FAYEZ NURELDINE Afp
CURE DETALJI DOGOVORA

Saudijci u tajnosti pripremaju megaprojekt za SP-2030: ‘Njihova represija ne smije biti nagrađena‘

Održavanje Svjetskog prvenstva bio bi vrhunac ambicioznog plana da dominiraju sportskim događajima
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 08. veljača 2023. 13:09

Kako prenosi Politico, Saudijska Arabija spremna je financirati izgradnju stadiona diljem Grčke i Egipta ako se pristanu udružiti s naftom bogatim zaljevskim teškašem u zajedničkoj kandidaturi za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine. Nadalje, Saudijci bi u zamjenu dobili domaćinstvo nad četvrtinom utakmica na turniru kojega će sačinjavati 48 reprezentacija. O ponudi vjerojatno vrijednoj milijarde eura troškova izgradnje, raspravljalo se u privatnom razgovoru između Mohammeda bin Salmana, prijestolonasljednik i premijer Saudijske Arabije, i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa u ljeto 2022., dodaje isti izvor.

Saudijska Arabija učinkovito pokušava iskoristiti svoje astronomsko bogatstvo da kupi Svjetsko prvenstvo stvaranjem transkontinentalne koalicije kako bi vješto iskoristila sustav glasovanja. Naime, kandidatura za Svjetsko prvenstvo samo na Bliskom istoku vjerojatno ne bi uspjela samo osam godina nakon što je Katar bio domaćin turnira 2022., stoga Saudijska Arabija, pokušava iskoristiti Grčku i Egipat kao partnere kako bi se utakmice održavale na tri kontinenta, osiguravajući geografsku ravnotežu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Još uvijek nije poznato jesu li zemlje počele raditi na ostvarenju ovoga plana, ali je u Grčkoj već dočekana s negodovanjem.

Razlog? Plaćanje sportske infrastrukture osjetljiva tema, gdje se na to gleda kao na spomenik rasipnosti vlade. Godine 2004. Atena je bila domaćin Olimpijskih igara, a Grčka je potrošila oko 9 milijardi eura. Međutim, velik dio infrastrukture ostao je napušten nakon što se ugasio olimpijski plamen. Kako je zemlja ušla u desetljeće dugu depresiju i morala pribjeći programima spašavanja kako bi izbjegla bankrot, Olimpijske igre postale su izvor bijesa za Grke koji su se pitali jesu li Igre gurnule njihovu zemlju dalje u recesiju. Gotovo dva desetljeća nakon ekstravagancije Olimpijskih igara, mnogi tereni ostaju neiskorišteni, dok su neki srušeni. Što se pak Egipta tiče, Saudijska Arabija tradicionalno ima bliske diplomatske veze s Egiptom. Bin Salman se prošlog lipnja sastao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem u Kairu gdje je potpisao investicijske ugovore vrijedne milijarde eura i razgovarao o bilateralnoj, regionalnoj suradnji.

image

Urugvaj, Argentina, Čile i Paragavaj potvrdili su zajedničku kandidaturu za domaćina SP-a 2030.

JUAN MABROMATA Afp

Održavanje Svjetskog prvenstva bio bi vrhunac ambiciozne strategije Saudijske Arabije da dominira velikim sportskim događajima. Uspjesi uključuju osvajanje prava na domaćinstvo boksačkih borbi svjetskog prvenstva, europskog nogometa i moto utrka Formule 1. Javni investicijski fond Saudijske Arabije također je kupio ugledni engleski nogometni klub Newcastle, a ove su zime zapalili nogometno tržište kad je Al-Nassr iz Rijada doveo Cristiana Ronalda s kojime su potpisali ugovor na dvije sezone kojime će godišnje zarađivati 200 milijuna eura. Osim toga, zemlja će prvi put biti domaćin nogometnog Azijskog kupa 2027.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Saudijski potez da bude domaćin turnira izazvao je gnušanje među borcima za ljudska prava, koji ističu brutalan tretman te zemlje prema LGBTQ+ zajednici i radnicima migrantima. Represija Saudijske Arabije ne bi trebala biti nagrađena Svjetskim prvenstvom", rekao je Minky Worden, direktor globalnih inicijativa u Human Rights Watchu. “Sve dok Saudijska Arabija diskriminira LGBT osobe i kažnjava žene zbog aktivizma za ljudska prava i nema zaštitu za radnike migrante koji bi izgradili većinu novih stadiona i objekata, zemlja ne može ispuniti zahtjeve ljudskih prava koje FIFA već postavlja

Glavni suparnici Saudijaca su već potvrđene zajedničke kandidature Španjolske, Portugala i Ukrajine iz Europe te južnoamerička kandidatura Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Čilea. Odluka o domaćinstvu Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. bit će donesena 2024., a postupak nadmetanja bit će službeno otvoren kasnije ove godine.

Linker
09. lipanj 2024 07:05