ALEXANDER SCHEUBER/AFP/PROFIMEDIA Alexander Scheuber/Afp/Profimedia
ATRAKTIVNA VODITELJICA

Spektakl u Dohi: Ždrijeb za SP će voditi prelijepa Britanka, sudjelovat će brojne legende, a evo gdje sve gledati

Ždrijeb je na rasporedu od 18 sati, a možete ga pratiti na HRT 2 i portalu Sportskih novosti
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. travanj 2022. 11:05

Hrvatska će danas od 18 sati ždrijebom u Dohi saznati svoje protivnike na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru. Vatreni se nalaze u drugoj jakosnoj skupini, a Zlatko Dalić je istaknuo kako bi volio izbjeći Francusku, ali i Srbiju.

Hoće li mu se želja ispuniti vidjet ćemo danas od 18 sati uz izravan prijenos na HRT-u 2. Emisija uoči ždrijeba počinje u 17:35, a sve možete pratiti uživo i na portalu Sportskih novosti. Na SP-u će se za naslov prvaka boriti 32 reprezentacije, a u ždrijebu će biti 37 imena zemalja jer još tri reprezentacije moraju izboriti pravo nastupa, a te utakmice igraju se u lipnju.

Još osam reprezentacija je u igri, a tri od njih će ići u Katar. Wales, Škotska i Ukrajina će se boriti za jedno mjesto, Peru, Australija i UAE za drugo, a treći sudionik će biti pobjednik u susretu Kostarike i Novog Zelanda. Što se ždrijeba tiče, reprezentacije su u četiri jakosne skupine, a Vatreni su u drugoj.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Zemlje iz iste jakosne skupine ne mogu biti u istoj grupi na SP-u što znači da je Hrvatska izbjegla Njemačku, Nizozemsku, Dansku, Švicarsku, Urugvaj, Meksiko i SAD. Iz drugih jakosnih skupina Vatreni mogu izvući dosta neugodne protivnike. U prvoj skupini su Brazil, Argentina, Francuska, Engleska, Španjolska, Belgija, Portugal i Katar.

U trećem potu su Srbija, Poljska, Senegal, Maroko, Tunis, Japan, Koreja i Iran na čijoj je klupi hrvatski trener Dragan Skočić. U četvrtoj jakosnoj skupini su oni najslabiji kao što su Kanada, Kamerun, Gana, Ekvador, Saudijska Arabija i oni koji tek trebaju izboriti SP a to su Peru - Australija - Emirati, Wales - Škotska - Ukrajina i Kostarika - Novi Zeland.

S istog kontinenta u skupini mogu biti samo dvije ekipe. Posebna će biti i sama ceremonija ždrijeba koju će voditi britanska voditeljica Samantha Johnson uz koju će biti i nekadašnji engleski nogometaš Jermain Jenas i dvostruka svjetska prvakinja Amerikanka Carli Lloyd.

Samantha Johnson je porijeklom s Jamajke, a već godinama radi u sportu gdje je zapamćena po brojnim intervjuima s najpoznatijim licima iz svijeta nogometa među kojima je i hrvatski izbornik Zlatko Dalić. Samantha radi za Sky Sports, BeIN Sports i Chelsea TV, a sada će biti i voditeljica FIFA-inog ždrijeba.

Samanthu na Instagramu prati oko devet i pol tisuća fanova, a s njima dijeli fotografije s posla, ali i detalje iz privatnog života.

Osim Samanthe, Jenasa i Lloyd u ždrijebu će sudjelovati i legendarni Cafu i Lothar Matthaus, ali i brojni drugi slavni nogometaši kao što su Adel Ahmed MalAllah (Katar), Ali Daei (Iran), Bora Milutinović (Srbija), Jay-Jay Okocha (Nigerija), Rabah Madjer (Alžir) i Tim Cahill (Australija).

image

Legendarni Cafu je osvojio dva naslova svjetskog prvaka

Jack Guez/Afp/Profimedia

Cafu je primjerice jedini nogometaš u povijesti koji je nastupio na četiri svjetska prvenstva, a uspio biti u finalima na tri uzastopna. To mu je uspjelo 1994., 1998. i 2002. godine, a od toga je osvojio i dva naslova prvaka.

"Prošlo je gotovo 20 godina otkako sam postao zadnji južnoamerički igrač koji je podigao pokal na Svjetskom prvenstvu i to ću zauvijek pamtiti", rekao je Cafu.

Linker
07. svibanj 2024 15:41