EZEQUIEL BECERRA Afp
OSTALA SAMO TRI MJESTA

Još dvije reprezentacije izborile SP, poznate su sve jakosne skupine za ždrijeb koji čeka cijeli svijet!

SAD i Meksiko osigurali su izravan plasman, a riješena je i zadnja nedoumica u jakosnim skupinama
Piše: Mladen Bariša/JLObjavljeno: 31. ožujak 2022. 08:38

Kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo okončane su i u zoni CONCACAF (Sjeverna i Središnja Amerika)

Prve tri reprezentacije – Kanada, Meksiko i SAD izravno su se plasirale na završni turnir u Katru dočim četvrtoplasirana Kostarika igra u repesažu s Novim Zelandom (predstavnikom Oceanije), pa je od danas poznato 29 reprezentacija sudionika SP-a u Kataru, a za preostala tri mjesta borit će se osam reprezentacija.

Amerikanci su sinoć s 2:0 poraženi od Kostarike, ali usprkos tome su osigurali treće mjesti i izravan plasman na SP nakon što su propustili Mundijalk u Rusiji. Meksiko je pak obijedio El Salvador također s 2:0 i s drugog se mjesta izravno plasirao u Katar.

image
EZEQUIEL BECERRA Afp

Sustav kvalifikacija još mora razriješiti dvije dvojbe: Peru, kao predstavnik Južne Amerike, u dodatnim će kvalifikacijama razigravati s pobjednikom susreta Australija – Ujedinjeni Arapski Emirati. A zbog rata u Ukrajini prolongiran je i zaključni dio UEFA-inih kvalifikacija: Wales čeka pobjednika susreta Škotska – Ukrajina (taj bi se susret trebao odigrati u lipnju, ali već se kalkulira o mogućem pomicanju za rujan).

Uoči ždrijeba (u petak) kojim će se formirati skupine na Svjetskom prvenstvu, FIFA će obznaniti najnoviji ranking reprezentacija.

Izvjesno je da će Hrvatska pasti za jedno mjesto i ožujak zaključiti na 16. poziciji (Urugvaj je preskočio našu reprezentaciju, ali i Švicarsku). Svejedno, Hrvatska je zadržala status drugog nositelja.

A glede određivanja jakosnih skupina riješena je i posljednja nedoumica. Porazom od Paname u posljednjem kvalifikacijskom kolu Kanada je pala u četvrtu (najslabiju) jakosnu skupinu.Poziciju u trećem potu tako će zadržati Tunis.



Prvi nositelji: Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španjolska, Portugal

Drugi nositelji: Nizozemska, Danska, Meksiko, SAD, Njemačka, Urugvaj, Švicarska, Hrvatska

Treći nositelji: Senegal, Iran, Japan, Maroko, Srbija, Poljska, Južna Koreja, Tunis

Četvrti nositelji: Kanada, Kamerun, Ekvador, Saudijska Arabija, Gana, Peru ili Australija/UAE, Kostarika ili Novi Zeland, Wales ili Škotska/Ukrajina.

Linker
23. travanj 2024 03:06