AFP
NEMA KRAJA KONTROVERZAMA

Novi problemi u Katru! Glavna zračna luka za SP u rasulu, radnike zapošljavaju bez obuke, država sve poriče...

Svaki radnik za kojeg se procijeni da nije dovoljno motiviran, smatrat će se kao saboter državnih planova
Piše: JL.Objavljeno: 12. listopad 2022. 17:14

Svjetsko prvenstvo u Kataru ne prestaju pratiti kontroverze. Mnoga velika imena poput Erica Cantone, uz još neke igrače i klubove, strogo su osudila nadolazeću ceremoniju jer, kažu, protivi se ne samo nogometnoj igri, već i moralnim zakonima. Izvještaji o tisućama mrtvih radnika, koji su živote ostavili u navodno nehumanim uvjetima, ocrnili su najiisčekivaniji sportski događaj.

Engleski list The Sun sada izvještava o novim problemima na zapadu Azije. U javnost je procurio dopis jednog od zaposlenika zračne luke Hamad International sa sjedištem u Dohi. Po priči anonimnog sugovornika, aerodrom koji je predviđen za doček gotovo svih letova za vrijeme SP-a, trenutno uopće nije spreman na takvu navijačku navalu.

Dopisi pristigli u redakciju The Sun-a navode da je zračna luka dosegla „kriznu točku“ i zbog manjka radne snage teško kontrolira oko 700 letova dnevno, a procjenjuje se da će za vrijeme SP-a istom lukom cirkulirati oko 1600 zrakoplova, dakle brojka će biti i više nego udvostručena.

Navodi se da im nedostaje toliko radnika da se „mnogi zapošljavaju bez završetka potrebne posebne obuke“, a već angažiranim radnicima zabranjeno je napustiti radno mjesto nakon što im je rečeno da će ih „pomno nadzirati osobe na visokoj razini“. Upozoreni su da će se njima „pozabaviti država utvrdi li se da sabotiraju operaciju“.

„Osoblje za koje se vjeruje da nije u potpunosti motivirano prema konačnom uspjehu i koje motivira druge radnike da ne sudjeluju u uspješnoj isporuci, smatrano je kao da ima skrivene namjere za sabotažu državnih planova“, stoji u spomenutom dopisu, uz dodatak da je radnicima zabranjen godišnji odmor do kraja godine.

Postoji mogućnost da će mnogi letovi kasniti, a dio će biti preusmjeren u Dubai, koji je udaljen od centra zbivanja Dohe gotovo 700 kilometara, iliti oko 6 i pol sati vožnje.

Odgovarajući na tvrdnje, katarska uprava za civilno zrakoplovstvo poriče iznesene probleme.

„Naš glavni cilj je osigurati siguran i ekspeditivan tijek zračnog prometa. U iščekivanju porasta prometa tijekom Svjetskog prvenstva, država Katar unaprijedila je svoje sustave kontrole i prometa i izvršila detaljne planove koji su uspostavljeni mnogo prije održavanja događaja“, glasi njihov odgovor.

Isto tako, porekli su i tvrdnje o zapošljavanju radnika bez prethodno obavljene specijalne obuke.

„Sustav za upravljanje obukom i sigurnosti zadovoljava i premašuje standarde definirane od strane Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva i uspješno smo prošli reviziju tih standarda“, poručuju.

Linker
25. svibanj 2024 03:49