VOJKO BASIC/CROPIX
INTERVJU ZA SN

‘Kritike na račun te dvojice hajdukovaca ne mogu slušati, a u HNL se više nikad neću vratiti...‘

‘Živim u luksuznom kvartu, čuvar, rampa na ulazu, nema kriminala, nema alkohola...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. lipanj 2022. 15:16

Goran Vučević vratio se na odmor u Split. Tehnički direktor Al Nassra do sredine srpnja bit će na hrvatskom moru, a potom kreće nova sezona.

- Iz Splita direktno letim za Marbellu, gdje imamo dvotjedne ljetne pripreme, a već 25. kolovoza počinje novo prvenstvo u Saudijskoj Arabiji - otkrio nam je Vučević.

U Split je početkom tjedna stigao nakon što je šest dana boravio na pregovorima u Parizu. Mediji su odavno konstatirali da će Al Nassr promijeniti trenera, da bivši strateg Rome i Lyona, Rudi Garcia, stiže u Rijad. Od jučer je vijest i službena, Francuz je novi trener Al Nassra.

- Da, klub je objavio novog trenera Garciju - potvrdio je i Vučević.

Angažiran Rudi Garcia

Rudi Garcia, koji je s Lyonom u kolovozu 2020. godine igrao polufinale Lige prvaka, zamijenit će u Al Nassru Argentinca Russa. Ove godine s Al Nassrom je Russo osvojio treće mjesto u prvenstvu, jasno je stoga zašto se dovodi novi trener.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

- Ambicija je uvijek otići do vrha, ali konkurencija je golema. Ulaganja su svake godine sve veća - kaže nam Vučević.

U prilog toj tezi idu i medijske najave kako će Garcia u Al Nassru zarađivati između sedam i osam milijuna eura godišnje. Saudijska Arabija ulaže u nogomet, ali neće biti nova Kina kako su je mnogi proglasili. Činjenica jest da su velika svjetska imena poput Talisce, Aboubakara, prije i Paulinha, preselili iz Kine u Saudijsku Arabiju, ali drukčije su profilirana ulaganja u toj zemlji u odnosu na Kinu.

- Saudijska Arabija je prvak Azije do 23 godine, a uz to i prvoplasirana reprezentacija u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Bili su u Rusiji, odlaze na drugo svjetsko prvenstvo u nizu. Kina niti približno nije imala takve rezultate u reprezentativnim selekcijama. Saudijska Arabija je sasvim druga priča.

Da je tome tako potvrdit će i Vučevićev put prema Saudijskoj Arabiji. Romeo Jozak je napravio prvi kontakt, jer pod njegovim nadzorom Arabija u Španjolskoj, pored Barcelone, ima kamp s dvije uzrasne kategorije.

- Najbolji igrači selekcija U-19 i U-17 treniraju i pritom igraju turnire po Europi. Cilj je da se na taj način približe i tehnički i mentalno europskim reprezentacijama, jer njihovi će mladi igrači proći obuku i način razmišljanja u europskim uvjetima.

Jozak je napravio prvi korak, a potom je Vučević poslao životopis na uvid.

- Jedan je detalj bio presudan, posao skauta Barcelone. Tri godine, do ljeta 2020., sam obnašao tu dužnost.

Pregovori u Dubaiju

Za čelnika Al Nassra, princa Musallija Al Muammara, dvojbi nije bilo. Doveo je Vučevića na pregovore u Dubai potpisavši potom ugovor na dvije godine.

- Moja pozicija bi se najbolje mogla opisati kao treći čovjek u klubu. Predsjednik je glavni, a uz njega je izvršni direktor Ahmed Ghamdi. Tehnički direktor ima ovlasti pregovaranja, ali ne i odlučivanja. Predsjednik odlučuje.

Kako prolaze arapski dani Gorana Vučevića?

- Živim u apartmanu u rezidencijalnom kvartu, svojevrsnom resortu. Čuvar, rampa na ulazu, sportski i svi ostali sadržaji u luksuznom kvartu. Kada uđeš unutra ne znaš jesi li u Saudijskoj Arabiji ili Španjolskoj, nema nikakve razlike. Rijad je grad od osam milijuna ljudi, ali život je zaista po mjeri čovjeka. Nema kriminala, nema alkohola. Tko želi mirno živjeti, koncentrirati se na posao, ima fantastične preduvjete.

U Prvoj ligi je 16 klubova, ali četiri se ipak ističu. Strše kao glavni kandidati za naslov prvaka.

- Al Hilal koji je ove godine osvojio naslov, zatim drugoplasirani Al Ittihad, pa moj Al Nassr i Al Shabab. Od četiri kluba, samo je Al Ittihad iz Jedde, a ostali su iz Rijada. Ozbiljni klubovi s ozbiljnim ulaganjima. Al Nassr je ovu sezonu završio kao treći, prošle smo bili šesti. Napredujemo, ali kažem, cilj je doći do titule.

Nema veze s ničim

Za arapske države često se vezivala priča kako igrači nerado treniraju, kako nema discipline u klubovima. Ali, ta priča odavno ne prolazi u Arabiji.

- Ma da, i ja sam slušao takve priče, međutim, to nema veze s ničim. Ozbiljni treneri dolaze u Saudijsku Arabiju i oni sa sobom nose disciplinu. Kakvo preskakanje treninga, što vam pada na pamet.

Organizacija klubova kontinuirano se podiže na sve višu razinu. Uvjeti rada pritom nisu nikakva tema.

