REUTERS/Antonio Bronic
PRVI VAL SE SMIRIO

'NEĆU LAGATI DA SAM OSTAO IMUN NA TE PRIČE' Dominik Livaković za SN otvoreno o ponudama i transferu, planovima za budućnost, Modrima i Vatrenima

DOMINIK LIVAKOVIĆ Otvoreno o ponudama i transferu, Dinamu, reprezentaciji Hrvatske, planovima za budućnost
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. srpanj 2019. 18:50

Onaj prvi val koji je “prijetio” da odnese Dominika Livakovića iz Dinama malo se primirio. Bila su to dva-tri intenzivna dana, Modri su konkretnu Montpellierovu ponudu od šest milijuna eura odbili i prvi vratar je i dalje u Maksimiru. Priprema se za subotnji sraz s Rijekom u Superkupu pa za još jedan napad na Ligu prvaka, dvostruku krunu. No, tako je danas, tko zna što će biti sutra, bila je to tek prva ponuda, pregovori su u tijeku, svakakav rasplet je moguć.

Izbaciti iz glave

Naravno da je potencijalni transfer zaintrigiralo i samog Livakovića, kao što bi svakog igrača koji može zaigrati u ligama Petice i, što se kaže, osigurati egzistenciju, da je tih dana u Moravskim Toplicama živio u neizvjesnosti. Nije tada želio ništa pričati za medije, no sad nije bilo problema, uostalom, nikad nije bio tip koji bježi od pitanja i odgovora.

- Ne treba sada lagati da sam ostao imun na te priče, ali pokušavao sam se koncentrirati na treninge i utakmice koje smo imali. Moraš takve stvari izbaciti iz glave, jer nisi jedini koji odlučuje o tome. Rekao sam agentima da mi jave kada bude nešto konkretno i time sam kupio mir pred početak sezone - priča nam Livaković.

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Dominik Livakovic
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Kako je reagirao Livaković kad su mu u klubu rekli da odbijaju ponudu, sigurno nije svejedno kad čuješ da možeš igrati u najjačim ligama svijeta i da možeš ući u povijest kao najskuplji golman iz HNL-a?

- Ponavljam, tražio sam mir da se mogu koncentrirati. Moji ljudi znaju dozirati informacije i javit će mi kada bude nešto konkretno. Ne smijem misliti na način što bi bilo kad bi bilo. Vratar sam Dinama, veselim se početku nove sezone i ne mislim ni o čemu drugome.

Rekao je i Nenad Bjelica da je “Livi jak u glavi” i da priča oko transfera neće ostaviti trag na njegovu formu. Što su njemu rekli trener, ali i predsjednik Barišić na tu temu?

- Pričali smo kao što uvijek pričamo o svemu. Naravno, i o mojoj situaciji, ali i o cijeloj slici Dinama. Ne volim iznositi detalje tih razgovora u javnost pa ću ih i ovoga puta zadržati za sebe, ali nije to bilo ništa neuobičajeno.

Kakva su mu očekivanja ili saznanja, kako će se rasplesti slučaj, hoće li otići ili ostati i je li zbog svega toga na iglama?

- Forsirate na odgovoru koji nitko ne zna. Na iglama sam samo zbog početka sezone i važnih utakmica koje Dinamo čekaju na ljeto. Svi znamo što nam znači Europa i dobar ulazak u sezonu kao i da u HNL-u moramo od samog početka uhvatiti pobjednički ritam kako i dolikuje branitelju naslova. Samo o tome razmišljam.

Dugo je već u HNL-u, napravio je ovdje praktički sve, postao prvi golman reprezentacije, hoće li biti onako motiviran kao zadnjih godina ako ostane u Dinamu?

- Onog trenutka kada ću osjetiti da nemam motiv, ostavit ću se nogometa. Mislim da sam time sve rekao - dodao je Livaković.

Mnogi se boje da će Dinamo odlaskom dva-tri igrača, evo, recimo, Livakovića i Olma, biti slabiji nego prošle sezone i da će teško ponoviti lanjski uspjeh. Ima li razloga za brigu?

- Dinamo nisu samo Livaković i Olmo. Dinamo je jedan dobro postavljeni sustav koji svake godine izbacuje kvalitetu koja se odražava na dobrim rezultatima. Jao si ga klubu koji ovisi o jednom, dva pojedinca. Dinamo ima jako dobre temelje koji se teško mogu uzdrmati! Pa evo, na pripremama u Sloveniji ste vidjeli čitav niz mladih igrača koji dolaze i koji su pokazali da su zaslužili priliku u seniorima. To je budućnost Dinama, a prema prvom dojmu, ona je jako dobra.

