Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
KRIZA REALA

Zašto nervozni Zidane tako tretira Modrića i zbog čega stavlja čovjeka koji igra skandalozno!

Real je doživio dva teška domaća poraza, a sada ide na Nou Camp. Izgubi li Zidane i El Clasico...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. listopad 2020. 15:04

Okruženje Real Madrida gotovo je u panici. Okruženje unutar kluba je, za sada, u velikoj nervozi. Uzrok su nominalno dva neočekivana povezana poraza unutar četiri dana. Prvo je Cadiz svladao Real u gostima u Valdebebasu (1:0), a onda je Šahtar Donjeck umjesto žrtve postao noćna mora za Blancose.

Ukrajinci s brazilskim štihom momčadi deklasirali su Real u prvih 45 minuta upisavši Blancosima povijesno najgori rezultat u tom razdoblju utakmice. Ono što je najgore, tih 3:0 za Šahtar djelovalo je kao dobar minus za Real u odnosu na ono što je moglo biti s obzirom na propuštene kontranapade i prilike...

Činjenica da je u drugom dijelu Real zaigrao kudikamo bolje, nadasve agresivnije i golovima uspješnije (fantastičan pogodak Modrića i spretna realizacija Viniciusa), samo je ojačala bijes šire javnosti. Nakon što se Real nije uspio spasiti barem bodom (ostalo 2:3), prikazano u drugom dijelu potvrdilo je da u pripremi utakmice, kako kod trenera, tako i posljedično kod igrača, nije bilo sve na razini.

Ispod razine Lige prvaka

- Naša igra u prvom poluvremenu bila je ispod razine Lige prvaka - kazao je Luka Modrić nakon utakmice u kojoj je izišao prije kraja iako je upravo on inicirao promjenu ritma i odnosa snaga u drugom dijelu.

No, upravo je tretman Modrića prilično znakovit kada počnemo analizirati slijed negativnih događanja u Realu nakon povratka s reprezentativnih akcija. U Madridu to zovu virus FIFA-e, kada se igrači vraćaju s utakmica reprezentacije, netko ozlijeđen, a većina njih umorna i iscijeđena. Pogotovo se to odnosi na igrače koji odigraju više utakmica, pa ako još putuju i preko oceana kroz različite vremenske zone...

Luka Modrić igrao je od 26. rujna do 21. listopada, dakle unutar 26 dana čak osam utakmica! Pet za Real, tri za reprezentaciju, ukupno 534 minute, ili u prosjeku 67 minuta po utakmici. Taj ritam imao je svaka tri dana. Za igrača od 35 godina to je mladenački ‘forsing’, ali ono što može najviše zabrinuti trenera Zinedine Zidanea i Realove poklonike, to je da je Modrić bio jedan od najrazigranijih i najrastrčanijih igrača. Imao je dva slabija poluvremena (Cadiz i Šahtar), ali u ostalim učincima igrao je tako da je izazvao medijsku promociju da mu Real produži ugovor...

Zidane je Modrića, na veliko iznenađenje, nakon dva uzastopna puna nastupa za Hrvatsku (Švedska, Francuska) odmah tri dana kasnije uvrstio u igru protiv Cadiza. U kojem je Modrić bio teških nogu, kao i još neki igrači koji su bili s reprezentacijom. Zašto je Zidane tako slagao momčad, iako je i u kontekstu Modrića govorio da treba dozirati snage?

Francuz je ove sezone odao neka nova raspoloženja. Djeluje nervozniji, često mijenja igrače, nelogično mijenja (četiri u poluvremenu s Cadizom) i uporno pokazuje kontraške izbore u odnosu na opća mišljenja. Primjerice, Marcelo. Brazilac igra senzacionalno loše. I kad je bio u najboljoj formi, obrana mu je bila očajna. Sada kada je fizički, ali i u pristupu u padu, Marcelo djeluje gotovo skandalozno.

Zidane je svojom neočekivanom dozom tvrdoglavosti, koja se prije nekako “kontrolirala”, sada izazvao opću iritaciju. Prvo je počeo forsirati sustav 4-2-3-1 za kadar igrača koji dugo godina funkcionira u 4-3-3 formaciji. Onda se vratio na taj sustav, ali promjenom igrača u formaciji ne uspijeva uhvatiti kontinuitete. Svi vide, a mediji to vrlo glasno ističu, da Marcelo, Nacho, Isco i Jović ne mogu više biti dio uobičajenih ambicija Reala. Posebno se podvlači krajnje zabrinjavajuća jalovost koju iskazuje Luka Jović. On je bio eksplicitna želja Zidanea, Real ga je platio čak 60 milijuna eura, ali momak igra kao da je zaboravio nogomet. Čak je dobio dosta prilika u početku ove sezone (201 minuta u posljednje tri utakmice), ali gola nema pa nema.

Stadion u izgradnji

Dakako da je status trenera u medijima negativno apostrofiran. Nije tajna da Zidane i vodstvo kluba nisu baš u nekoj ljubavi, dijelom i zato što Francuz ne dopušta da mu se miješaju u izbore te slijedi isključivo svoje ideje. Perez i suradnici su ljuti već duže jer je Zidane usmjeravao svojim stavovima negativno okruženje za Balea, Jamesa, nije htio povratak Reguilona, Ceballosa i Hakimija. Real je zato Balea praktično poklonio na posudbu Tottenhamu, a ostale prodao za ukupno 100 milijuna eura. No, Perez nije htio dovesti Zidaneu igrače koje je želio (prije svih Pogbu), a onda je kriza zbog pandemije dodatno narušila sve koncepcije.

