ANDER GILLENEA Afp
SVIMA GA JE DOSTA

Apsurd za kraj! Xavi potpuno izgubio strpljenje, Barca odlučila potjerati zvijezdu od 140 milijuna eura

Tri dana su u Barceloni razmišljali kako izići iz zamršenog labirinta i napokon su presjekli
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 20. siječanj 2022. 13:05

Pet mjeseci natezanja oko novog ugovora između Barcelone i Ousmanea Dembelea zaključeno je u četvrtak klupskim ultimatumom - do 31. siječnja pronađi novi klub jer ovdje više nećeš igrati!

Napadač koji je na Camp Nou sletio u nebulozno skupom transferu (140 milijuna eura) tako će nakon pet godina napustiti "blaugranu" s etiketom golemog razočaranja. Ostat će zapamćen po nekoliko zabavnih minijatura na terenu, ali puno više po seriji infantilnih incidenata izvan njega.

Početkom tjedna klupski su kroničari objavili da se Xavi Hernandez osjeća izdanim nakon još jedne neuspješne runde pregovora s Dembeleovim agentom. Tri dana su u Barceloni razmišljali kako izići iz zamršenog labirinta i napokon su presjekli.

Dembele je prekrižen s popisa putnika za Bilbao, a direktor Mateu Alemany pojasnio je odluku.

- 20. siječnja, jedanaest dana prije kraja prijelaznog roka, očito je da Dembele sebe ne vidi u projektu buduće Barcelone, ne želi produžiti ugovor, i zato smo igrača i njegova agenta obavijestili da moraju pod hitno napustiti klub. Želimo završiti transfer do 31. siječnja - rekao je Alemany.

Na dolasku iz Borussije Dortmund u kolovozu 2017. Dembele je bio predstavljen kao legitimni Neymarov nasljednik i "najbolji krilni napadač na svijetu". Katalonski mediji nisu oduševljeni zaokretom kluba koji sada Francuza želi prikazati kao zlikovca, pogotovo nisu impresionirani prijetnjama. Komentator Munda Deportiva situaciju objašnjava analogijom: dao sam jednogodišnji polog za stan na atraktivnoj lokaciji i nakon šest mjeseci želim produžiti boravak za još godinu dana, ali vlasnik ima drukčije planove. Hoću li sada iz protesta napustiti stan? Tko je u toj priči na većem gubitku, ja ili vlasnik?

image
PAU BARRENA Afp

U prijevodu, Barcelona nije smjela izgubiti živce jer od Dembelea na tribinama tijekom sljedećih šest mjeseci neće imati nikakve koristi. Ako je igrač ispod stola već dogovorio sljedeći transfer, on će žrtvovati polusezonu i na ljeto napustiti klub kao slobodan igrač.

Barcelona je, međutim, očito odlučila presjeći tu litaniju i podržati Xavija koji je izgubio strpljenje s 24-godišnjakom. Odmah nakon dolaska mladi trener je Dembeleu pokazao da neće trpjeti njegova iščašena ponašanja. Kaznio ga je novčano jer je tri minute zakasnio na okupljanje uoči treninga. Xavi inzistira da igrači u kampu budu najkasnije u 8.30 ujutro kako bi zajedno doručkovali i istrčali na jutarnji trening u 10 sati. Dembele je stigao u 8.33 i to osjetio na sljedećoj platnoj listi...

Kako bi se priča mogla rasplesti? Izvjesno je da će sljedećih dana mediji pritisnuti Dembeleov kamp, zahtijevat će brzu evakuaciju igrača jer talačka kriza nikome nije u interesu. Odmah nakon objave vijesti katalonski Sport u igru je uveo Manchester United.

"Crveni vragovi" već dvije godine hofiraju s Dembeleom, u jednom trenutku bili su blizu da ga dovedu na posudbu, a prema posljednjim spekulacijama, mogli bismo vidjeti trampu u kojoj bi nezadovoljni Anthony Martial osvanuo u Barceloni, a Dembele na Old Traffordu, vjerojatno uz određenu nadoplatu na Barcin račun. Otprije je poznato da su na Dembeleova vrata kucali Juventus, Chelsea, Bayern i Paris Saint Germain, ali svi su oni planove radili za ljeto, kada francuski reprezentativac (27 nastupa, 4 gola) postaje slobodan igrač.

Linker
03. svibanj 2024 22:26