MAGI HAROUN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Magi Haroun/shutterstock Editorial/profimedia
LIGE PETICE

Počinju završnice najjačih europskih liga: Gvardiol i Kovačić u žestokoj borbi, hit momčad Njemačke lovi trofej

Prvi put od 2014. godine tek jedan bod razdvaja vodeću trojku nakon 28 odigranih kola
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. ožujak 2024. 14:44

Nakon posljednje reprezentativne stanke u aktualnoj sezoni ulazimo u završnice najjačih europskih nogometnih liga. Pitanje prvaka praktički je riješeno u Španjolskoj, Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, no imaju sva ta prvenstva svojih zanimljivosti, kako u borbama za europski plasman, tako i u nastojanju za očuvanjem prvoligaškog statusa.

Daleko najzanimljivija je engleska Premier liga, u kojoj tri momčadi konkuriraju za naslov prvaka. Bookmakeri najveće izglede daju aktualnom prvaku Manchester Cityju, potom Liverpoolu, a tek je na trećem mjestu aktualni lider Arsenal. Po prvi put od 2014. godine tek jedan bod razdvaja vodeću trojku nakon 28 odigranih kola, a neizvjesnost bi mogla potrajati sve do same završnice.

Na Uskrs veliki derbi na Etihadu igraju trećeplasirani Manchester City (s hrvatskim reprezentativcima Joškom Gvardiolom i Mateom Kovačićem) i vodeći Arsenal, i uopće nema sumnje da će to biti prava poslastica za sve ljubitelje nogometa. Liverpool je domaćin Brightonu, a zanimljivu borbu za Ligu prvaka vode Aston Villa i Tottenham. Spursi u subotu dočekuju Luton, dok na Villa Park dolazi Wolverhampton.

Barcelona se još uvijek nada nada obrani naslova prvaka Španjolske, iako je to ‘na dugom štapu‘ s obzirom na to da vodeći Real Madrid ima velikih osam bodova prednosti i drži sve u svojim rukama. Ovog vikenda Barcelona dočekuje Las Palmas, dok je Real domaćin četvrtoplasiranom Athletic Bilbau. Najugodnije iznenađenje sezone u La Ligi je Girona koja je trenutačno na trećem mjestu i ima vrlo dobre izglede za plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone. Girona dočekuje Betis, a petoplasirani Atletico Madrid ide na gostovanje kod probuđenog Villarreala, koji je nanizao četiri pobjede.

Bayer Leverkusen je pravi hit njemačkog nogometa. Momčad koju sjajno vodi španjolski stručnjak Xabi Alonso još ne zna za poraz ove sezone, a u Bundesligi ima 22 pobjede i četiri remija, te je vodeća s 10 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Bayern. Teško će Apotekari ispustiti ogromni kapital kojeg drže u svojim rukama, a još uvijek su u igri i za trostruku krunu. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Alonso ostati na klupi i u sljedećoj sezoni s obzirom na velik interes Bayerna i Liverpoola, koji na kraju sezone ostaju bez svojih trenera.

Ugodno je u dosadašnjem dijelu Bundeslige iznenadio Stuttgart, koji drži poziciju za Ligu prvaka, a u konkurenciji za ulazak u europsku elitu su i Borussia Dortmund, te RB Leipzig. U subotu nam u njemačkom prvenstvu slijedi najveći derbi, Bayern dočekuje Borussiju Dortmund.

Pravo čudo moralo bi se dogoditi da Inter ispusti naslov prvaka u Italiji. Nerazzurri na kontu imaju 76 bodova nakon 29 odigranih kola, izgubili su samo jednu utakmicu, te mirno mogu privesti prvenstvo kraju, jer dostojnu konkurenciju nemaju. Njihov gradski rival Milan zaostaje velikih 14 bodova, na trećem mjestu je Juventus koji je na -17, dok iznenađenje predstavlja plasman Bologne na visokoj četvrtoj poziciji, kojoj teže petoplasirana Roma, koju je preporodio novi trener Daniele de Rossi, te Atalanta. Rimljani za Bolognom zaostaju tri boda, a klub Marija Pašalića sedam, ali uz utakmicu manje.

Lazio, kojeg je nedavno preuzeo Igor Tudor, pokušava izboriti plasman u Europu, a hrvatski stručnjak debitirat će u subotnjem derbiju s Juventusom na Olimpicu. U Serie A vodi se i velika bitka za ostanak. Salernitana je praktički otpisana, a u opasnosti su Sassuolo, Frosinone, Empoli, Cagliari, Verona, Udinese i Lecce.

U Francuskoj Paris Saint-Germain uvjerljivo vodi na ljestvici, ima 12 bodova više od drugoplasiranog Bresta i jasno je da će bez problema obraniti naslov prvaka. Navijače Parižana vjerojatno više od završnice prvenstva zanima kako će njihova momčad u sljedećoj sezoni izgledati bez svog najboljeg igrača i kapetana Kyliana Mbappea, koji po svemu sudeći nakon isteka ugovora odlazi u Real Madrid.

Ipak, nije Ligue 1 u potpunosti nezanimljiva, jer se velika borba vodi za mjesta u Ligi prvaka sljedeće sezone. Drugo i treće mjesto jamče izravni ulazak u elitu, dok će četvrtoplasirani igrati kvalifikacije. A konkurencija je doista brojna; drugoplasirani Brest ima 47 bodova, treći je Monaco s bodom manje, slijede Lille i Nica s po 43 boda, Lens ima 42, a tu su još i Marseille, te Rennes s po 39 bodova. Nedjelja će nam ponuditi tradicionalni francuski derbi Marseillea i PSG-a...

Linker
29. ožujak 2024 14:45