Perez i Laporta, predsjednici Barcelone i Reala

 PROFIMEDIA, SN ILUSTRACIJA
USKORO KREĆU POZIVNICE

Objavljen format nove Superlige: Najavljuju se 64 kluba, tri razine i suludo bogate premije

Već se pojavio popis zainteresiranih za sudjelovanje u novom natjecanju
Piše: SNObjavljeno: 21. prosinac 2023. 14:12

Saga o Superligi počela je u travnju 2021. i brzo se primila nakon žestoke reakcije navijača diljem Europe, čelnika nacionalnih liga i UEFA-e, ali se danas opet rasplamsala odlukom Suda Europske unije u Luksemburgu.

Taj je sud odlučio da UEFA nema pravo sankcionirati klubove koji žele novi format natjecanja, a neovisnog o krovnim nogometnim organizacijama pa se očekuje da bi se Superliga doista mogla i pokrenuti. Upravo nakon odluke Suda EU objavljen je i novi format natjecanja.

Tako bi u Superligi sudjelovale 64 momčadi podijeljene u tri razine naziva Zvjezdana, Zlatna i Plava. Svake sezone bi momčadi mogle ispasti iz pojedine razine ili napredovati u višu, a plasman u najnižu razinu, Plavu, ovisio bi o plasmanu u domaćim ligama

U Zvjezdanoj i Zlatnoj razini sudjelovalo bi po 16 momčadi, dok bi Plava imala 32 momčadi, klubovi bi igrali utakmice na domaćem i gostujućem terenu u skupinama po 8 momčadi, a pri kraju sezone igrao bi se play-off nakon kojeg bi bilo jasno koja je momčad osvojila naslov, a koje bi momčadi napredovale u višu razinu.

Iako su od osnivača Superlige u igri ostali još samo Barcelona i Real, već se pojavio popis zainteresiranih za sudjelovanje u novom natjecanju. Među klubovima koji su izrazili pozitivno mišljenje navodno su PSV, Feyenoord, Benfica, Porto, Lyon, Marseille, Anderlecht, Crvena zvezda.

Nagrade su primamljive, piše se da investitori planiraju izdvojiti 15 milijardi eura kako bi pokrenuli projekt u kojem će se od starta vrtjeti - sto milijardi eura! Od čitavog opsega poslovanja, investitori će dobiti 15 posto ukupne zarade, a preostalih 85 posto rasporedit će se na klubove.

Linker
14. svibanj 2024 05:47