- Uvjeti rada su odlični, mi imamo naš glavni teren s nekoliko pomoćnih igrališta. Imamo svoj hotel za igrače, pod ugovorom imamo 40 igrača, a na putovanja idemo privatnim zrakoplovom. Zar mislite da bi tako organizirani klubovi dopustili da im igrači biraju kada će na trening?

Svoje uzore klubovi u S. Arabiji pronašli su u Španjolskoj.

- Najviše se vole usporediti s Real Madridom i Barcelonom. Jasno, usporedbe su za azijske prilike. Posjećenost? Najjače utakmice napune stadion kapaciteta 35.000 gledatelja.

Kako biste u konačnici, nakon devet mjeseci na poslu tehničkog direktora Al Nassra, definirali Saudijsku Arabiju kao nogometnu destinaciju?

- Definitivno, Saudijskoj Arabiji pripada budućnost. Imaju sredstva, ali još je važnije da imaju i viziju kako će novac investirati. Dvaput sam razgovarao sa Xavijem koji je dolazio s Barcelonom na arapske prostore. Potvrdio mi je kako je velika razlika između Katara i Saudijske Arabije. Dok je vodio Al Sadd u Kataru izgubio je 1:4 od Al Nassra. Stepenica više od Katara je Saudijska Arabija. Nema spora, budućnost je njihova.

Hoće li Goran Vučević i dalje ostati u toj zemlji nogometne budućnosti? Ugovor ima još godinu dana.

- Ne znam što će biti za godinu dana, vjerojatno će klupski rezultat biti ključni faktor odluke. Ali, jedno sigurno znam, u HNL se neću vraćati.

KARAKTER Josipu Juranoviću je puno važnije da ide s reprezentacijom u Katar nego da uzme novac

Josip Juranović hrvatski je reprezentativac koji je posljednjih dana u središtu pozornosti europskog mercata. Dok smo razgovarali s Vučevićem, poruku mu je poslao škotski novinar s informacijom “Juranović želi ostati u Celticu, želi igrati Ligu prvaka”. Atletico Madrid hoće Juranovića, nije to nikakva novost. Ali, nije Atletico jedini, ima još zainteresiranih. Kako će se rasplesti karijera 26-godišnjeg desnog beka sa zanimanjem će mediji pratiti ovog ljeta, ali Vučević ima svoj stav glede Juranovića...

- Prije sedam i pol godina sam ga doveo iz Dubrave u Hajduk. Imao je skromna primanja, ali i veliki radni karakter. Juranovića odlično poznajem i siguran sam da će izabrati klub u kojem će igrati. Njemu je puno važnije da ide s reprezentacijom u Katar nego da uzme novac. Nikada nije trčao za novcem, na vrijeme je shvatio da će novac doći s igrama - kazao je Vučević o nekadašnjem beku Hajduka, kojeg je kao trećeligaškog igrača u siječnju 2015. godine doveo na Poljud.

HAJDUK Ne mogu slušati kritike na račun Biuka i Ljubičića, treba im pružiti šansu

Goran Vučević napustio je Hajduk u travnju 2016. godine s promjenom predsjednika na Poljudu.

- Otišao sam iz Hajduka kada je klub prolazio najteže dane. Mjesecima smo bili bez plaća - prisjetio se tadašnji sportski direktor Bijelih.

- Znate da ne volim puno govoriti o Hajduku, ali uvijek mi je drago kada osjetim pozitivnu atmosferu oko kluba. Hajduku želim svu sreću ovog svijeta, jer navijač Hajduka može svoj klub gledati samo u vrhu hrvatskog nogometa.

Ali, da bi se ostalo u vrhu treba imati financijski posloženu situaciju.

- Pomak je evidentan, ali dok se ne dođe do većih sredstava treba ipak imati realna očekivanja. Proračun? Na razini od 30 do 40 milijuna eura je proračun koji predstavlja minimum za ozbiljnije dosege. Jasno je da novac ne jamči rezultat, ali je preduvjet za stvaranje ozbiljne momčadi.

Osvrnuo se Vučević i na dva talenta Hajduka. S pravom, jer godinama je na Poljudu bio trener juniora, pa šef omladinske škole i na kraju sportski direktor.

- Ne mogu slušati kritike na račun Biuka i Ljubičića. Njima jednostavno treba pružiti šansu, Ljubičić je otišao na posudbu, što se na kraju može pokazati dobrim potezom, ali generalno trebaju više igrati. Mladi igrači trebaju dobivati šansu u kontinuitetu, njihov razvoj treba pratiti pozitivom, a ne reagirati na svaki promašaj ili pogrešno dodanu loptu.

PREDAH Zaželio sam se Splita, ali malo je vremena za odmor

Kada čovjek s Bliskog istoka dođe u Split, toplotni val od 35-36 Celzijusa čini se kao dječja igra prema temperaturama u Saudijskoj Arabiji.

- Idu temperature i do 50 stupnjeva Celzijusa u središnjem dijelu ljeta, ali recimo da je prosjek oko 43-44 Celzijusa. Između Rijada i Jedde, dva najveća grada u Saudijskoj Arabiji, razlika je u vlazi. U Rijadu se lakše živi, jer nema pritiska vlage. Ali, moram reći, uživam na odmoru u Splitu. Kupanje na bazenu Jadrana i druženje sa Zlatkom Vujovićem i prijateljima. Zaželio sam se Splita, ali malo je vremena za odmor. Brzo kreće nova, jako ambiciozna sezona Al Nassra.

Linker
26. travanj 2024 12:27