Real rekonstruira stadion, ogromno je to ulaganje od 700-tinjak milijuna eura i već je to dovoljno za 1-2 godine štednje na transferima. Druga je stvar što je zbog izostanka prihoda uslijed pandemije Real izgubio planiranih 200 milijuna prihoda te primorao igrače da se prošle sezone odreknu 10 % plaće. Sada na tome opet inzistiraju, iako momčad nije pozitivno odgovorila. Javna slika nudi objašnjenje Perezove neaktivnosti na tržištu, odnosno izostanka pojačanja.

Navodno ima fiks-ideju da završi stadion do ljeta 2022. godine, a do tada složi novu glamuroznu momčad u kojoj bi šlag na tortu pojačanja bio Kylian Mbappe. Do tada, međutim, teško će se živjeti po Realovim standardima. Momčad definitivno nema moć da se nametne u Europi, dok na domaćem terenu još uvijek ostaje otvorena dvojba gdje su realni dometi. Problemi Barcelone i drugih konkurenata za vrh, za sada, daju još nade i vremena da se isprave krive postavke starta.

Ono što međutim ostaje dvojbeno to je da li Zidane može izvući Blancose iz krize, odnosno uhvatiti opet čvrsto konce igre i povjerenja momčadi, vodstva i okruženja.

- Meni je bilo jako žao igrača nakon poraza od Šahtara jer su u nastavku dali sve od sebe da preokrenu negativan rezultat. Ovo je momčad koja me zadužila velikim uspjesima i na meni je da je sada vratim na pravi kolosijek, rwekao je Zidane.

U tome mu posao otežavaju i objektivni problemi. Mnoštvo problema se nazire, a već nakon dva poraza vrlo se ozbiljno u medijima govori o mogućem Zidaneovu padu. Pochettino ili Raul? Smjene po odlasku Zidanea 2018. godine pokazale su da Real samo ulazi u spiralu produbljivanja problema. Jesu li bivši trener Spursa i ‘novi Zidane’, trener iz domaće radinosti, Raul dobra rješenja?

To što se o tome raspravlja svakako ukazuje Zidaneu da je strpljenje na izmaku. U El Clasicu na Camp Nouu igra se jako važna utakmica u kontekstu perspektive...

S Marcelom kao starterom osam poraza, bez njega nema ni poraza

Statistika ukazuje da je u drugoj eri Zidanea (od proljeća 2019.) u 26 utakmice u kojima je starter bio Marcelo upisano osam poraza. Još je znakovitiji podatak da Real, kad nema Marcela u momčadi, nema niti jedan poraz!

Zidane je, u dvoboju sa Šahtarom, unatoč lošoj formi, Brazilca opet postavio na lijevog beka. I rezultati su bili katastrofalni. Ne samo zbog Marcelove indolentnosti nego i očajne igre sunarodnjaka mu Militaa, koji je mijenjao ozlijeđenog Ramosa.

I kad nema kapetana, Real često (sedam utakmica) gubi u Europi, ali najčešće Raphael Varane djeluje kao izgubljen. Dodamo li tome da se ključni bek Carvajal ozlijedio na treningu nakon starta Odriozole (njegova alternativa, obojica su aut), pa Zidane tu stranu krpa Mendyjem, koji je kao lijevi bek odličan, a na desnoj strani suprotnost, tada je prilično lako razumjeti probleme Reala.

Momčad koja je imala prosjek od 3,4 gola po utakmici u prvoj Zidaneovoj eri (s Cristianom Ronaldom) sada je na 1,3 gola po utakmici. U odnosu na ljetošnji finiš sezone, u kojem je kroz 11 utakmica osiguran 34. naslov prvaka s prosjekom od 0,54 primljenih golova, aktualni Real je već na 0,83. I to bez velikih suparnika...

Zizouovi problemi su izostanak brzanaca Hazarda i Carvajala

Osim umora zbog reprezentativnih obveza, koji se osjetio u “mrtvilu” igrača s Cadizom i Šahtarom, ogromne teškoće Zidaneu stvara izostanak Edena Hazarda. Igrač plaćen 100 milijuna eura, plus 40 milijuna mogućih bonusa, odigrao je dosad samo 22 utakmice za Real i postigao je samo jedan pogodak.

S Hazardom bi Zidaneova momčad imala sigurno drugačiji ritam i moć u napadu, no ozljede, operacija i kriva rehabilitacija, uz Hazardovu sklonost debljanju (ne pridržava se sportske prehrane), predugo ga sprječavaju da pokaže svoje nesumnjive kvalitete.

Uz njega nedostaje sada i Carvajal. Dva bitna brzanca u definiranju igre Reala, a čije su alternative ispod potrebnih razina. Štoviše, neki od kojih se očekivao dodatni impuls, kao povratnik nakon duže pauze zbog ozljede Asensio ili mladi Brazilac Rodrygo, koji je na početku dojmio, baš slabo igraju....

Linker
26. travanj 2024 17:20