Znači, nakon priprema u Moravskim Toplicama u momčadi vlada optimizam?

- Mislim da smo na dobrom tragu da budemo uspješniji nego lani. Razloge optimizma vidim u činjenici da smo ostali na okupu, da je momčad iskusnija za jednu lijepu europsku sezonu koja je trajala do proljeća i da su pripreme prošle bez nekih šokova poput ozljeda ili slično.

Soccer Football - World Cup - Croatia Training - Croatia Training Camp, Roschino, Russia - June 23, 2018   Croatia's Dominik Livakovic during training   REUTERS/Anton Vaganov
REUTERS/Anton Vaganov

Sezona počinje u subotu, utakmicom Superkupa. Rijeka je ostala dužnik iz finala Kupa?

- Tako je ispalo, ali pogrešno bi bilo ući u utakmicu samo s nekom osvetom u mislima. Mi moramo krenuti u taj dvoboj kao favoriti koji na svom stadionu imaju priliku uzeti još jedan trofej, bez obzira na ime i snagu protivnika. I vjerujem da ćemo to učiniti.

Ovi prvi mjeseci uvijek su najvažniji za Dinamovu sezonu, ritam je utakmica svaka tri dana, koliko je teško to izdržati?

- Navikli smo na takav ritam. U ljetnim mjesecima se ovdje sve lomi i zato je bila potrebna kvalitetna priprema koju smo u Sloveniji dobili a koju ovih dana u Zagrebu nadograđujemo. Mislim da će sve biti dobro.

Da zaključimo, proteklu godinu teško će biti ponoviti, ali može li Livaković u ljeto 2020. biti još sretniji i zadovoljniji nego je bio ovog ljeta, nakon godine karijere?

- Računate li i Rusiju u tih godinu dana, ha-ha? Gledajte, prošlu sezonu je jako teško ponoviti. Od one Rusije da ovoga s Dinamom. No, sport je zanimljiv jer si uvijek možeš postaviti više ciljeve. Bila bi jako uspješna sezona da bezbolno prođemo kroz kvalifikacije za Euro, da s Dinamom napravimo korak dalje u odnosu na ovo što smo imali u prošloj sezoni. Dakle, europsko proljeće kroz Ligu prvaka! Mislim da bismo svi potpisali takav scenarij.

Sigurno. A u međuvremenu, možda i ubrzo, saznat ćemo hoće li Livaković biti dio svih tih Dinamovih ambicija ili će ipak idućih tjedana napustiti Maksimir. Jedna ponuda nikad ne dolazi sama...

Ne živi se od starih zasluga, sve se preko noći može promijeniti

Odlazak u inozemstvo uvijek je rizik u kontekstu minutaže, izgubiš mjesto u momčadi, ispadneš iz forme. Tako se dogodilo i Lovri Kaliniću, recimo, u Aston Villi pa je izgubio i "jedinicu" u reprezentaciji. Zato je bitan kontinuitet, a lakše ga je imati u Dinamu?

- Mislite da ovdje to nije opcija? Loša forma i kvalitetna konkurencija koja ti puše za vratom preko noći mogu promijeniti situaciju. Naučio sam na primjerima iz profesionalnog nogometa kako se ne živi od starih zasluga. Svaka utakmica je nova prilika za dokazivanje. U Dinamu i jednog dana u inozemstvu. Također, ja do te "jedinice" nisam stigao samo zato što je Lovre bio rezerva već zato što imam kontinuitet nastupa za Dinamo u Europi i u HNL-u. Uostalom, i te ponude koje su bile ili koje jesu, pokazatelj su dobre sezone koja je iza mene.

Svi imamo stav da Hrvatska mora ići svagdje gdje je dobrodošla

Nakon europskih pretkola stižu i reprezentativni izazovi. Slovačka i Azerbajdžan mogle bi biti ključne utakmice?

- Bilo je bitno dobiti Wales u Osijeku i otići na odmor s ta tri boda. Sezona je bila duga i iscrpljujuća. U rujnu nam dolaze te važne utakmice, ali vjerujem da ćemo svi skupa uhvatiti razinu forme koja nam jamči poziciju u kojoj će sve ovisiti o nama. Vjerujem u dobar rezultat.
Potom i Mađarska na Poljudu. Kako Livaković razmišlja o toj odluci, nakon svega što se događalo oko reprezentacije i Splita?

- Prije svega, to nije pitanje za igrače. Sve moje kolege su stava da reprezentacija mora ići svugdje gdje je dobrodošla.

Linker
29. travanj 2024 16:55