Sturm iz Graza s 4-1, Braga je kao domaćin pobijedila Bačku Topolu s 3-0, dok je Galatasaray istim rezultatom slavio na gostovanju kod ljubljanske Olimpije.

Najzaslužniji za pobjedu PSV-a bio je dvostruki strijelac Luuk de Jong (22, 32), a preostala dva pogotka postigli su Isaac Babadi (4) i Ibrahim Sangare (73). Kakvu-takvu nadu austrijskoj momčadi donio je Slovenac Jon Gorenc Stanković golom u 40. minuti.

Galatasaray je u Istanbul sa stadiona Stožice odnio prednost od tri pogotka, a moglo ih je biti i više. Muhammed Kerem Akturkoglu je zatresao mrežu već u 9. minuti, a Dries Mertens je to učinio u 48. Belgijac je namjestio pogodak Bardakciju u 57. minuti, ali je VAR tehnologijom utvrđen nedopušten položaj. No, u prvoj minuti sučevog dodatka Halil Dervisoglu je postavio konačnih 3-0.

Istim je rezultatom Braga ispratila Bačku Topolu. Bruma (17) i Pizzi (19) bili su strijelci u prvom poluvremenu, a Alvaro Djalo (87) u drugom za velika tri gola prednosti.

Poljski prvak Rakow mogao je na uzvrat u Limassol otići s dva pogotka prednosti koje su mu donijeli Ukrajinac Vladislav Kočergin (7) i Fabian Piasecki (63-11m), ali je u 89. minuti Južnoafrikanac Mihlali Mayambela Cipranima donio minimalan poraz (2-1) i aktivan rezultat za uzvrat. Fran Tudor i Zoran Arsenić odigrali su cijelu utakmicu za Rakow, a utakmicu je sudila hrvatska postava predvođena glavnim sucem Dujom Strukanom.

Prvak Farskih Otoka KI iz Klaksvika, koji domaće utakmice u Ligi prvaka igra u Torshavnu, napravio je još jedan podvig. Osim što je osigurao najmanje grupnu fazu Konferencijske lige, KI je u utorak došao korak bliže doigravanju za ulazak u Ligu prvaka pobjedom nad Norveškim Moldeom 2-1. Norvežani su poveli u 49. minuti golom Magnusa Eikrema, a prekoret je donio Arni Frederiksberg pogocima u 64. i 86. minuti.

Utakmicu bez pogodaka odigrali su Kopenhagen i Sparta pa će odluka o putniku u doigravanje Lige prvaka pasti u Pragu. Momčad koja ispadne, mogući je suparnik zagrebačkom Dinamu u doigravanju za plasman u grupnu fazu Europske lige, ako hrvatski prvak ne uspije preko AEK-a doći na korak do grupne faze Lige prvaka.


Liga prvaka, rezultati

Utorak, 8. kolovoza

Put prvaka:

Kopenhagen - Sparta Prag 0-0

Rakow Czestochowa - Aris Limassol 2-1 (Kočergin 7, Piasecki 61-11m/Mayambela 89)

KI Klaksvik - Molde 2-1 (Frederiksberg 64, 86/Eikrem 49)

Olimpija Ljubljana - Galatasaray 0-3 (Akturkoglu 9, Mertens 48, Dervisoglu 90+1)

AEK Atena - Dinamo Zagreb odgođeno za 19.8.

Ligaški put:

PSV Eindhoven - Sturm Graz 4-1 (Babadi 4, L. de Jong 22, 32, Sangare 73/Gorenc Stanković 40)

Braga - Bačka Topola 3-0 (Bruma 17, Pizzi 19, Djalo 87)

Srijeda, 9. kolovoza

Put prvaka:

Slovan Bratislava - Maccabi Haifa (20.30)

Ligaški put:

Panathinaikos - Olympique Marseille (20.00)

Rangers - Servette (20.45)

Linker
19. svibanj 2024 17:10