ZELJKO HAJDINJAK Cropix
RECEPT ZA PROLAZ

Ovo su preduvjeti za Dinamov uspjeh: Jasan taktički gard, ‘nabrijanost‘ i suzbijanje kontri vode dalje

Prednost iz Razgrada je dobar temelj da se napokon prezentira uvjerljiva igra
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. kolovoz 2022. 13:16

U Razgradu je Dinamo upisao važnu pobjedu 2:1. Kad bi se bodovao dojam, prednost bi bila u korist Ludogoreca. Kad bi jedan gol u gostima imao prijašnju težinu, Bugari bi imali malo šansi preokrenuti odnose ovog sraza.

Dakle, stavimo li na vagu činjenicu (rezultat), Dinamo je u znatnoj prednosti u Maksimiru. Važemo li dojmove, oni tu prednost čine manje uvjerljivom za novih 90 ili možda 120 minuta. Zašto postoji bojazan, koja je gotovo veća od natjecateljske logike, hoće li Dinamo eliminirati Ludogorec?

Negativni dojmovi

Upravo dojmovi o neuvjerljivosti igre, koji su se jasno pojačali izvedbom u Varaždinu, generator su nespokoja modrog svijeta. Naime, ti dojmovi traju još iz utakmica sa Škupijem, kada je analitički bilo logično zaključiti da bi u nastavku natjecateljskih ispita Dinamo trebao biti uvjerljiviji. Kako se to ne događa, onda je prvi objektivan kiks u rezultatu, u Varaždinu, dodatno potencirao negativne dojmove. Posljedično i kritiku na račun trenera (više) i igrača (manje).

Nogomet je egzaktan u rezultatu, sve ostalo je više-manje podložno preispitivanju. Nogometni akteri dobro znaju tezu, ukoliko slabije igraš a ipak pobjeđuješ, puno je veći rizik da će niz dobitnih rezultata stati. Kontra teza je ako igraš u nizu dobro, a nemaš željeni rezultat, puno je više šansi da će se uskoro dobar rezultat (niz) dogoditi. U oba slučaja bit je u kontinuitetu.

Uz toleranciju rane faze sezone, hvatanja forme starosjedioca i novaka, vrućine i suparničke ambicije, kontinuitet neuvjerljive strukture igre Dinama uzrok je upitnicima. Zato je utakmica s Ludogorecom u Maksimiru bova oko koje će se modra zbilja prelomiti u optimistične ili nervozne pravce. Nakon sedam utakmica očekuje se iskorak. U tom smislu nije dovoljan samo rezultat za prolaz, nego je nužna potvrda napretka u igri. Dinamo je jednostavno viša razina od Škupija, Ludogoreca, Varaždina, Istre, Slavena Belupa i Lokomotive, pa je legitimno očekivati više na planu igre, odnosno, ne zadovoljavati se tezom da je rezultat (5 pobjeda i 2 remija) s inferiornijim suparnicima najvažniji. Jer, doći će teži suparnici i onda će biti iznimno važno s kojim tehničko-taktičkim napredcima Dinamo može kompenzirati eventualno kvalitetom superiornijeg suparnika.

Čvrst blok

Protiv Ludogoreca ključno bi bilo da Dinamo djeluje jasnog taktičkog garda. Tehnički su Modri osjetno bolji, ali ne toliko da bi mogli proći bez “nabrijanog” nastupa. Dinamo se mora jako paziti (polu)kontri Bugara jer imaju fizički snažne i hitre igrače. Modri su, pak, defenzivno tanki kad se nađu na čistini sa suparničkim bržim napadačima. To ne znači da bi trebalo igrati u niskom bloku i tražiti kontru, ali svakako je važno da Modri imaju čvrst srednji blok. Što upućuje na udaljavanje posljednje linije od Livakovića na 25-30 metara, te plasiranje plitke formacije unutar 30-35 metara od suparničkog gola.

Napeti početak

Na taj način Dinamo može kontrolirati igru, držati posjed i kombinatorikom (pas između linija, okomitost i dijagonalno) lomiti suparnički blok. Pritom će osobito važno biti, po izgubljenoj lopti, da igrači Dinama budu na “leđima” suparnika i ne dozvole im da se lako okreću prema Livakoviću ili dopuste puno vremena za odluku o dodavanju. Zato je plitka i kompaktna formacija, u kojoj će svaki igrač biti taktički discipliniran, možda i točka na kojoj se lome sve skepse, neuvjerljivosti dosadašnje modre igre i nadanja Ludogoreca. U ispunjenju kompaktnosti uvijek se nametne tehnički kvalitetnija momčad. I to crescendom uvjerljivosti…

I još jedna stvar. Dinamova posljednja linija, uz golmana, djeluje napeto u započinjanju akcije odmad od vratara, posljedično neprecizno i riskantno. Improvizirati svakako nije poželjno, nego jasno definirati način kretanja akcije…

PREDUVJETI ZA DINAMOV USPJEH S BUGARIMA

1. JASNA STRATEGIJA

Jedan od ključnih generatora neuvjerljivosti igre Modrih je sasvim sigurno nedostatak jasne strategije. Čini se kao da igrači improviziraju, malo je tečnih akcija koje bi ukazivale na automatizme i uigrane linije kretanja.

2. KOMPAKTNA FORMACIJA

Kad je kompaktan i kad se ne stvaraju krateri između linija, Dinamo djeluje moćniji i razigraniji. Zašto teško hvata tu kompaktnost ovog ljeta teško je reći, ali sada ona postaje imperativ jer su ulozi kako vrijeme odmiče sve veći.

3. POZICIJA ADEMIJA

Igrajući kao defenzivni vezni napravio je veliki iskorak upravo moćima priključivanja ofenzivi. No, Ademi je taktički postao malo anarhičan, a to osjeti defenzivni blok kad se ne (stigne) vrati u defenzivni blok. Tamo je vitalan za Modre

Linker
03. svibanj 2024 01:33