Zvonimir Kožulj dok je igrao za Hajduk
 JAKOV PRKIC/CROPIX
NA PUTU PREMA GORE

Bivši igrač Hajduka na treninge je dolazio stopirajući, a sad je ostvario transfer karijere: Novi izazov!

"Bilo je više ponuda zadnjih tjedana, no ova je bila najkonkretnija. Zadovoljan sam uvjetima koje su ponudili"
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 08. kolovoz 2020. 15:23

Mostarac Zvonimir Kožulj (26) novi je nogometaš turskog superligaša Gaziantepa. Potvrdio nam je to osobno bivši vezni igrač Širokog Brijega, Hajduka i poljskog Pogona.

- Dogovorio sam suradnju s Gaziantepom. Bilo je više ponuda zadnjih tjedana, no turski klub bio je najkonkretniji. Zadovoljan sam uvjetima koje su ponudili. Dosegnuo sam igračku zrelost i želio sam se jednostavno okušati u jednoj jačoj ligi od poljske. Turska Süper liga to zasigurno jest. Klub je upravo završenu sezonu završio na osmom mjestu, ima visoke ambicije, dobro je organiziran. To je za mene jedan viši ‘level’ i vjerujem da ću se potvrditi - kaže Kožulj i dodaje:

- Trebao sam još jednu sezonu ostati u Pogonu, gdje mi je uistinu bilo dobro, navijači su me lijepo primili. Klub je bio u usponu. Bio je i tu vratar Dante Stipica, suigrač i prijatelj još iz Hajduka. Međutim, kad je nastupila korona-kriza klub je drastično smanjio proračun, pa sam se razišao s Poljacima. Pandemija koronavirusa pogodila je cijeli svijet. Nije se bilo lako prilagoditi. Novost je to bila za sve nas, i za ljude koji vode klubove, i za nogometaše.

Stanka je bila duga, kad krećete?
- Još sam koji dan u Mostaru. Idući tjedan putujem u Tursku na liječničke preglede. Ostala je samo ta formalnost prije službenog potpisa ugovora. Vjerujem da neće biti problema. Radio sam cijelo vrijeme individualno s trenerom Ivanom Katušićem s kojim sam vježbao još dok sam bio u Hajduku. Ne bi bilo korektno kazati sada “spreman sam”, ali nisam se zapustio, mogu početi odmah s momčadskim treninzima. Razgovarao sam o svemu s trenerom Gaziantepa Rumunjem Mariusom Sumudicom. Oni igraju sustav 3-5-2. To je za mene novost, ali vjerujem da ću se brzo uklopiti u novi sustav i uhvatiti pravi ritam - zaključio je Kožulj.

Kožulj će tako postati drugi Mostarac u Süperligi Turske. Tamo je već reprezentativni stoper BiH Marin Aničić koji igra za Konyaspor. Vratar Goran Karačić brani za drugoligaški Adanaspor.
U najjačoj turskoj ligi su čak devetorica nogometaša iz BiH. Edin Višća igra za novog prvaka Basaksehir, Amir Hadžiahmetović i Deni Milošević su Aničićevi suigrači u Konyasporu. Nemanja Anđušić je u Trabzonosporu, Adis Jahović u Antalyasporu, Rijekin Zoran Kvržić u Kayserisporu, Haris Hajradinović u Kasimpasi, a odbjegli Dinamov ‘ptić’ iz Banovića Ajdin Hasić u Bešiktašu.
U Turskoj je i hrvatski kvartet. Reprezentativni stoper Domagoj Vida je u Bešiktašu, Dario Melnjak u Rizesporu, Mario Šitum u Kayserisporu, a Ante Kulušić trenutačno igra za Ankaragücü.
Turska liga je u usponu, ulaganja su sve veća, pa je i za nogometaše iz Hrvatske i BiH očigledno sve prihvatljivija

Dolazio je na trening stopirajući ili pješice i apsolutno nikad nije zakasnio

Zvonimir Kožulj rođen je 15. studenoga 1993. Početne nogometne korake načinio je u Zrinjskom, a prvi trener bio mu je legendarni Veležov nogometaš Vladimir Skočajić Taramba, koji je u njemu prepoznao talent, ali i izražene radne navike.
- Dok su druge roditelji dovozili na treninge Audijima ili Mercedesima, mali Zvone dolazio je iz Bijelog Polja, gdje je živio, stopirajući ili pješice i nikad nije zakasnio na trening - znao je reći popularni Taramba.
U Zrinjskom nisu bili “zagrijani” za Kožulja, pa se on još kao junior preselio 20 kilometara zapadnije od Bijelog Brijega. Na Pecari su ga dočekali raširenih ruku. S juniorima Širokog Brijega osvojio je Kup BiH. No, na utakmici za juniorsku reprezentaciju BiH u Zagrebu malo kasnije stradalo mu je koljeno, pa je uslijedila operacija i oporavak. Široki Brijeg ga je slao na posudbu u Vitez (11 utakmica, 1 gol), pa Branitelj (12 utakmica, 1 gol), da bi se 2014. vratio u Široki Brijeg i postao udarna igla momčadi koju je vodio Slaven Musa. Za Široki Brijeg odigrao je 68 utakmica i zabio 13 pogodaka uz 6 asistencija. Zbog pogodaka projektilima iz daljine priskrbio je naziv Plava Zolja iz Bijeloga Polja koji je opravdao i na Poljudu. Za Hajduk je nastupio 65 puta (4 gola, 9 asistencija), a igračku klasu potvrdio je u u Poljskoj, gdje je za Pogon Szczecin odigrao 58 utakmica (12 golova, 11 asistencija). Ima i jedan nastup u reprezentaciji BiH. (mik)

Linker
24. travanj 2024 22:07