Prizor uoči utakmice Napolija i Fiorentina u Rijadu

 Erbeituo¡¤lingeliya/xinhua News/profimedia
TALIJANI OSTALI U ŠOKU

Evo koliko se Saudijci ‘kuže‘ u nogomet: ‘Pitali su nas zašto smo im poslali krive momčadi‘

"Ako je moderni nogomet takva vrsta evolucije, onda mi je drago što sam staromodan", kaže Sarri
Piše: Vito TomasObjavljeno: 19. siječanj 2024. 23:06

Saudijska Arabija već nekoliko godina naprasno pokušava u svoju zemlju uvesti nogometnu kulturu. Još 2019. i 2020. talijanski i španjolski Superkup počeo se odigravati na Bliskom istoku, a veću pažnju nogometne javnosti Saudijci su stekli lukrativnim transferima u prethodnoj godini.

Igranje Superkupa u Saudijskoj Arabiji izaziva velike kontroverze, posebice u Italiji, a novim potezom Saudijci su samo dokazali koliko su needucirani u vezi nogometa te da im je zapravo samo stalo do pažnje i glamura koje ‘veliki‘ susreti donose.

Kako navodi Repubblica, talijanski novinari ostali su šokirani pitanjima koje su im postavljali njihovi saudijski kolege.

"Još jučer, uoči prvog polufinala, saudijski novinari pitali su talijanske kolege zašto su u Rijad poslani Fiorentina i Lazio, umjesto Juventusa i Milana. Izvršni direktor Serie A Luigi De Siervo trebao je na konferenciji za novinare objasniti format Superkupa i uvjeriti sve da će večeras biti prekrasna utakmica između Napolija i Viola."

Zaista bizarno, no svakako i tužno. Ako to već nije logično samo po sebi, superkupovi se u Arabiji igraju zbog golemih financijskih injekcija i nagrada klubovima koji sudjeluju. Od ove godine turnir se igra u formatu Final Foura. Više utakmica jednako je više novca. Pobjednik novog turnira dobit će osam milijuna eura, dok pet milijuna ide drugoplasiranom. Drugim dvjema momčadima bit će isplaćeno 1,6 milijuna eura.

image

Prazne tribine najbolje govore o interesu publike

Massimo Paolone/lapresse/profimedia

- Svi znaju što ja mislim, da je ovaj turnir o bilo čemu drugom osim o sportu - rekao je trener Lazija Maurizio Sarri, pa dodao:

- Uzmeš novac i bježiš. Uzimamo sve što možemo na ovaj kratkovidan način. Idemo po svijetu i molimo za novac. Uz sve probleme s pretrpanim rasporedom utakmica, sada smo organizirali i Superkup s četiri momčadi. Ako je moderni nogomet takva vrsta evolucije, onda mi je drago što sam staromodan.

A još jedan dokaz koliko Saudijci zaostaju za pravim nogometnim svijetom pokazala je sinoćnja utakmica Napolija i Fiorentine. Slavili su aktualni talijanski prvaci s 3:0, no puno više od rezultata zapanjio je broj navijača na tribinama.

Iako su prije nekoliko dana na ogledima Barcelone, Real Madrida i Atletico Madrida tribine bile dupkom ispunjene, dvoboj dva ovako ‘neatraktivna‘ talijanska kluba baš i nije zainteresirao Saudijce. Riječi su se njihovih novinara zapravo samo predočile na publiku.

Linker
16. svibanj 2024 13:19